EM-rus: Danmark bankede verdensmestrene

Danmark tævede Spanien 31-28, og vi fik endelig – endelig – revanche for det grusomme nederlag i VM-finalen sidste år. Boxen er et fort, Spanien fik med danskrøret – og stemningen er elektrisk

Dansk jubel, da de spanske verdensmestre fik tæv. (Foto: Lars Poulsen)
Dansk jubel, da de spanske verdensmestre fik tæv. (Foto: Lars Poulsen)

HERNING (Ekstra Bladet): Skyd, skyd, SKYD!

Nu er det jo ikke ligefrem fordi, man sad med den grumme mistanke, at Thomas Mogensen ikke var klar over, at der kun var sekunder tilbage af halvlegen.

Men Hernings hidtil mest toptændte publikum – åbenbart forstandige folk, der læser Ekstra Bladet! – brølede i hvert fald Flensburg-strategen frem, da Danmark i første halvlegs døende sekunder fik en sidste chance for at bringe sig i front med to.

Og Mogensen? Jamen han jernede da selvfølgelig kuglen op i nettaget med et brag, og hvis de 14.000 på heden ikke havde fået testet struberne allerede, så fik de i hvert fald drøblerne til at slå flik-flak lige præcis dér.

Island tæskede Østrig

Tilskuerne var for alvor kommet op i det i letter røde felt. Endelig en ordentlig knallert af en kamp efter de tre bløde i den indledende gruppe, og det kunne høres, fra spanierne blev buhet på banen og fik efternavnene piftet under opråbet til solide mishagsytringer, når eksempelvis en Michael V. Knudsen lignede en uretfærdigt og alt for hårdt dømt, da han blev beskyldt for at begå straffe på Gedeon Guardiola.

For nu lige at nævne ét eksempel.

Der var varme klapsalver til Jesper Nøddesbo – præsenteret på storskærm med et lidt træt smil og en anstrengt hilsen til kameraet. Et solidt brøl til Anders Eggert og den jordskæls-agtige hyldest til Mikkel Hansen.

Anders Eggert havde så sit første forsøg på mål efter 36 minutter (!) bortset fra et vellykket straffe i slutningen af første halvleg, da Hans Lindberg efter to succeser fra syv meter brændte tredje forsøg.

Nøddesbo: Fyret efter telefonsamtale

Og den lille troldmand fra Flensburg fik taget til at lette i Boxen med en finurlig skrueball langt uden for keeperens rækkevidde. 20-16.

Venstrefløjen fik en underlig introduktion til EM som aktiv: Eggert rørte simpelt hen ikke bolden i første halvleg, hvor det spanske 5:1 forsvar med Ugalde som indianer langt fremme koncentrerede al energi om Mikkel Hansen.

Det danske angrebsspil blev mast ind over midten i talrige mand/mand-situationer ude på ni meter – som danskerne vandt tilstrækkeligt af til at gå til pause i front med to scoringer, fordi spillerne enten gled forbi, scorede selv, fik straffekast eller fandt løsningerne inde på stregen, hvor først René Toft og siden Michael V. Knudsen tævede et par løse bolden i buret.

Man kan ikke påstå, det var de spanske keeperes kamp. Ved 24-21 spansk redningsprocent på 8 (!). Niklas Landin, der fik langt bedre fat efter pausen, havde da skruet sin op på 33. Med to ekstremt vigtige straffekast i porteføljen og et par stykker, han godt nok blev godskrevet for – og det kan man jo også. Hvis man mener, stolperne hører med til Niklas Landins krop…

Danske EM-profiler: Vi er ikke duksedrenge

Kampen løsende afgørende op, da Danmark fik det lille hul, som hurtigt blev uddybet til fire – og fem. Niklas Landin tog lige pludselig de bolde, man simpelt hen ikke kan forlange – men som bare betyder ALT.

Kasper Søndergaard som en ål kastede sig vandret og buldrede bolden ind til 26-21 efter 38 minutter. Det begyndte for alvor at ligne både revanche – og HÆVN!

Og så sejled’ de sgu op ad åen og lavede bølgegang i Boxen, hvor jubelbrølene skvulpede som tsunamier gennem en arena, hvor kondensen må være dryppet fra bjælkerne i en temperatur som i botanisk haves hotteste hothouse.

Niklas Landin måtte tage siddende tælling, da han – igen – parerede bolden ved 26-22. Og igen en afgørende redning ved 27-22. Og nok en stor én fra fløjen.

Danmark fik effektivt slået en streg over de minus 16 fra Palau Sant Jordi – og de to point er helt afgørende, for lørdagen afslørede nådesløst, at vi har været i EM’s svageste pulje.

Island smadrede Østrig, Ungarn maltrakterede Makedonien. Spanien får det langt lettere i de to næste kampe end Danmark – men vi er kun én sejr fra semifinalen!

Boxen er elektrisk! Det er Mikkel Hansen og Co. også.