Håndboldspiller skal obduceres

Retsmediciner og hjertelæge: Det kan skyldes en hjerneblødning eller hjertesygdom

Det er yderst sjældent, at unge sportsudøvere dør pludseligt, som det skete for den 22-årige håndboldspiller Lars Olsen. Ribe-Esbjerg-spilleren faldt livløs om 13 minutter inde i 2. halvleg i en udekamp mod Team Sydhavsøerne søndag eftermiddag.

- Det sker i gennemsnit et par gange om året i Danmark for unge under 35, siger Bo Gregers Winkel, der er læge og ph.d-studerende på Rigshospitalets hjerteafdeling, til ekstrabladet.dk.

Han har været med til at kortlægge uventede dødsfald blandt sportsudøvere, men han kender ikke det konkrete dødsfald og kan derfor ikke udtale sig om, hvad der ligger bag håndboldspillerens død.

Læs også: Modstander: Det så meget ubehageligt ud

- Muligheden foreligger for, at han har fået en hjerneblødning. Der er nogle, hvor man siger: det var jo bare en bold i hovedet - hvordan kan det give hjerneblødning. Og der kan det godt være udposning på hjernen, der er bristet. Men når unge mennesker falder om pludseligt og uventet i forbindelse med, at de dyrker sport, så er det ofte en hjertesygdom, der ligger til grund, siger Bo Gregers Winkel og fortsætter:

Obduktion vigtig
- Nogen af de her hjertesygdomme, når unge falder om, er arvelige, og jo tidligere man falder om, jo større er chancen for, at det er arveligt. Derfor er det ekstremt vigtigt, at der foretages en obduktion, og at familien får tilbudt en udredning, siger han.

Den afdøde håndboldspiller har e n tvillingebror, som også var på banen for Ribe-Esbjerg i den tragiske søndagskamp, samt en søster, og familien har da også besluttet, at Lars Olsen skal obduceres, for at få vished for, præcis hvad der ligger bag.

- Det er selvfølgelig vigtigt at finde ud af, om der har været noget, som de andre søskende også kunne gå rundt med i kroppen, siger Sune Agerschou, der er sportschef i Ribe-Esbjerg HH, til Ritzau.

Det har tidligere været fremme, at dødsfaldet skete, kort efter 23-årige Lars Olsen blev ramt i hovedet af en bold. Men noget tyder på, at det ikke er så enkelt. I hvert fald er hændelsesforløbet ikke fuldt fastlagt.

Genetiske mutationer
Jørgen Lange Thomsen, læge og dr.med., der har været retsmediciner siden 1972, og nu er professor og institutleder ved Syddansk Universitet, siger da også, at han ikke har forklaringen på, at dødsårsagen alene kan være en bold i hovedet.

Han peger, ligesom Bo Gregers Winkel, på, at disse dødsfald oftest skyldes hjertefejl.

- I de her sportsdødsfald kan der være mange årsager. Man er blevet mere og mere opmærksom på, at det kan skyldes genetiske mutationer i dna, som nogen har, fortæller Jørgen Lange Thomsen og understreger, at han ikke udtaler sig om den konkrete sag.

Sportsfolk er ekstra udsat i forhold til dødsfald på grund af disse ændringer i arvematerialet, som gør, at man får sygdomme i hjertet.

- Hvis man har den sygdom, kan man dø når som helst. Men det er jo i det øjeblik, man belaster hjertet. Det er ikke, hvis man spiller ludo. Pulsen skal op, siger han.

Desuden kan et slag i hjertet forårsage, at man falder om.

- Ligesom man kan få hjernerystelse, så kan man få hjerterystelse. Hvis man rammer i en særlig hjertefase, så kan man dø af det, hvis det er et kraftigt slag, siger Jørgen Lange Thomsen, der ligesom Bo Gregers Winkel er blandt underviserne til et en-dages kursus på SDU om pludselig død under sportsudøvelse d. 3. november i år.