Da landsholdet var plaget af voldsom intern splid

Nikolaj Jacobsens guldtropper står overfor en sand fiasko, hvis de gør franskmændene selskab i aften med et tidligt EM-exit. De rød-hvide har dog også andre fæle præstationer i bagagen

Ekstra Bladets Jan Jensen giver her sit bud på Danmarks største udfordringer ved slutrunden. Producer: Lasse Brøndal

MALMØ (Ekstra Bladet): Danmark hentede en fjerdeplads ved det første EM i 1994 i Portugal, og de sidste 25 år er pilen -med et par fæle smuttere - grundlæggende kun gået én vej for et landshold, der scorede de første EM-medaljer i 2002 og første VM-bronze i 2007.

Nikolaj Jacobsen debuterede ved en slutrunde i 1993. Ironisk nok i Malmø – i Baltiska Hallen – hvor han nu et år efter VM-guldtriumfen onsdag aften risikerer at stå i spidsen for et hold, der leverer den største negative overraskelse og mest fuldtonede fiasko i nyere tid.

Syv andre slutrunder, vi husker med gru!

 

1995: VM i Island – nr. 19

Danmark bliver totalt overrumplet af Algeriets super offensive forsvar og taber 24-25 i åbningskampen, der bliver fulgt op af sejre over Rumænien og Japan – og nederlag til Tyskland og Frankrig. VM ender i den blå lagune… Forventningerne var ellers store til Ulf Schefvert og Co. efter semifinalen året før i Portugal.

Foto: Lars Skaaning

 

1996: EM i Spanien – nr. 12

Forventningerne er pænt store efter fjerdepladsen i 1994, men Ulf Schefverts tropper kikser monumentalt og slutter nummer sjok! Danmark taber samtlige fem gruppekampe med samlet 108-131 og slutter i juni af i 37 graders varme i Ciudad Real med et nederlag på 21-27 til Rumænien. Nikolaj Jacobsen scorer tre gange i den kamp – to på straffe. Væk er OL i Atlanta og direkte kval til VM i 1997 – og væk er også snart Ulf Schefvert.

Foto: Lars K. Mikkelsen/Ritzau Scanpix

 

1999: VM i Egypten – nr. 9

Et fuldstændig tumultarisk VM, hvor Danmark sensationelt bliver slået af Cuba i ottendedelsfinalen og i huj og hast må finde en flugtrute ud af ørkensandet. Landsholdet er i voldsomt intern splid med flere kliker bestående af sorgløse Bundesliga-spillere, hjemlige profiler og en ung Joachim Boldsen lidt i sin egen verden. Keld Nielsen bliver efterfølgende fyret.

Foto: Lars Poulsen

 

2000: EM i Kroatien – nr. 10

Danmark slår Island og Portugal i gruppen, men ender alligevel kun som nummer fem og taber 17-19 til Tyskland i kampen om niendepladsen. En småskadet Nikolaj Jacobsen vælger at stå over i den ligegyldige kamp. Den gamle mirakelmager Leif Mikkelsens vikariat er slut, og Torben Winther er klar til at tage over.

Foto: Lars Poulsen

 

2003: VM i Portugal – nr. 9

En mystisk turnering, hvor det viser sig, det kan betale sig at tabe en kamp i indledende runde for at få flere point med i mellemrunden! VM bliver en ordentlig dukkert efter gennembruddet året før i Sverige, hvor den ny æra blev indledt med bronzemedaljerne. Danmark taber kun til Sverige i indledende, men taber til såvel Rusland som Kroatien i mellemrunden.

Foto: Peter Hove Olesen

 

2005: VM i Tunesien – nr. 13

For andet VM i træk mødes DHF’s bestyrelse plus sponsorer med landsholdet i luftrummet over Paris! Pingerne er på vej ned for at se VM’s creme de la creme – landsholdet er nok engang på vej hjem efter tidligt exit. Danmark slår Grækenland, Angola og Canada, men taber til Tunesien og Frankrig. Torben Winther får fyresedlen, Ulrik Wilbek tager over.

Foto: Lars Poulsen

 

2017: VM i Frankrig – nr. 10

De olympiske mestre rydder bulen i Paris mod Qatar, Bahrain, Argentina, Egypten og slår Sverige 27-25. Men så går det helt galt mod Ungarn (1/8-finale), og Danmark ryger ud af VM med 25-27 i en kamp, hvor Niklas Landin mangler redninger, Mikkel Hansen ikke scorer efter pausen, og alt synker i grus. DHF og Gudmundur Gudmundsson afbryder samarbejdet kort efter.

Foto: Jens Dresling

49 kommentarer
Vis kommentarer