Dansk håndbold i knæ: Så slemt står det til

Ekstra Bladet har været i kontakt med flere af de danske håndboldklubber, som alle er hårdt ramt af coronakrisen

Flere danske håndboldklubber er hårdt ramt økonomisk af coronakrisen. Blandt andet KIF Kolding. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Flere danske håndboldklubber er hårdt ramt økonomisk af coronakrisen. Blandt andet KIF Kolding. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

Pengene fosser ud af statskassen under coronakrisen. Også i de danske håndboldklubber, hvor pengekassen i øjeblikket er lettere end nogensinde før.

Krisen kradser nemlig i alvorlig grad i dansk håndbold. Flere klubber er så ramte rent økonomisk, at det kan ende i et stort kaos, hvor en ting truer ude i horisonton.

Det kan Ekstra Bladet nu dokumentere efter at have talt med en række klubber, der står til at miste en række af deres faste indtægter. Nogle frygter endda det værste scenarie. At gå konkurs.

- Vi er hårdt ramt, og det står da virkelig slemt til. Der er dog ikke nogle ude fra, som har truet os med konkurs. Det er os selv, der er gået ud og har grebet ind her. Vi bliver nødt til at sige til vores omgivelser, at vi har respekt for, at virksomhederne ikke kan komme og give os 75.000 eller lignende, siger KIF Koldings bestyrelsesformand, Brian Stein til Ekstra Bladet.

Uvished og manglende sponsorater
Traditionsklubben er dog langt fra de eneste, der i øjeblikket er truet på økonomien. Flere af klubberne oplever lige nu en stor uvished om, hvorvidt sponsorerne vil gentegne sig i klubberne, og det kan mærkes på pengepungen.

Disse klubber er blandt andet ramt

KIF Kolding: Spillerne skal 50 procent ned i løn og det samme er en række medarbejdere.

Ribe Esbjerg HH: Står til at miste op mod 40-50 procent af de faste sponsorindtægter.

Randers HH: Har en gæld på op mod 400.000 kroner og kan blive begæret konkurs 11. maj, hvis pengene ikke er skaffet.

Skanderborg HH: Har tabt op mod en million kroner på aflysningen af Smukfest. Klubben har bedt om hjælp, hvor folk kan købe støttepakker for at indhente det tabte.

Herning-Ikast Håndbold: Kommer til at mangle op mod 10-20 procent af de faste sponsorindtægter, mener de selv.

EH Aalborg: Er ikke ramt økonomisk, men de er i stedet ramte på en nedrykning og uvisheden om, hvordan næste sæson kommer til at se ud.

De manglende indtægter betyder blandt andet, at klubberne må skride til handling. Medarbejderne må gå ned i løn, mens spillerne er tvunget til at gøre det samme, hvis klubberne skal overleve krisen.

Artiklen fortsætter under billedet:

Det er især de manglende sponsorindtægter, der er det store problem for klubberne. Foto: Casper Dalhoff/Ritzau Scanpix
Det er især de manglende sponsorindtægter, der er det store problem for klubberne. Foto: Casper Dalhoff/Ritzau Scanpix

Truet af konkurs
Det er dog ikke kun klubberne i landets bedste række, der er hårdt ramt. Således har Ekstra Bladet været i kontakt med klubber fra 1. division og 2. division, hvor krisen også kradser.

Hos Randers HH er man så presset, at klubben er på randen af konkurs. Således har klubben opbygget en gæld på omkring 400.000 kroner, og de penge skal være betalt inden 11. maj, ellers vil klubben blive begæret konkurs.

- Vi har jo noget gæld, og vi kan ikke skaffe sponsorer i øjeblikket. Vi skylder et sted mellem 350-400.000 kroner, og som situationen er lige nu, så er der jo ingen, der går ud og tegner sponsorater og slet ikke for at gå ud og lukke et hul. Vi er jo så truet, at der er lavet stævning på os i retten. Vi har bestyrelsesmøde igen 11. maj, og der skulle vi gerne have skaffet pengene, ellers må vi udtræde af bestyrelsen, og så bliver vi tvangsopløst, siger Sven Aaquist, der er sportslig ansvarlig hos Randers HH, til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under billedet:

Aflysningen af Smukfest har ramt Skanderborg Håndbold hårdt. Foto: Per Lange
Aflysningen af Smukfest har ramt Skanderborg Håndbold hårdt. Foto: Per Lange

Aflyste festivaler koster dyrt
Især aflysningen af de danske festivaler har kostet dyrt for flere klubber. Blandt andet hos Skanderborg Håndbold står man til at miste et stort beløb i indtægter grundet aflysningen af den årlige Smukfest i Skanderborg.

- Alene på Smukfest kommer vi til at tabe omkring en million kroner, men det er primært på ungdomsafdelingen, at det kan mærkes. Vi ved jo ikke noget om, hvor meget vi står til at miste i alt, men det er mere næste sæson, som vi frygter for. Vil sponsorerne stadig støtte os, og vi ved jo ikke, hvad der kommer til at ske, siger Torben Væver, der er bestyrelsesmedlem hos Skanderborg Håndbold, til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under billedet:

Dansk Håndboldforbund vil hjælpe klubberne, og understreger, at der er tale om en meget alvorlig krise. Foto: Ernst van Norde
Dansk Håndboldforbund vil hjælpe klubberne, og understreger, at der er tale om en meget alvorlig krise. Foto: Ernst van Norde

Alvorlig krise
Hos Dansk Håndbold Forbund tager man den nuværende krise meget seriøst, men de understreger dog, at det på ingen måder er en krise, som kan løses lige foreløbig. Det fortæller DHF's formand, Per Bertelsen, til Ekstra Bladet.

- I forbundet har vi jo den samme situation, som klubberne har. Vi er jo også drevet af en stor del af forretningen af sponsorindtægter, så vi er helt på det rene med, hvordan det ser ud, så det er ikke nogen overraskelse for os, siger Per Bertelsen.

- Vi er jo ved at kigge på, hvilke muligheder vi har for at hjælpe klubberne, det har vi lovet, men vi kan bare ikke gøre det lige nu. Vi er nødt til at have en status over, hvordan vores egen situation ser ud først. Det er en voldsomt alvorlig situation. Det hersker der ikke nogen tvivl om, og det her vil vare langt ude i fremtiden også. Så det kommer til at tage langt tid, og det er ikke bare noget, vi løser, afslutter han.

Flere af klubberne har nu været nødsaget til at tage alle midler i brug, og derfor har klubberne igangsat et initiativ, hvor fans kan købe hjælpepakker og støtte deres hårdt ramte favoritklub.

Toptræner fyret i Danmark

DHF vil høre håndboldklubber for at undgå klagesager

Coronavirus aflyser håndboldens VM- og EM-kvalifikation