Dansk EM-undren: Det fungerer ikke

Det Europæiske Håndboldforbunds corona-strategi har vist sig sårbar, mener DHF-sportschef Morten Henriksen

Smitten er kommet til den danske trup. Og man må forvente endnu flere smittetilfælde i den danske trup ifølge Ekstra Bladets sportskommentator Jan Jensen.

Hans Lindberg er testet positiv - Jan Jensen og Anders Junge vender situationen. Video: Lars Poulsen
Følg Håndbold

BUDAPEST (Ekstra Bladet): Så gik den ikke længere. Det danske landshold er blevet ramt af det første smittetilfælde ved EM.

Ærgrelsen over Hans Lindbergs positive pcr-test var naturligvis stor, da landsholdet mødte til træning fredag, men der er ingen panik.

Selv om det er en trist situation, er nyheden om, at den danske boble har slået en sprække, ikke et uventet scenarie. Det forklarer sportschef i Dansk Håndbold Forbund, Morten Henriksen, forud for fredagens forberedelser til kampen mod Kroatien.

- Vi havde jo også forberedt os på, at det her måske kom. Det kan godt være, at I kan lave det til breaking news, men det er jo ikke et kæmpe chok. Det kan godt være, at det er det for Hans, men som det ser ud nu, er der jo smitte alle steder. Det er jo også ny rekord derhjemme hver dag, siger Henriksen.

Morten Henriksen og Danmark er i tæt diaglog med EHF omkring smittesituationen ved slutrunden. Foto: Lars Poulsen
Morten Henriksen og Danmark er i tæt diaglog med EHF omkring smittesituationen ved slutrunden. Foto: Lars Poulsen

Et tillidsprincip
Den danske delegation har gennem hele turneringen forsøgt at tage alle forholdsregler, men det er umuligt at gardere sig 100 procent. Særligt når man ikke kan styre, hvordan andre hold optræder.

Det Europæiske Håndboldforbund (EHF) har mødt kritik for sin håndtering af smitterisikoen, og Morten Henriksen vedkender, at systemet ikke har fungeret optimalt fra forbundets side.

- Man har opereret med et tillidsprincip, og på det seneste møde, vi har være med til, har det også handlet om tillid og om at ’opføre sig ordentligt’ med en løftet pegefinger. Jeg sidder ikke i EHF, men skal jeg analysere det tillidsprincip, har det jo ikke helt fungeret.

- Det er nogle hold, der ikke gebærder sig på samme måde, som vi gør. Højst sandsynligt fordi de kommer fra en anden kultur. De har den samme viden og lærdom, som vi har. Jeg tænker ikke, at de gør det for at være irriterende, men det er jo tydeligt, at det ikke helt fungerer, påpeger Henriksen.

Nikolaj Jacobsen har fået endnu mere at gruble over. Foto: Lars Poulsen
Nikolaj Jacobsen har fået endnu mere at gruble over. Foto: Lars Poulsen
 

Endnu flere test
Lindberg er blevet testet igen fredag for at verificere pcr-testens resultat, ligesom ct-værdien af prøven bliver nærstuderet.

Landsholdets medlemmer intensiverer samtidig testproceduren. Morten Henriksen formoder, at EHF vil bede truppen om at aflevere daglige prøver for at sikre, at der kan holdes kontrol over smitten, såfremt andre end Lindberg er ramt.

Uanset hvad er det den danske delegations ønske at følge denne fremgangsmåde.

Indtil nu har det blot været et krav for mandskaber, som ikke har været ramt af corona, at de skulle pcr-testes hvert andet døgn.

Men faktisk er landsholdet på det seneste blevet undersøgt hyppigere, end protokollen fremsiger.

- Så har vi så haft en periode med held i uheld, fordi vi skulle skifte hotel, hvor vi tre dage i træk er blevet testet. Så heldigvis har vi en test fra i forgårs (onsdag, red.) på Hans, der var negativ.

- Dermed kan vi også sige, at hvis han, som vi formoder, er smittet, befinder han sig i et tidligt stadie, og vi kan krydse fingre for, at han ikke har smittet andre, lyder det fra Henriksen.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Tak til børnene for at give deres liv

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+