Dansk par spillede i 3. division - i dag er de i EM-finalen

Søndag eftermiddag styrer Karina Christiansen og Line Hesseldal Hansen for andet år i træk sæsonens største finale

Line Hesseldal Hansen (tv) og Karina Christiansen skal for andet år i træk dømme den sidste kamp ved en kvinde-slutrunde. Foto: Olivia Loftlund
Line Hesseldal Hansen (tv) og Karina Christiansen skal for andet år i træk dømme den sidste kamp ved en kvinde-slutrunde. Foto: Olivia Loftlund

De opdager pludselig, at de igen har monteret neglene med præcis den samme mintgrønne lak og griner nærmest også synkront ved opdagelsen.

Ekstra Bladet satte før EM Karina Christiansen og Line Hesseldal Hansen stævne i Bavnehøjhallen i København før en ligakamp. I eftermiddag træder den jyske og den fynske pige ind på den største scene af dem alle, når parret dømmer finalen i en fyldt AccorHotels Arena ved Seine-kanten i Bercy.

Er i begyndt at minde om et gammelt ægtepar?

- Ja, det gør vi, siger Karina.

- Når vi ser tv-kampe hver for sig, skriver Karina præcis det, jeg lige er ved at sende til hende. Det begynder at blive lidt uhyggeligt, siger Line og fortæller, at ugen inden stillede de begge iført den samme røde neglelak.

De er ikke kommet sovende til finalen. Ud over lange evaluereringer og kurser selvtræner de foran kropsstore spejle for at studere kropssprog, så en kvinde også kan håndtere en mandlig serbisk stregspiller på 120 kilo eller en olm træner på eksplosions-stadiet.

De stikker NADA-nåle kendt fra akupunktur i ørerne for at slappe af.

- Jeg bruger dem i 45 minutter dagen inden en kamp, men jeg bruger dem også på job. Du sover rigtigt godt bagefter og er frisk på kampdagen, siger Karina.

- Vi er gode til at tvinge os til at slappe af, inden vi skal være nervøse, og det er man selvfølgelig før en finale. Men når Karina har fløjtet op, så er det en håndboldkamp ligesom alle andre, siger Line.

Parret er også rykket sammen på et værelse op til EM-finalen for at være helt tætte og fokuserede på den store opgave.

DHF har kun tre kvindelige dommere på elite-niveau. Hvorfor ikke flere?

- Kvinder kan måske ikke helt tåle så meget kritik, og det er man altså nødt til at kunne i dette game. Det er lige på og hårdt. Hvis man ikke kan holde til det, må man sige fra.

Kvinder skal mande sig op mere end de skal kvinde sig ned?

- Vi bruger jo meget tid på det, og det er måske der, mænd har lidt lettere ved at være væk hjemmefra, end kvinder har, siger Line.

Hvilket spørgsmål hører I oftest?

Hvorfor gider I finde jer i at høre på alt det, folk kommer med?

Hvorfor?

- Det er jo fordi, man tilsvarende får mange gode oplevelser og lærer sig selv at kende. Det er personlig udvikling, man også kan bruge civilt, siger Karina.

- Plus ny relationer til nye mennesker alle steder. Det er også fedt, når man står derinde, og en hel hal råber ad én! Og man står der bare og tænker: I kan ikke gøre noget. Det er mig, der bestemmer, siger Line og griner.

Dommertøjet er et kapitel for sig. Ved EM er der tænkt i det, for halvdelen af de 12 par er kvinder, men hjemme i Danmark er der kun herremodeller.

- Vi er nødt til at acceptere det og grine lidt af det, siger Line, og Karina supplerer:

- Hernede vælger vi sorte sko frem for orange, der måske ikke lige matcher en gul dommertrøje så godt. Der er ingen grund til at ligne fjolser, men vi er her for at dømme håndboldkampe – det er ikke et modeshow.

I dømmer både herre- og damekampe. Hvad er forskellen?

- Kommunikationen med herrespillere er en del nemmere, fordi de kalder en skovl for en skovl. Men kvinde til kvinde – og det ved vi jo som piger – husker man måske lidt længere tilbage og kan finde på at køre i det samme spor.

- De kan godt blive ved med at snakke, og når man så må lukke diskussionen, bliver de sure. Herrespillere æder den, og så er vi videre, siger Line.

I falder jeres eget køn i ryggen!

- Ja, men det er sådan, det er, siger Karina.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Matchende neglelak - helt trådløst... Foto: Olivia Loftlund
Matchende neglelak - helt trådløst... Foto: Olivia Loftlund
 

Karina Christiansen, 34 år

166 cm

Har spillet i 3. division

Født i Vamdrup har desuden spillet i Ødis og Vejen. Startede som målvogter, men har spillet alle positioner undtagen streg. Valgte at prioritere dommergerningen, begyndte at spille igen – men stoppede, da hun i en kamp vred rundt på anklen.

Uddannelse: Lærer

Arbejder på Østerbyskolen i Vejen på et sprogcenter for flygtninge, immigranter. Underviser børn fra seks til ni år.

- Jeg bruger erfaringerne fra dommergerningen meget i jobbet – dog uden brug af røde og blå kort! Ingen tvivl om, at det, jeg bruger på banen, kan jeg også bruge i klasserne. Den tillid, spillerne skal have til mig på banen, skal mine elever også have. De skal vide, at de regler, jeg udstikker og den struktur, jeg laver i klassen, det er dem, vi kører efter.

- Når de kommer, kan de intet dansk. Så mit kropssprog er vigtigt – som på håndboldbanen.

Line Hesseldal Hansen 28 år

173 cm

Har spillet i 3. division

Fynboen stammer fra Salbrovad lige uden for Assens. Mor var formand for klubben, så Line blev jaget afsted på dommerkursus, da de fynske klubber forpligtede hinanden til at stille med et passende antal dommere pr. tilmeldt hold.

Uddannelse: Bachelor i finans og revision

Arbejder som økonomikonsulent hos Centrovice i Vissenbjerg.

- Jeg var på dommerkursus i Strib fra 9-16. Det var meget kedeligt, for jeg havde slet ikke lyst – og nu er jeg den, der er kommet længst. Jeg flyttede til Odense, hvor alle klubber spillede i den række, jeg dømte i. Jeg spillede derfor i Vissenbjerg et par år, indtil vi begyndte at dømme sammen. Så turde jeg ikke længere løbe risikoen for skader.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

De har det sjovt en onsdag aften i Bavnehøjhallen på københavnske Vesterbro - sent på eftermiddagen dømmer de foran 12.000 tilskuere i AccorHotels Arena i Paris. Foto: Olivia Loftlund
De har det sjovt en onsdag aften i Bavnehøjhallen på københavnske Vesterbro - sent på eftermiddagen dømmer de foran 12.000 tilskuere i AccorHotels Arena i Paris. Foto: Olivia Loftlund

Lynkarriere som par

Jyden og fynboen blev parret i maj 2014, da Karina Christiansen daværende makker, Malene Lythje, var på barsel for anden gang. Første ligakamp i 2014.

Pan-amerikanske mesterskaber for mænd i Argentina.

EM for U19-piger i 2015

IHF-kursus juni 2016, der gav adgang til EM og OL

Første Champions League-kamp i februar 2016

Bronzekampen ved Final 4 i 2016

Dømte ved EM i Sverige i 2016

Champions League-finale i 2017

VM for U19-mænd i Georgien i 2017

VM-finale ved VM i Tyskland i 2017

EM 2018 – tre kampe plus FINALEN

Mål: OL i Tokyo 2020

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Lønnen

En dansk ligakamp giver 4200 kroner pr. snude.

Dommerne møder fire timer før kampen, værten skal stille hvilerum til rådighed og let bespisning. Efter kampen evaluerer dommerne med observatøren i en til to timer.

Ved EM og VM arbejder dommerne gratis, men høster dog under dette EM daglige diæter på 60 euro – ca. 450 kr. Begge bruger ferie på at deltage i slutrunder.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

De dømmer både mænd og kvinder hjemme i Danmark, men op til EM har det danske par kun haft kvindekampe for at være helt skarpe til slutrunden. Det lykkedes. Foto: Olivia Loftlund
De dømmer både mænd og kvinder hjemme i Danmark, men op til EM har det danske par kun haft kvindekampe for at være helt skarpe til slutrunden. Det lykkedes. Foto: Olivia Loftlund
 

Kvinder skal arbejde hårdere

Norges landstræner Thorir Hergeirsson rettede skarp kritik mod dommerstandarden ved EM. Han er træt af, at holdene bliver brugt som forsøgskaniner for at udvikle lovende dommere.

Klavs Bruun Jørgensen sagde senere i generelle vendinger, at det ikke er de bedste og heller ikke de næstbedste dommere, der dømmer ved slutrunden.

Kritikken er der år efter år.

TV2-eksperterne Trine Nielsen og Bent Nyegaard var krasse i kritikken af dommerpåsætningen ved den Final 4, hvor alle par var kvinder – og danskerne dømte finalen:

’Håbløst og ødelæggende,’ sagde Trine Nielsen. ’De største kampe skal dømmes af de bedste dommere, og det er i øjeblikket ikke kvinder,’ sagde Bent Nyegaard.

-  Vore mandlige kolleger kan dømme 80 pct. korrekt, og de har respekten fra alle. Vi kan dømme 100 pct. korrekt, og så er der stadig tvivlere imellem, siger Line.

- Der bliver vi jo bare lidt stædige og siger til os selv: Nu skal vi vise dem, at det kan vi godt, siger Karina.

- Og det gjorde vi også. Vi gik ned og dømte en pissegod Champions League-finale, men selv om vi også dømte en lige så god VM-finale, er der ingen, der bagefter har sagt: Det var godt dømt, siger Line.

Se også: Håndbold-succes: To danskere i finalen

Se også: Landsholdsstjernens højgravide kæreste raser over Riget: - Det er jo så sindssygt

Se også: Nu er det slut: - De er strippet for alt

1 kommentar
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere