Fra syg søn og testikelkræft til kæmpe-job i Brøndby

Ebbe Sand havde planer om at blive i Dubai mindst frem til udgangen af 2026, men endnu en gang har hans liv taget en uventet drejning, og han bliver nu rival til nevøens klub

Stor succes på banen, men uden for græsset har Brøndbys nye sportsdirektør været ramt af kræft, mens drømmevillaen blev solgt på grund af sønnens sjældne sygdom. Foto: Lars Poulsen
Stor succes på banen, men uden for græsset har Brøndbys nye sportsdirektør været ramt af kræft, mens drømmevillaen blev solgt på grund af sønnens sjældne sygdom. Foto: Lars Poulsen

- Vi bliver i hvert fald i Dubai de næste 10 år.

I december 2016 havde Ebbe Sand så store planer for fremtiden i Dubai, at han ikke var sikker på, at han nogensinde skulle hjem til Danmark på andet end juleferie i sommerhuset i Øster Hurup.

Det var derfor noget af en overraskelse, at 46-årige Ebbe Sand onsdag er præsenteret som ny sportsdirektør i Brøndby.

Faktisk var det slet ikke planen, at Ebbe Sand skulle hjem til Danmark nu.

Sønnen forgiftet
Flytningen sydpå skyldtes den yngste søn Mikkels sygdom. Den unge 14-årige krop var forgiftet, og sygedagene var efterhånden flere end skoledagene, da blodprøverne endelig gav svar.

- Det var et langt, langt forløb, hvor han var meget syg, og der var ingen, der kunne finde ud af, hvad der var galt. Der gik så et par år, og langt om længe fandt vi ud af, at han var meget allergisk over for skimmelsvampe, har Sand fortalt DR.

Noget måtte gøres for at redde drengen og familielivet.

SPORTSDIREKTØRER I BRØNDBY

2006-2009: Anders Bjerregaard
2011-2013: Ole Bjur
2013-2015: Per Rud
2015-2018: Troels Bech
2019-????: Ebbe Sand

 

Ebbe Sand har med 28 mål i 33 kampe stadig rekorden for flest mål på en enkelt Superliga-sæson. Foto: Jens Dresling
Ebbe Sand har med 28 mål i 33 kampe stadig rekorden for flest mål på en enkelt Superliga-sæson. Foto: Jens Dresling

Salg af drømmevilla
Ebbe Sand og konen Trine solgte for 26,5 millioner kroner den 404 kvadratmeter store drømmevilla med vinkælder, vinsmagsningsrum, opholdsrum, swimmingpool, sauna og udsigt over Silkeborg-søerne, som bygningsingeniøren Ebbe selv havde været med til at designe tilbage i 2006.

Skiftet til Dubai betød farvel til det fugtige danske klima, der var uudholdeligt for sønnen og goddag til et tørt og varmt klima, der hurtigt havde god indvirkning på sønnens helbred.

- Det var en meget stor og svær beslutning, men det er fedt tre år senere at kunne se tilbage og sige, at det også var den rigtige beslutning. Mikkel har haft det fantastisk siden, sagde Sand i slutningen af 2016 til Ekstra Bladet.

Sådan så der blandt andet ud i Ebbe Sands drømmehus. Foto: Nybolig
Sådan så der blandt andet ud i Ebbe Sands drømmehus. Foto: Nybolig
 

Se alle billederne: Se vild er Ebbe Sands luksusvilla

På den måde tog Sands liv endelig en positiv drejning igen.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Livstruende sygdom
Tilbage i 1998 blev han selv ramt af den livstruende sygdom testikelkræft, der påvirkede ham og familien dybt.

- For folk, der ikke selv har prøvet det, kan det være svært at forstå, hvad det er for nogle følelser, der går igennem en, har Sand siden sagt om sygdomsforløbet.

Sand blev raskmeldt igen og siden vicepræsident i Kræftens Bekæmpelse, men også på fodboldbanen var der hårde perioder.

Forfærdeligt mesterskab
I 2001 var han og Schalke 04 mestre i få minutter, da de havde færdigspillet sæsonens sidste kamp, men dybt inde i overtiden snuppede Patrik Andersson og Bayern guldet ud af hænderne i et af fodboldhistoriens største tårepersere.

- Uha, det var vanvittigt. Alle dernede kan jo næsten huske, hvor de var den dag, og selv om jeg helst ville glemme det, bliver jeg tit mindet om det. Der er altid én, der kommer hen og siger; ’det må have været forfærdeligt’. Ja tak, det var faktisk, har Sand fortalt.

Artiklen fortsætter under billederne

Tabt mesterskab i 2001 i Schalke. Foto: Lars Poulsen
Tabt mesterskab i 2001 i Schalke. Foto: Lars Poulsen

Ebbe Sand som angrebstræner under Morten Olsen på landsholdet. Foto: Finn Frandsen
Ebbe Sand som angrebstræner under Morten Olsen på landsholdet. Foto: Finn Frandsen

Ebbe Sand i Mellemøsten. Foto: Jumeirah Golf Estates
Ebbe Sand i Mellemøsten. Foto: Jumeirah Golf Estates
 

Efter karrierestoppet blev han talentchef og sportschef i Silkeborg og siden angrebstræner på landsholdet, hvorefter problemerne med sønnen opstod.

I Dubai blev alt godt igen, og kort efter flytningen begyndte Ebbe Sand så småt at kigge efter fodboldjob i ørkenstaten samtidig med sit stop som angrebstræner for Morten Olsens A-landshold.

Sand savnede at være på træningsbanen og have med spillere at gøre på daglig basis. Derfor slog han sig sammen med sin gamle holdkammerat fra Brøndby og landsholdet Allan Nielsen i forsøget på at blive en trænerduo.

To drømme slukket
Sand så masser af kampe i den lokale UAE Arabian Gulf League og var i forhandlinger med Al Nasr SC, men Sand måtte nøjes med sit akademi i Kina, mens trænerdrømmen forduftede.

- Vi løb panden imod en mur, og jeg har valgt at satse 100 procent på mit store byggeprojekt. Man skal selvfølgelig aldrig udelukke noget, men sandsynligheden for, at jeg ender som cheftræner er meget lille, fortalte Sand i slutningen af 2016 til Ekstra Bladet.

Med økonomisk støtte fra blandt andre Brøndby-boss Jan Bech Andersen og dyne-Lars Larsen var planen, at et 50.000 kvadratmeter stort sportskompleks med sportsakademi, restauranter, caféer og hotel skulle opføres i Dubai som et miljømæssigt bæredygtigt projekt med brug af solenergi og genbrug af vand.

Ebbe Sand fra Hadsund har efter spillerkarrieren hjulpet lidt til i Schalke som konsulent. Foto: Jens Dresling
Ebbe Sand fra Hadsund har efter spillerkarrieren hjulpet lidt til i Schalke som konsulent. Foto: Jens Dresling
 

Navnet skulle være ’The Green Sports Hub by Ebbe Sand’, og her kunne Sand kombinere sine passioner, sport og uddannelsen som bygningsingeniør, og byggeriet skulle have stået klar med udgangen af 2018. I forbindelse med Sands tiltræden i Brøndby-jobbet står det dog fast, at byggeprojektet ikke bliver til noget.

- Jeg må desværre sande, at de store ejendomsudvikler ikke ønsker at allokere så meget jord til sport, men i stedet fokuserer på at bygge huse, lejligheder og hoteller.

- Havde jeg været længere i processen med GSH, kunne jeg ikke have takket ja til jobbet, så der har åbenbart været en højere mening med, at det ikke lykkedes, siger Sand i dag til klubbens hjemmeside.

Nevøen hos konkurrenterne
Ebbe Sand tiltræder 1. januar som sportsdirektør i Brøndby og kan glæde sig over, at sønnen Mikkel i dag er sund og rask, færdiggør skolen til sommer og derefter skal læse videre i Florida, mens den ældste søn Lasse skal gå på CIS.

Den 16-årige nevø Emil Sand skrev i foråret pudsigt nok kontrakt med Brøndbys rivaler fra FC Midtjylland, som Onkel Ebbe nu skal forsøge at fravriste mesterskabet igen – og gerne inden 2026, hvor det egentlig først var planen, at Sand og familien skulle vende hjem.

For knap to år siden kårede Ekstra Bladet Ebbe Sand til Superligaens bedste spiller nogensinde - her er top-100:
 Her er Superligaens 100 største spillere - nogensinde

Da Laudrup chokerede hele Danmark: Vi vidste at det var slutningen

Søren Colding om lige netop dét billede: Undskyld