Dansk håndbold i CL-krise: Kun et hold med i 2014

Kun et enkelt dansk herrehold kan deltage i CL i næste sæson. KIF-boss vil ændre det hjemlige format

(Foto: Lars Poulsen)
(Foto: Lars Poulsen)

Det europæiske håndboldforbund, EHF, har med virkning fra næste sæson besluttet, at dansk herrehåndbold mister en plads i Champions League.

Beslutningen betyder, at Danmark fremover blot råder over en enkelt plads i Europas største klubturnering i stedet for to.

KIF Kolding Københavns direktør, Jens Boesen, mener, at EHF-ændringen bør få konsekvenser for den danske liga, hvor man hidtil har tildelt vinderen af grundspillet samt mesterholdet en plads i CL.

Boesen vil have fjernet slutspillet, hvor de otte bedste hold fra grundspillet skal kæmpe om DM-guldet.

En syg håndboldkultur

- Man er nødt til at se på strukturen, når man har en turnering som nu. Det skal have en betydning at vinde grundspillet, for hvorfor skulle man ellers gå efter at vinde det. Så kan det være lige meget, siger Jens Boesen.

- Ud fra en sportslig vinkel er der ingen tvivl om, at det hold, der ligger nummer et efter de 26 grundspilskampe, er det bedste. Det kan man ikke diskutere, og det hold bliver ikke præmieret, som det burde.

- Selv om vi i Kolding har vundet mange mesterskaber på baggrund af slutspillet, så bliver det ikke mere rigtigt af det. Derfor vil jeg rejse debatten nu, siger KIF-direktøren.

Grundspillet bliver i dag spillet over flere måneder, mens slutspillet og medaljekampene bliver afviklet sidst på foråret. Den nuværende struktur betyder, at holdene ifølge Jens Boesen kan vinde DM-guldet ved at toppe på det rigtige tidspunkt.

Wilbek efter fiasko-test: Et stort wake up call

- Grundspilsvinderen skal bare tabe en forkert kamp, så er man ude, og så er det ligegyldigt, om man var 20 point foran i grundspillet. Men det her er jo ikke "Vild med dans". Vi skal holde fast i, at det sportslige har betydning.

- Jeg har hørt flere trænere sige på tv, at det er ligegyldigt, at man har tabt en kamp, fordi det hele først bliver afgjort til maj. Hvis det er holdningen i sporten, så tror jeg ikke på, at fremtiden er ret stor, siger Jens Boesen.

Idéen med at have et slutspil har været at skabe en række interessante kampe mellem Danmarks otte bedste hold. Men Boesen mener, at jævnbyrdigheden i øjeblikket er så stor i grundspillet, at det ikke er nødvendigt med et slutspil.

- Turneringen har udviklet sig sådan, at nummer syv nemt kan slå nummer et. Det er rigtig godt for sporten. Så vi kunne lige så godt spille en turnering uden slutspil, hvor der er knald på fra første til sidste kamp, siger han.

Mens dansk herrehåndbold mister en Champions League-plads, så bliver der en ekstra plads i EHF Cuppen.

Møllgaard: Nej tak til det franske køkken

Jens Boesen mener dog ikke, at man eksempelvis kan spise en grundspilsvinder af med en plads i EHF Cuppen.

- EHF Cuppen har intet med CL at gøre, og der vil gå mange år, før den turnering når i nærheden af det niveau, der er i Champions League i dag.

- Vi var selv med, da Champions League blev startet op i 1994, og EHF Cuppen er på samme niveau i dag. Der er ingen penge og ingen interesse - kun udgifter.

- Der er kæmpe forskel på at deltage i EHF Cuppen og Champions League. Al satsning er i Champions League og ikke andre steder. Derfor er det ikke nok bare at sige, at grundspilsvinderen eksempelvis kan komme med i EHF Cuppen, mener Jens Boesen.

KIF topper i øjeblikket det tætte grundspil med 31 point efter 19 kampe med Skjern på andenpladsen med 30 point.

Danmark er i denne sæson repræsenteret i Champions League ved KIF samt mesterholdet fra Aalborg.