Spørgsmålet alle stiller: Sandheden om den lurende F1-diktafon

Og nej, holdene bånder ikke interview for at sikre, at F1-stjernerne ikke taler over sig

Du ser dem lure i baggrunden bevæbnet med diktafon. De er Formel 1’s holdenes presseofficerer, som koordinerer kørernes arbejde med medierne.

Hvem er de, og hvorfor kører den diktafon, er et af de hyppigst stillede spørgsmål på sociale medier og i Ekstra Bladets mange livedækninger, hver gang en presseofficer dukker op i et tv-billede.

Og nej, kørerne bliver ikke båndet for at sikre, at kørerne ikke taler over sig.

- Det er den største misforståelse. Vi ville aldrig sige, at de ikke måtte sige noget. Tværtimod opfordrer vi dem til at vise personlighed, og de må gerne sige noget sjovt, siger en repræsentant for et af Formel 1’s større teams.

Som er iført gul-sort tøj og fandt optrinnet i Ungarn mellem Nico Hülkenberg og Kevin Magnussen svært underholdende …

Det samme gør sig gældende hos Haas F1 og alle de andre teams.

- Vi overvåger dem ikke, vi stoler på dem. Som Günther (Steiner) ofte siger, har de ret til deres holdninger, så længe det ikke går ud over nogen personligt på teamet. Men det er ikke noget problem hos os. Begge vores kørere er voksne og erfarne, siger Stuart Morrison, presseofficer for Haas.

- Lige der, hvor jeg står med to i hånden, er fra en fredag, hvor det er den eneste medie-session, vi laver. Så jeg bruger dem også til andre journalister, hvis de er forhindret i at komme, forklarer han.

Lydfilerne bliver primært brugt til at spare tid og servicere de journalister, som følger med Formel 1-cirkusset rundt i verden.

Kørerne får stillet de samme spørgsmål rigtig mange gange, så diktafonen danner også grundlaget for holdenes egne pressemeddelelser.

Hold som McLaren (og mange andre) stiller kun sine kørere til rådighed for tv-rettighedshavere efter søndagens løb. Til gengæld kan skrevne journalister på stedet få tilsendt filerne. 

- Andres batterier kan også dø … konstaterer Stuart Morrison med tydelig reference til en situation tidligere på sæsonen, hvor Haas-diktafonen reddede Ekstra Bladets udsendte.

Praksissen er lige så gammel som pressemedarbejdere i Formel 1.

Ann Bradshaw var en af sportens to første i det job, da hun i 1985 hos Williams begyndte at arbejde med Nigel Mansell og Keke Rosberg; siden arbejdede hun også med Ayrton Senna. Den erfarne brite vendte i 2017 tilbage til Formel 1 som personlig presseofficer for Lance Stroll.

Allerede i 1985 benyttede hun diktafon, fortæller hun. Med gammeldags kassettebånd, naturligvis.

Derfor optager holdene interview

For at spare tid

For at bruge udtalelserne til pressemeddelelser - renset for kontroverser, naturligvis

For at sende lydfiler ud til udvalgte journalister, så kørerne slipper for at få stillet samme spørgsmål 20 gange. Hos store teams ryger filerne i arkiv, da svar på nogle spørgsmål kan genbruges. Hvis Lewis Hamilton skulle opfylde alle interview-forespørgsler, ville han ikke have tid til at sidde bag rattet

For at medietræne de uerfarne; stort set kun på niveauerne under Formel 1

Hvis der opstår et problem: Hvad blev der sagt, var spørgsmålet fair og blev der svaret ordentligt?

F1-studie: Hvem er favoritter til 2018-sæsonen