Bryder med Wilbeks stil: Landstræner lukker ned

Den ny landstræner Klavs Bruun Jørgensen går i flæsket på medierne og trækker jerngardinerne ned omkring sit landshold – det er slut med tivoli og gøgl, varsler han

Det er slut med flinkeskolen på kvindelandsholdet i håndbold. (Foto: Lars Poulsen)
Det er slut med flinkeskolen på kvindelandsholdet i håndbold. (Foto: Lars Poulsen)

SKOPJE (Ekstra Bladet): Klavs Bruun Jørgensen hamrer jerntæppet ned, lukker Tivoli – og bryder på afgørende vis med den åbenhed, der historisk har været omkring landsholdsspillerne op til og under slutrunder.

Når VM i Herning går løs i december, bliver det med lukkede træninger, et begrænset antal spillere til pressemøderne og et skarpt øje på, at al snak handler om håndbold – og kun håndbold.

Aalborg Håndbold imponerer i sejr over BSV

Dermed bryder den ny landstræner på afgørende vis med den snart 25 år gamle og åbne stil, som Ulrik Wilbek og Jan Pytlick har praktiseret siden hhv. 1991 og 1998.

Jeg er ikke Ulrik
– Det er jeg fuldstændig klar over. Jeg har selv snuset til det som assistent for Ulrik ved EM i 2014, så jeg ved, hvordan det er foregået under ham. Jeg kunne godt lide den stil, fordi Ulrik kunne tøjle det. Han er pisse dygtig til det der – men jeg er ikke Ulrik, og jeg bryder mig ikke om at gøre det på den måde, siger Klavs Bruun Jørgensen med stram håndkant på tungen.

– Der bliver restriktioner. IHF forlanger, de første ti minutter af træningen er åben, så det bliver den. Resten af tiden skal vi have lov til at være i fred. Det bestemmer vi benhårdt, siger han.

Målmand: Det var specielt at møde Pytlick igen

For ham handler det om at rette hver en kvadratmillimeter af spilernes fokus på håndbold – og kun håndbold. Klavs Bruun Jørgensen mener, der har været alt for meget gøgl omkring landsholdene under sine forgængere.

– Har der været for meget tivoli?

– Jeg synes, det har tenderet – at andre ting har fyldt for meget. Jeg tror, det går ud over fokus. Det handler ikke om, at vi skal irritere eller genere nogen. Men vi er her for at vinde VM og intet andet – vi er her ikke for at tilfredsstille TV2, Ekstra Bladet eller Se og Hør, siger Klavs Bruun Jørgensen.

– Jeg tror, det er vigtigt for dette hold, at fokusere. Det er ikke fordi, jeg på noget tidspunkt har haft fornemmelsen af, at spillerne ikke VILLE det nok. Men jeg er sikker på, at nogle gange har fokus fået et lille skub – ikke bevidst – men der har været for mange ting, der har forstyrret – og dem skal vi have væk!

– Men er åbenheden og de bløde historier ikke en del af DHF’s markedsføring af ’produktet’?

– Jeg ved godt, hvad de bløde historier betyder, og dem kan hr. og fru Danmark godt lide. Det lever jeg glimrende med. De skal bare ikke laves under slutrunden. Vi skal markedsføre os på håndbold!

Pytlick fik sin ’hævn’ over DHF

– Hvis I skal lave historier om deres hund, kærester og alt sådan noget, så skal det foregå inden VM. Når slutrunden starter, skal det handle om håndbold og ikke en skid andet, og hvis det ikke gør det, så får I pænt besked på, at så må I finde nogle andre at interviewe – det bliver ikke vore spillere, siger Klavs Bruun Jørgensen.

– Jeg skylder sgu ikke nogen noget som helst. Jeg er selvfølgelig fuldstændig klar over, at medierne er en del af gamet, og vi vil også prøve at være behjælpelige og gøre det så godt, vi kan. Vi lukker ikke fuldstændig af, men vi kommer til at sætte nogle andre grænser, end der har været før, og vi kommer også til at være mere private, lyder det. Næsten truende…

Fint at komme lidt væk
Derfor passer det i særklasse Klavs Bruun Jørgensen fint, at denne weekends testkampe finder sted i Makedonien, og når holdet op til slutrunden i Herning har den sidste uge sammen, foregår den delvist i Spanien.

Kvindelandsholdet er blevet inviteret sydpå til en endnu ukendt spansk destination for at spille mod værterne, Angola og Ungarn, selv om Danmark skal møde netop Ungarn i VM-puljen i december.

– For os er det fint at komme lidt væk fra Danmark, fordi vi har slutrunden på hjemmebane. Det er bare rart med nogle andre omgivelser. Sådan var det også, da herrerne i 2014 tog til Frankrig inden VM på hjemmebane, siger Klavs Bruun Jørgensen.

Klavs Bruun næsten grædefærdig efter profilens uheld