Før VM-semifinalen: Fjerdeplads er forbudt

Landstræner Jan Pytlick er i sin fjerde VM-semifinale, men han har stadig sin første VM-medalje til gode.

(Foto: Lars Poulsen)
(Foto: Lars Poulsen)

Nu skal det være.

Landstræner Jan Pytlick slog selv takten an dagen efter kvartfinalesejren over Tyskland ved VM i håndbold: Nu skal det være slut med medaljetørke, og nu skal det have en ende med alle de fjerdepladser.

Pytlick har et flot landstræner-cv, der blandt andet indeholder to OL-guldmedaljer i spidsen for det danske kvindelandshold. Men han har aldrig taget en medalje med hjem fra et VM.

- Jeg har flere gange prøvet at komme med et halveuforisk hold og så kikse i de sidste kampe. Også denne gang ser vi gode muligheder, men vi ved også, at der skal meget arbejde til, siger Pytlick.

Hans landshold blev nummer fire ved VM i 2001, 2005 og 2011, men fynboen er fast besluttet på, at den uheldige statistik ikke skal fortsætte.

En sejr over Brasilien i semifinalen i aften vil sikre en finaleplads og dermed mindst en sølvmedalje.

- Jeg fornemmer, at der er en god balance og en tro på det, og det er jo et vigtigt fundament at starte på.

- Hvis vi oppe i hovedet allerede er i finalen, så har vi tabt på forhånd. Men vi vil gerne, og vi tror på, at vi er stærke nok, siger landstræneren.

En af dem, der har prøvet de utaknemmelige fjerdepladser, er den tidligere landsholdsspiller Rikke Hørlykke, som var med i både 2001 og 2005.

Hun forklarer, at komplekserne fra VM, hvor Danmark ikke har taget medalje siden guldet i 1997, efterhånden satte sig i spillerne.

- Vi havde svært ved det. Vi troede på os selv, når vi tog hjemmefra, men så snart vi nærmede os den her semifinale, så sad det bare i kroppen: Åh nej, nu ikke igen, husker Hørlykke.

- I semifinalerne var vi som regel godt med, men det kan være svært at spille den efterfølgende bronzekamp. Vi fik et mentalt dyk, fordi vi havde tabt semifinalen og var ikke dygtige nok til at hive ressourcerne frem så kort tid efter.

Jan Pytlick vurderer, at hans nuværende mandskab er klar til at tackle presset, når de går på banen i de to sidste kampe.

- I 2005 og 2011 stod vi med hold, der vel nok havde overpræsteret, da de nåede semifinalen. Det kan vi måske også godt sige, at vi har en smule i år. Men der er en anden mental robusthed på det her hold.

- Vi så mod Tyskland, at vi var bagud med to, og alligevel kørte de bare på, siger Pytlick.

Den udvikling, som det danske landshold har haft i denne turnering, giver tro på, at formen og selvtilliden topper på det helt rigtige tidspunkt.

- Jeg synes, vi spiller bedre og bedre, og jeg bliver mere og mere fortrøstningsfuld i forhold til at gå hele vejen, siger stregspilleren Mette Gravholt.

0 kommentarer
Vis kommentarer