Håndbold-stjerne: Jeg er ikke rask endnu

Ramt af dødsangst har Lars Christiansen måttet revurdere billedet af sig selv som perfekt

Lars Christiansen tør nu fortælle åbent om sin angst. (Foto: Ole Frederiksen)
Lars Christiansen tør nu fortælle åbent om sin angst. (Foto: Ole Frederiksen)
Følg Håndbold

Der er stadig dage, hvor Lars Christiansen mærker, at han skal passe på sig selv.

Dage, hvor kroppens signaler dikterer ham at holde igen. Til at sige nej til det, han før sagde ja til. Dage, hvor panikangsten lurer, og hvor den nyligt pensionerede håndboldspiller bliver mindet om, at livet næppe helt bliver, hvad han troede, det skulle være.

- Jeg havde det perfekte liv, siger han om tiden, før han blev ramt af den ødelæggende angst.

Uventet stak den ansigtet frem på en almindelig mandag.

Under træningen i Kolding blev han bleg i hovedet.

Benene skælvede, han var tæt på at besvime. Han troede, han skulle dø. Den første nat sov han ikke. Han lå i sengen og troede, at han aldrig ville komme op igen.

Læs også:

Mikkel Hansen: Jeg ta'r bare metroen

Det er knap et år siden, at en af Danmarks-historiens bedste håndboldspillere fik, som han selv udtrykker det fik, ' revet bunden ud af livet'.

Angsten blev drevet frem af stress og yderligere ' hjulpet på vej' af to dødsfald i håndboldverdenen.

Ribe-Esbjergspilleren Lars Olsen og Jan Boye.

- Det kom så tæt på. Jeg troede, at jeg ville blive den næste. Forestil dig en flaske, man taber, og som går i 1000 stykker. Den flaske var mig.

- Jeg troede ikke, jeg ville komme op igen. Med ét så jeg livet smuldre. Jeg sov stort ikke i tre uger. I sengen lå jeg og spændte som en flitsbue og troede ikke, jeg ville vågne, hvis jeg faldt hen. Det var skrækkeligt. Jeg skulle til at samle flasken op igen. Stykke efter stykke, uden at vide om det blev det samme igen.

Læs mere:

19 mål af KIF-spiller i Europa Cup

Og det bliver nok ikke det samme igen.

Da 40-årige Lars Christiansen sidst i maj sagde, at han øjeblikkeligt stoppede karrieren, fortalte han ikke om den virkelige årsag, angsten.

Han var klar, men ønskede ikke, at historien skulle overskygge, hvad han selv anså som en glædelig begivenhed: At han havde haft en fantastisk karriere og nu så frem til en lige så fantastisk karriere uden håndboldtøj. Men da det hele ramlede, tvivlede han på, om han overhovedet ville lande igen som et fornuftigt menneske.

- Jeg stod på kanten af livet og tvivlede på, om jeg overhovedet skulle være her. Jeg var presset helt i bund. Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle blive ramt af en så stor angst. Jeg troede, det hele kørte på en snor. Mange har et billede af mig som en, for hvem alt kører supergodt.

Se mere:

Karin M. om stop: Ville selv bestemme

Men virkeligheden er en anden.

- I begyndelsen skammede jeg mig. Jeg følte, at det var lidt tabuagtigt. Men på den anden siden delte jeg det rimelig hurtigt med mine nærmeste og træneren og holdkammeraterne i Kolding.

- Det var vigtigt for dem at vide det, så de kunne slå en beskyttende ring om mig.

I dag indleder Lars Christiansen sine talkshows med detaljeret at berette om sit sygdomsforløb. Et bevidst valg. Ved at udstille sin sårbarhed føler han sig stærkere.

- Det bedste i processen har næsten været at fortælle om, hvordan jeg havde det.

- Da jeg først begyndte at være åben og fortælle, viste det sig, at mange enten selv havde haft det eller kendte nogen, som havde det. Problemet var meget større, end jeg havde forestillet mig, og det hjalp mig. For først den dag, da jeg accepterede, at jeg var ramt af en sygdom, blev jeg klar over, at jeg blev nødt til at tage mod hjælp.

- Jeg kunne ikke klare det selv.

Se også:

'Mikkel fik billetsalget til at eksplodere'

Han begyndte at gå til psykolog, og først og fremmest begyndte han en proces, hvor han selv ønskede at tage styringen frem mod helbredelse.

- Føler du dig rask i dag?

- Hvad vil det sige at være rask? Det er så svært at svare på. Men nej, jeg føler mig ikke rask. Jeg føler mig godt på vej. Men når tingene en gang imellem spidser til, så slår det ud på mig. Så kan jeg pludselig ikke trække vejret ordentligt og kan få ondt i hovedet og i kroppen. Typisk også med store spændinger i skuldrene. Det er min måde at reagere på. Jeg har lagt den deciderede dødsangst væk, men jeg er stadig mærket af det.

- Som håndboldspiller lærte jeg at kæmpe for et mål, og mit mål er at leve et godt liv, hvad jeg føler, jeg har, selv om jeg endnu ikke kommet over på den anden side endnu efter sygdommen.

- Men det hjælper. Jeg håber ikke, det kommer til at forfølge mig resten af livet, men jeg tror nok, at det er noget, jeg fortsat skal være opmærksom på.

- Hvad har du mest lært det seneste år?

- At jeg skal lytte mere til mig selv og blive bedre til at sige fra. Jeg har lagt ja-sigeren lidt væk. Efter at have været meget opsat på at servicere andre er jeg begyndt at tænke mere på, hvordan jeg selv får det godt.

- Dybest set var jeg ikke mig selv før. I dag er jeg mig selv.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.