Så skør er håndbold på Balkan

Krig og ødelæggelse har forfulgt Balkan i adskillige år, og den agressive adfærd har også indfundet sig i områdets håndboldhaller

Stort politiopbud, hadsk stemning, flyvende møtrikker og store, store mænd i bare maver.

At spille udekamp i Europa Cup'en i håndbold på Balkan indebærer ind imellem oplevelser, der adskiller sig en anelse fra de gængse ligakamp herhjemme.

I weekenden var det 2500 oprevede tilskuere, et fuldstændig passivt dommerpar og en bunke meget voldelige modstandere, der tog pusten fra Århus Håndbold, der blev sendt hjem med tæv og afklapsning.

Se også: EHF: Århus Håndbold er for sent på den

Det er mere reglen end undtagelsen, at danskere en håndfuld gange i løbet af karrieren skal ned og få et kulturchok, og det er ikke nødvendigvis skidt, mener Viborg-træner Christian Dalmose.

- Jeg synes, der er noget charmerende ved det. Naturligvis ikke de voldelige hold, men det er jo fedt at opleve så vild og fed en stemning, fansene kan skabe, siger han og gætter på, at mange spillere vil sige, at de ligefrem glæder sig til kampene - så længe spillet er i orden.

- Vi har dog også prøvet, at vi stod inden kampen og tænkte: Okay, det her bliver hårdt. Er sikkerheden, som den skal være, siger han og bakkes op af trænerkollega og tidligere landsholdsfløj Nikolaj Jacobsen.

- Det er meget mere voldsomt. En anden indlevelse og kultur end vi kender. I Danmark går folk ind og ser to hold, holder med det ene og ønsker ikke det værste for modstanderen, siger den nyudpegede Rhein-Neckar-Löwen-træner.

Se også: Udskældt EHF-official har gjort det før

Han var en stor profil på GOG's mandskab i slutningen af 1990'erne, der blandt andet var i makedonske Bitula og spille.

- Vi gik videre med en scoring i sidste sekund og blev bombaderet med flasker og mursten og måtte kravle ud under politikfolk, der beskyttede os med skjole. Vi gemte os i omklædningsrummet i tre timer. Til den kamp var der 6000 tilskuere, og de 5000 røg under kampen, siger Jacobsen og fortæller videre, at bussen, spillerne flygtede i fra hallen blev bombarderet med sten.

Søren Herskind har som både spiller og træner fået et fint kendskab til såvel makedonere, kroater og serbere.

- Tilskuerne dernede er en meget større del af kampen på godt og ondt. De har en meget mere aggressiv og truende adfærd og larmer meget mere, end vi er vant til herhjemme, siger han til Ekstra Bladet.

- Derfor har de også større indflydelse, fordi de agerer sådan. Man kigger op på dem og tænker: Hold da op. Bare vi ikke vinder. Det er store, store mænd i bare overkrop, der råber og skriver, fortæller Herskind.

Christian Dalmose har med både Ikast-Bording og Aalborg DH haft nogle spændende oplevelser.

Se også: Makedonske voldsmænd skal tilbage til Århus

- Vi prøvede nede i Buducnost (Montenegros hovedstad, red.), at vi måtte løbe fra banen, fordi lightere og møtrikker fløj om ørerne på os. I Skopje var der udkommanderet 110 betjente, der stod rundt om hallen. Og vi måtte opholde os i et ishockeylignende bur under kampen, siger han.

- Det er kæmpestort for dem, når deres hold spiller. Man ser det også i fodbold, men det er mere intimt i en hal, hvor folk alt andet lige sidder noget tættere. Fansene glæder sig i flere dage op til en kamp, og de vil gøre alt for at bakke deres hold op, siger Dalmose.

Situationen i Strumica forleden var led, og det endte i en situation, som hverken Herskind, Dalmose eller Jacobsen havde regnet med - og som de ikke har oplevet længe.

- Forholdene er de senere år blevet meget bedre. Især i forhold til dommerne, der jo i den grad kan blive påvirket undervejs i en kamp, siger Dalmose, hvilket Søren Herskind er enig i.

- I forhold til tilskuerne er det det samme, men med hensyn til dommerne er det blevet markant bedre. Der har været nogle sager, hvor man har gjort en masse for at komme bestikkelse og mistanke om det til livs. Ikke mindst for dommerne er det blevet langt mindre risikabelt. Jeg har prøvet nogle kampe, hvor man til sidst har oplevet, at tingene har ændret sig, fordi dommerne skulle have et bestemt resultat, siger Søren Herskind.

0 kommentarer
Vis kommentarer