Kongen af EM: Derfor er Mikkel klasser over Karabatic

Nikola Karabatic synes at have fundet fordums styrke, men franskmanden er fortsat et stykke fra at nå op på Mikkel Hansens aktuelle EM-niveau

Mikkel Hansen er den farligste spiller ved dette  EM i forhold til målgivende afleveringer og scoringer. (Foto: Lars Poulsen)
Mikkel Hansen er den farligste spiller ved dette EM i forhold til målgivende afleveringer og scoringer. (Foto: Lars Poulsen)

De er frontfigurerne på hver deres landshold, og den af de to spillere, som klarer sig bedst i aften, kan meget vel afgøre EM-finalen til deres nations fordel. Nikola Karabatic og Mikkel Hansen har som ventet indtaget nøgleroller ved denne slutrunde.

Begge har de gjort deres entré på turneringens All Star-mandskab, og takket være sublimt overblik og overdådige skud blander de to bagspillere sig vanen tro i toppen af mesterskabets populære statistikker, hvor antallet af veludførte aktioner bekræfter deres talent med stor tydelighed.

Karabatic har rystet matchfixing-skandale af sig

Verdenspressen har i løbet af de seneste dage rost den franske halvdel af drømmeduoen for at have genfundet det niveau, der tilbage i 2007 sikrede ham titlen som verdens bedste håndboldspiller. Op til semifinalen mod Spanien præsenterede TV2s ekspertkommentator, Bent Nyegaard, sågar venstrebacken som en mand, der aldrig har været bedre.

Siden da fulgte imidlertid en relativ anonym indsats fredag aften på halgulvet i Herning, hvor det kun blev til to scoringer mod de regerende verdensmestre. Men selv på en dag hvor han ikke ramte sit topniveau, bidrog Karabatic alligevel med seks målgivende afleveringer og gjorde på den måde sit til, at finalepladsen - og dermed en ny medalje til samlingen - blev sikret.

Koden til bank-boxen: Sådan vinder Danmark (eller Frankrig)

Derfor var det ingen stor overraskelse, at profilen denne søndag blev valgt som slutrundens mest værdifulde spiller. Alligevel ligger verdensstjernen ikke allerforrest i feltet, når optællingen over succesfulde offensive aktioner i turneringen gøres op. Han overtrumfes således af Mikkel Hansen, der ligesom sin back-kollega dog heller ikke leverede sin bedste præstation i fredagens anden semifinale.

Uselvisk og utrolig
Kastes et blik på de to spilleres ageren indtil videre i turnerigen, viser statistikken, at Mikkel Hansen med 30 mål står noteret for tre scoringer mere end sin franske rival. Karabatic har med en succesrate på 68 procent dog haft mere held med sine afslutninger sammenlignet med danskeren, som ligger syv procentpoint lavere.

Det kompenserer PSG-profilen imidlertid for, eftersom han med afstand er den aktør, som har sat sine medspillere op til scoring flest gange ved slutrunden. I 47 tilfælde har Hansen haft næstsidste hånd på et succesfuldt dansk angreb, hvorimod Karabatic på andenpladsen står noteret for 34 pasninger, der har ført til mål.

Frankrig har overrasket sig selv

I alt har Mikkel Hansen været impliceret i 77 mål (egne scoringer og assists), hvilket gør ham til den farligste spiller ved dette EM. Karabatic er nummer tre i samme statistik på baggrund af direkte medvirken til 61 franske scoringer.

Mellem de to ligger spanske Joan Canellas med en total på 68. Bagspilleren fra den iberiske halvø leverede et brag af en kamp i semifinalen mod Frankrig, og sender han bolden i nettet mindst tre gange under bronzeduellen mod Kroatien, overtager HSV-stjernen førstepladsen på slutrundens topscorerliste fra Gudjon Valur Sigurdsson.

Mon ikke spanieren alligevel gerne ville have byttet den ære ud med en deltagelse i finalen. Han må dog tage til takke med en plads på tribunen, når Hansen og Karabatic indleder jagten på guldet kl. 17:30 i Boxen.