Forsøgte at tale sig til ridderkors: Regeringen slår ring om kronprinsen

To timers debat i Folketinget gjorde ingen klogere på, hvorfor kronprinsen i IOC stemte imod regeringens politik

Statsministeren forsvarede Kronprinsen på talerstolen under dagens debat. (Video: Ritzau)

Efter formiddagens to timer lange debat i Folketingsalen om kronprinsens rolle i Den Internationale Olympiske Komite, IOC, er der stadig masser at ubesvarede spørgsmål.

Enhedslisten havde sammen med SF og Alternativet bedt statsminister Lars Løkkke Rasmussen svare på, om kronprinsens stemmeafgivning i IOC 24. juli sidste år om udelukkelse af Rusland i virkeligheden var i overensstemmelse med regeringens politik, herunder om regeringen forud for afstemningen havde orienteret kronprinsen om regeringens holdning, og om regeringen finder det hensigtsmæssigt, at kronprinsen offentligt arbejder for det stik modsatte af regeringens officielle politik?

Baggrunden for spørgsmålet var afsløringerne af det systematiske og statsstyrede dopingmisbrug i Rusland. Daværende kulturminister Bertel Haarder var i den grad på barrikaderne, og han støttede som regeringens repræsentant det internationale dopingagentur WADA's ønske om, at Rusland som helhed skulle udelukkes fra OL i Rio.

Det gjorde Bertel Haarder klart inden IOC tog stilling til spørgsmålet. IOC's eksekutivkomite indstillede, at Rusland ikke skulle udelukkes, og den beslutning tilsluttede kronprins Frederik sig, selv om den altså stred mod den officielle danske holdning.

Siden forsvarede kronprinsen sin handling, som slet ikke flugtede med at daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen i 2008, da kronprinsen blev valgt ind i IOC, sagde, at vi aldrig ville komme til at opleve en konflikt mellem regeringen og kronprinsen.

Til det formål nedsatte Anders Fogh et embedsmandsudvalg, den såkaldte IOC-koordinationsgruppe, som skulle rådgive kronprinsen om hans arbejde i den olympiske verden. Gruppen skulle sikre, at der ikke opstår et modsætningsforhold mellem regeringens og kronprins Frederiks politiske linje i forbindelse med prinsens medlemskab af IOC.

Nu viser det sig, at gruppen ikke har holdt møder siden januar 2014. Statsminister Lars Løkke sagde ved dagens debat i Folketinget, at der i andre regi løbende bliver holdt møder med kronprinsen, men han ville ikke oplyse om indholdet.

Statsministeren gled også af på spørgsmålet om, hvorvidt kronprinsen havde stemt imod regeringens politik. Lars Løkke fremhævede, at det reelt var IOC's eksekutivkomite, som havde truffet beslutningen.

Artiklen fortsætter under billedet

Statsmisteren skamroste kronprinsen.
Statsmisteren skamroste kronprinsen.
 

I stedet for at svare på det konkrete spørgsmål valgte statsministeren at rose kronprinsen for sit store arbejde for unge i sportens verden, et spor som flere af de øvrige deltagere i debatten valgte at følge.

På et tidspunkt virkede det som om, at flere af politikerne, herunder Søren Espersen fra Dansk Folkeparti, forsøgte at tale sig til et ridderkors. Den konkurrence blev vundet af Leif Mikkelsen fra Liberal Alliance, som mente, at IOC er blevet et mere sobert foretagende netop på grund af kronprinsens indsats. Et synspunkt som statsministeren varmt tilsluttede sig.

Debatten afslørede dog, at Venstre, som var eneste regeringsparti, da kronprinsen stemte om Rusland i IOC, faktisk mener, at Rusland burde være udelukket fra OL.

Det sagde partiets ordfører, Jakob Ellemann-Jensen. Men han kunne ikke huske, hvornår partiet var nået frem til den holdning. Det ville han gå tilbage og undersøge i sin kalender.

Enhedslisten med flere havde havde fremsat et forslag til vedtagelse. Det lyder sådan her:

'I forlængelse af sommerens diskussion om Ruslands deltagelse ved OL i Rio udtrykker Folketinget sin enighed med daværende statsminister Anders Fogh Rasmussens udtalelse til Folketinget om, at kronprinsen i sit arbejde i IOC ”nødvendigvis må afholde sig fra at indtage et selvstændigt standpunkt, der for eksempel vil være i strid med dansk politik på området”.

Ligeledes udtrykker Folketinget sin enighed i den daværende statsministers begrundelse for at nedsætte en såkaldt ”IOC-koordinationsgruppe”, nemlig ”at sikre, at kronprinsen hele tiden er orienteret om, hvad der er regeringens politiske linje i Danmark, så der ikke opstår noget modsætningsforhold mellem hvad, regeringen står for, og hvad kronprinsen siger”.

Folketinget opfordrer regeringen til at lægge sig den tidligere statsministers ord på sinde og tage de nødvendige skridt til at sikre, at der ikke igen opstår et modsætningsforhold mellem den politik, som fremføres af regeringen og af kronprinsen.'

Det bliver ikke vedtaget, når Folketinget skal stemme på tirsdag. I stedet har regeringen sammen med Socialdemokratiet, DF og de radikale skruet en andet og mindre bombastisk udttalelse sammen. Og den bliver der flertal for.

Svarene på spørgsmålene om, hvorfor kronprinsen stemte imod regeringens politik, og om det var sket efter konsultation med regeringen får vi næppe foreløbigt. Men flere at debattens deltagere slog til lyd for, at sagen skal forfølges i et lukket samråd med statsministeren.

Se også: Statsministeren skal svare: Hvorfor gjorde kronprinsen det, han ikke skulle?

Se også: 'Det her kan skabe problemer for Kronprinsen, når han selv bliver konge'

182 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere