Watt: Formel 1 er blevet det rene ’Vild med dans’

Kommentar: Det er ikke til at finde en linje hos Formel 1-dommerne længere, mener Ekstra Bladets formel 1-ekspert, Jason Watt

NÅR DER SKAL deles point ud til Danmarks halv- og hel-kendte mænd i blanke sko med lidt hæl og bukser, som sidder tæt til på bagen, i ’Vild med Dans’, kan vi være ret sikre på, at dommernes karakterer nogenlunde afspejler, hvor langt i programserien vi er nået.

Hen imod finaleafsnittet begynder 10-tallerne at vise sig, og vi har set det komme fra lang afstand.

På samme måde mener jeg, at vi i de senere år har set dommerne i Formel 1 være forudsigelige. Men modsat i danseprogrammet, så er det i Formel 1 forudsigeligt, at der bliver forskelsbehandlet.

LAD MIG FORKLARE: Hvis vi kigger på de seneste to grandprixer, så har vi haft et par stort set identiske episoder, men med noget forskellig tolkning hos dommerne.

Kevin Magnussen modtager en fem-sekunders tidsstraf for at presse Nico Hülkenberg ud i græsset, men stort set samme scenarie udspillede mellem Fernando Alonso, som pressede Jolyon Palmer ud i hans forsøg på at forsvare sin position.

DENNE GANG BLEV der ikke dømt efter reglen ’forcing another car off the track’ – at presse en anden bil af banen.

Det vil jeg helt klart kalde forskelsbehandling, for i min bog burde Alonso efter de gældende regler søreme også have været straffet.

Jeg vil dog sige, at jeg også mener, at den straf bliver delt ud med alt for rund hånd, og på Monza som ligger asfalt til søndagens grandprix, fik Kevin Magnussen for to år siden en straf for at presse Valtteri Bottas i hans Williams for langt ud i første chikane, og den straf hørte ingen steder hjemme. Det var blot god, hård racing som i gamle dage.

MEN DEN SLAGS går ikke nu om stunder. Nu bliver man straffet for både det ene og det andet, og er skam. Det skal ikke være lovløshed, der hersker på banerne, hvor folk kører hinanden i sænk for et godt ord, men lidt ’skulderskub’ bør der være plads til.

Det var der så også plads til for Alonsos vedkommende – men det går ikke hvis man ikke er megastjerne. Det ved Kevin Magnussen.

PÅ KØRERMØDET blev den forskel i måden at dømme på forklaret således, at man havde bedømt, at Alonso til forskel fra K-Mag have snuden forrest ved apex (midten) af svinget – og så var den i orden, mente dommerne.

NU HAR FIA en lille gruppe faste dommere og til hvert løb også en gæstedommer, der er tidligere topkører af en vis kaliber, og vi kan bryste os af, at Tom Kristensen er en af disse dommere i rotation.

JEG KAN FORESTILLE mig, at man viser gæstedommeren så meget respekt, at deres erfaring og mening vægter højt og vel derfor tit kan være udslagsgivende. Uanset om man er fast dommer eller gæstedommer, så har de alle en vis ærefrygt for de allerstørste i feltet, og her er Alonso en af de absolutte spidser.

Det vil ikke være populært at straffe Kong Alonso, når han ’mandigt’ forsvarer sig over for en grønskolling som Joylon Palmer, så at den manøvre på Spa ikke gav straf, kom slet ikke bag på mig.

LØBSDOMMERE HAR adgang til at telemetri fra kørerne og kan kombineret med onboard-kameraer live se, hvor meget der drejes, gasses og bremses, og derfor har de selvfølgelig også flere parametre at dømme efter. Men når det er mennesker, der skal tolke beviserne i sidste ende, kan nok så meget databevis blive tolket på mange måder og give den ene slags straf den ene dag og en ganske anden ved næste grandprix.

Kevin Magnussen blev hængende efter kørermødet på Monza og fik en cirka 45 minutter lang ansigt til ansigt-snak med løbschef Charlie Whiting. Det var ganske givet en snak om, hvor grænsen går, og om hvad der er tilladt, og hvad der ikke er.

Det synes jeg var klogt gjort, for det viser fra Kevins side en ægte interesse i at holde sig på den rigtige side af stregen (også selv om den ofte er ret usynlig) og ikke bare være en beskidt kører, som danskeren ellers er blevet beskrevet som af visse konkurrenter.

NÆSTE GANG, KEVIN er indblandet i en batalje på banen, vil det sidde i baghovedet på løbschefen, at her har han at gøre med en mand, der er blevet hængende efter skoletid og har snakket med læreren om, hvordan han får mest ud af sin skolegang – og det giver nok lidt længere snor.

Det var et klogt træk af Kevin, siger jeg bare ...