MONTRÉAL (Ekstra Bladet): Størst og bedst. Romain Grosjean var ikke tvivl om, at de omfattende ændringer af VF18’eren til Canadas Grand Prix var den mest succesfulde opgradering, siden han skiftede til teamet ved dets fødsel i 2016.
Også selv om han allerede lørdag i kvalifikationens første sekunder fik ødelagt sin weekend, da Ferrari-motoren gik op i røg. Og Haas-duoen sluttede uden for top ti i Canada.
Teamkammeraten er enig:
- Som det ser ud lige nu med denne opgradering og konfiguration af bilen, er jeg overbevist om, at vi stadig er med i kapløbet om af være fjerdebedste bil. På hurtigere baner vil vi kunne levere som i Barcelona (hvor Haas var klart fjerdebedst), men der er nogle løb som disse, vi skal igennem og prøve at score point. Vi kan ikke kun være glade for højhastighedsbaner. Vi skal prøve at være gode alle steder, siger Kevin Magnussen.
Selv om det ikke blev til top ti under kvalifikation, og begge sider af Haas-garagen under løbet havde dækudfordringer, herskede der ingen tvivl hos den 25-årige dansker. Det ville have gået meget værre i Canada, hvis de skulle have kørt med samme racer som i Monaco.
Med vilje har teamet ventet længere end rivalerne med at medbringe nye dele. Tallene fra vindtunnel og computersimulationer skulle love et markant skridt i den rigtige retning. Mindre opgraderinger i fjor havde ikke samme effekt.
- Det var hele tiden planen, at det skulle være vores bedste opgradering nogensinde. Vi kendte tallene fra vindtunellen. Det er en indlæringskurve, vi er et lille team, men det lader til, at vi har gjort fremskridt, og det var en god opdatering, siger teamchef Günther Steiner.
- På en bane som denne giver den mindre i omgangstid, men data svarede til vindtunnelen. Det er opmuntrende!
- Sådan har det været siden starten af sæsonen. Hvad vi får fra vindtunnelen og aerodynamikerne svarer til virkeligheden ude på banen. Det er vigtigt, siger Steiner.
Hvad er nyt ved bilen?
Konceptet er som sådan ikke ændret, men videreudviklet for at give mere downforce. Romain Grosjean har fået mere stabilitet i forenden, som hans kørestil kræver, men også Kevin Magnussen har glæde af mere greb.
Gulvet på bilen er nyt, både front og bagvinge er ændret, og de såkaldte bargeboards er ændret - det er den aerodynamik, som dirigerer beskidt luft fra frontvinge og hjulophænget videre.
Hvor meget har den givet i omgangstid?
Teamet har selvfølgelig en idé om det, men selv hvis de ville offentliggøre den slags, giver Circuit Gilles Villeneuve ikke et fair svar. Aerodynamisk greb kommer ikke til sin ret på en bane, som består af lange langsider og meget langsomme sving.
Teamet får en bedre indikation om to uger på Paul Ricard, der har flere hurtigere sving. På papiret burde Red Bull Ring i Østrig og Silverstone i England ligge rigtig godt til VF18’eren. Grandprixerne i Italien og Belgien ligeså. Tyskland kan blive en udfordring, mens det burde gå okay i Ungarn.
Virkeligheden kan vise sig anderledes …
Hvornår kommer næste opgradering?
Planen er at introducere et par mindre stumper før sommerpausen i august. Lige nu er aerodynamikerne optaget af de ændrede regler til 2019, som betyder, at Haas formentlig skifter fokus til næste års bil tidligere end oprindeligt planlagt.
Beslutningen træffes inden for et par uger.
TV: Magnussen skuffet: Derfor gik det galt i begyndelsen:
Supermodel uden skyld i afslutnings-brøler: Her er den rigtige forklaring
Supermodel stopper løb før tid med kæmpe brøler