15 års optur: Vi er blevet et guldhold

OL-guldet gav en form for frihed, vurderer Niklas Landin - 15 års optur kan kulminere med VM-guld i Frankrig

Danmark ondulerede Frankrig i OL-finalen, og dermed er der nu kun én titel, herrelandsholdet mangler. Den kan komme i hus senere på måneden. Her jubler Niklas Landin og Mikkel Hansen. Foto: AP
Danmark ondulerede Frankrig i OL-finalen, og dermed er der nu kun én titel, herrelandsholdet mangler. Den kan komme i hus senere på måneden. Her jubler Niklas Landin og Mikkel Hansen. Foto: AP

PARIS (Ekstra Bladet): Det er præcis 15 år siden, Joachim Boldsen og Co. bragede gennem tv-skærmene og hentede EM-bronze i Globen i Stockholm. Forud var gået 35 års metal-tørke siden VM-sølvet i 1967…

Siden de sjove dage i starten af dette årtusinde har dansk herrehåndbold ikke kigget sig tilbage og været en konstant magtfaktor.

Kurven har været støt stigende – med nogle dybe knæk og VM-kiksere i starten. Men forløbet har stort set heddet: EM-bronzehold, EM-guldhold, VM-bronzehold, VM-finalehold, OL-kikser – OL-guldhold!

Nu mangler de VM-guldet, men succesen i Rio har måske sendt det kollektive selvværd helt op på fransk niveau!

Niklas Landin i kaffe-passiar med Gudmundur Gudmundsson kort efter ankomsten til Hotel Pullman i Paris - tv iler Jesper Nøddesbo forbi. Foto: Lars Poulsen
Niklas Landin i kaffe-passiar med Gudmundur Gudmundsson kort efter ankomsten til Hotel Pullman i Paris - tv iler Jesper Nøddesbo forbi. Foto: Lars Poulsen

- Jeg tror, der er kommet en form for frihed på holdet efter OL-guldet, siger Niklas Landin.

- Vi viste over for os selv, at vi godt kunne vinde over Frankrig i en betydende kamp. Det, tror jeg, har betydet, at vi for det første fik selvtillid, og for det andet har vi efterhånden været sammen med Gudmundur i to-et-halvt år, så folk er også ved at forstå hans tankegang, løbemønstre og forsvars-systemer, siger en afslappet kaptajn.

- Altså et hold med nærmest fransk vinder-gen?

- Vi går efter guldet hver gang! Så længe holdet er der, og det synes jeg pt., det er. Så ja… Det er jo vores drøm og mål at komme lige så langt, som vi kom til OL.

- Og netop på grund af OL-guldet?

- Det gav selvtillid. Vi spiller ikke så forkrampet, og vi ved også, at vi ikke skal afgøre alt inden for de første fem minutter. Vi kender os selv, vi kender holdet nu. Og vi ved, hvornår vi skal slå til.

- Argentina og Egypten – er det en farlig start på et VM?

- Næ. Jeg ser det egentlig som en rigtig fin start også fordi, Argentina er kendt for at spille offensivt, aggressivt og lidt alternativ håndbold, og vi har jo spillet sådan lidt op og ned mod dem.

- Det er bestemt ikke et hold, vi på nogen måde undervurderer, så jeg ser det egentlig som en rigtig god start. Det er en modstander, hvor man virkelig kan komme med fart over fødderne, fordi man skal være på hele tiden såvel defensivt som offensivt. De står helt oppe i hovederne på én.

- Hvilken bliver den svære kamp i denne pulje?

- Jeg ser ikke nogle af kampene som lettere eller sværere. Jeg ser det egentlig som en jævnbyrdig pulje – men en pulje, vi SKAL vinde!

- Hvordan fornemmer du, I står?

- Vi står fint rustet. Vi havde nogle rigtigt gode træningskampe, og vi har ingen skader på holdet, så det tegner godt indtil videre. Men det er sgu altid svært at sige. Vi har tidligere haft ekstremt besværlige opstarter – og så alligevel leveret stort, siger Niklas Landin.

Genialt trick på busturen: Sådan tog jeg røven på Mikkel Hansen

Veloplagt Landin: Vi kan slå alle

Nøddesbo lagde pres på for at få VM-billet