Dansk stjernespiller: Er altid blevet set ned på

Først var han for lille, dernæst for tynd, og så var han for skadet - men nu er Morten Olsen olympisk mester og på jagt efter medalje nummer to

Morten Olsen - 'James Bond fra Osted'. Foto: Claus Bonnerup
Morten Olsen - 'James Bond fra Osted'. Foto: Claus Bonnerup

Navnet er Olsen. Morten Olsen!

Han udstråler urokkelig ro. Sjældent shaken, aldrig stirred.

Det gælder, uanset om den 32-årige bliver skiftet ind i angreb, lige veksler en kort bemærkning med Mikkel Hansen, derefter giver dessiner til Henrik Toft og Kasper Søndergaard og bygger op til et missil-angreb, og det gælder, når han i habitten entrer scenen og foran 8.000 tilskuere i Boxen redder en pris hjem til Casper U. Mortensen.

Mr. Cool fra Osted!

Det virker jo som om, manden har været der altid, men trods landsholdsdebut helt tilbage i 2006, kom gennembruddet først i Rio de Janeiro i sommer - og er målt på den led kun fem slutrunde-kampe gammelt!

Badegæsten fra Bali blev pludselig og uventet kaldt ind til OL-samling, måtte korte fire dage af sin ferie og få tvillingebroderen til at organisere et par håndboldsko, inden han i fysisk ferie-mode - men mentalt udhvilet – stillede i lejren i Aarhus.

Han spillede kamp et, scorede fem mod Tunesien i kamp to - sad ubrugt over i nedturen mod Kroatien. Så skete der ting og sager…

Morten Olsen og co. jubler efter triumfen mod Frankrig ved OL i Rio. Foto: Jens Dresling
Morten Olsen og co. jubler efter triumfen mod Frankrig ved OL i Rio. Foto: Jens Dresling
 

Løfter jern

- Jeg kom med som reserve på playmaker-positionen og som højre back.

- I første omgang var jeg bare glad for at komme med og opleve et OL indefra, fedt ikke, men efter den kamp åd jeg en sandwich og en proteinbar i bussen på vej hjem og gik direkte over i styrkelokalet og trænede energien ud af kroppen, fortæller Morten Olsen.

Scenen er Hotel Bella Sky i København i mellemjulen, hvor han og konen Gry ofte indlogerer sig, når der er et lille hul i Hannovers Bundesliga-program.

Der er med garanti et fuldt faciliteret vægtløftningslokale i nærheden, for netop dén disciplin er Olsens helt store passion - og forklaring på, hvordan en 17-årig splejs på 78 kilo i GOG kunne vokse til 86, og nu banker badevægten op på 96 kilo.

- Jeg er af natur spinkel, siger manden, der har måttet æde sig til tops og ville ønske, han havde vidst mere om kost og styrketræning dengang, han selv måtte lære det på den hårde måde.

De 184 centimeter har han ikke kunnet gøre noget ved - og godt det samme. Når man har håndbold i hovedet, behøver man ikke være to meter høj for at spille i bagkæden, men Morten og tvillingebroderen Kenneth, der var lige så lysende et talent, har altid kæmpet mod tometer-diktaturet.

- I er for små, I bliver aldrig til noget! Vi blev bare kørt væk. De tog de store spillere ind. Sådan er talentarbejde nu: Man mener kun, at store spillere er gode, siger Morten Olsen og rykker sig frem i sofaen.

- Vi er altid blevet set ned på. Vi var ikke høje, så vi skulle altid bevise ekstra meget og arbejde endnu mere for at komme frem og videre. Nærmest ligegyldigt hvor godt, det gik, fik vi intet forærende. Der er måske nogle, der glemmer, hvad der skal til. Det er jo nemt nok at få chancen, hvis du har fysikken til det, siger Morten Olsen.

Morten Olsen har fået sul - eller rettere sagt muskler - på kroppen. Foto: Jens Dresling
Morten Olsen har fået sul - eller rettere sagt muskler - på kroppen. Foto: Jens Dresling
 

Vælg forskellige spillere!

Han blev på Y-landsholdet kostet ud på venstre fløj af samme årsag. Hans held var, at to playmakere blev skadet allerede i den første turnering, og så fik han chancen. Sommeren efter gentog manøvren sig.

- De bedste er ikke nødvendigvis to meter høje. Hvis man kan lave mål, kan man jo lave mål, uanset om man er 215 eller 184 cm høj. Ti mål er ti mål, siger han - og nu nærmer vi os for en sjælden gangs skyld noget, der ligner sindsbevægelse hos den nærmest vestjysk rolige mand med den midtsjællandske dialekt:

- Jeg synes, man i talentarbejdet burde se mere på, hvem der er gode spillere. Hvem har spillet i hovedet - og hvem VIL det? Og så kigge mindre på de høje. Som det er nu, risikerer en landstræner at stå med otte to meter høje spillere, som kan det samme. Men han kan ikke bruge dem alle alligevel!

Morten Olsen (th.) og Casper U. Mortensen skråler glæden ud efter triumfen i Rio. Foto: AP
Morten Olsen (th.) og Casper U. Mortensen skråler glæden ud efter triumfen i Rio. Foto: AP
 

Spildt talent?

- Det var slet ikke mig at spille ude på fløjen. Jeg er ikke særligt hurtig eller springer specielt højt. Jeg syntes, det var forfærdeligt kedeligt, og jeg forstår næsten ikke, nogen gider, siger han og griner.

Turen er gået fra Osted over Roskilde, Ringsted, GOG, Mors, Viborg, BSV, Hannover, St. Raphäel, Al-Rayyan retur til Hannover. Etiketten har ofte lydt: Spildt talent – eller: Evigt skadet!

Betegnelser, der er tæt på at irritere ham.

- Jeg har taget den vej, jeg har taget, kom til OL og vandt guld!

Konstaterer han med lav stemmeføring.

- Da jeg var helt ung, havde jeg også tilbud fra de helt store klubber.

- Jeg sagde nej til Ademar Leon lige efter U-VM. Hvad var der sket, hvis jeg var taget derned som 20-årig? Det kan man jo aldrig vide, og hvem ved, om det havde været bedre? Jeg ved bare, det var rigeligt hårdt at komme til Hannover som 25-årig.

- Hvis jeg nu som 20-årig havde fået at vide: Hvis du tager denne vej, står du med et OL-guld som 32-årig, så havde man jo nok valgt den rute, jeg tog, ikke?

Foto: Tariq Mikkel Khan
Foto: Tariq Mikkel Khan
 

Ude i halvandet år

Han fortryder ikke - og har heller ikke grund til det. Håndbold er også en verden, hvor skader, tilfældigheder, held og uheld hører med til ligningen. Da han i juni 2005 i GOG fik at vide, han alligevel ikke skulle regne med så meget spilletid og nok helst burde finde en anden adresse, fordi fynboerne pludselig hentede Claus Flensborg, var han nok lidt chokeret - men på Mors vendte han bortsendelsen positivt.

- Fra starten gik det jo fint: Jeg vandt U-VM, etablerede mig i Mors, udviklede mig der - og det gik også rigtigt godt i Viborg, hvor vi blev nummer to. I BSV gik det, som det skulle det første år, og året efter var vi ubesejrede, da jeg blev skulderskadet i november. Det gik jo rigtigt godt, og det glemmer de fleste.

Han spillede ikke i halvandet år. To operationer og tonsvis af vægte senere var han der igen, men følte sig stemplet.

- Alle så mig som konstant skadet. Der blev altid snakket om den skulder, så jeg tog en chance og rejste til Hannover. Den første sæson handlede hver eneste kamp om ikke at rykke ned, og det er nok noget hårdere end at spille om mesterskabet. Der var ingen nemme kampe – det var meget lærerigt, siger han og kommer selv med konklusionen:

- Derfra er det gået opad for mig!

Den med det spildte talent gider han heller ikke have hængende på sig:

- Man kan i hvert fald ikke sige spildt talent, for det ville have været en spiller, der ikke havde gjort noget som helst for at blive så god, som han kunne blive. Ingen, der kender mig, vil kunne sige, jeg ikke har arbejdet eller gjort det, der skulle til. Jeg har gjort dobbelt så meget.

Nu er han klar til at gøre det igen. Manden, der tog smed badetøflerne på Bali for at rejse til Rio, er klar til sin anden slutrunde. Med et skævt smil monteret:

- Jeg har jo kun en medalje. Jeg vil gerne have nogle flere…

Storspillende Morten Olsen bliver en vigtig brik i de danske bestræbelser på at vinde guld i Frankrig. Foto: Ernst Van Norde Sport - 9. jan. 2017 - kl. 16:33 Her er truppen der skal spille VM-guld til Danmark

De tyske tv-seere får ikke mulighed for at følge håndboldheltene på tv. Arkivfoto: Lars Poulsen Håndbold - 10. jan. 2017 - kl. 07:41 Stor ballade inden VM: Tv-seere bliver snydt

Se også: Få timer før afgørelsen: Dansk landsholdsspiller er rasende

Se også: Blev helt på toilettet: Nu har danskers utrolige historie ramt udlandet

4 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere