Det er ikke superfedt at måle 190 cm - når man bliver konfirmeret

Mette Tranborg var høj som lille, startede som målmand - men så kom Erik Veje ind over og fik enorm betydning for aarhusianeren

Mette Tranborg på hjemmebane i Odense foran Idrætshallen - og så lidt på udebane alligevel. Tre letbane-arbejdere poppede pludselig op bag en brændestabel. Fra venstre Bjarne Kristensen, Lars Hammergren og Svend Erik Hansen. Foto: Tim K. Jensen
Mette Tranborg på hjemmebane i Odense foran Idrætshallen - og så lidt på udebane alligevel. Tre letbane-arbejdere poppede pludselig op bag en brændestabel. Fra venstre Bjarne Kristensen, Lars Hammergren og Svend Erik Hansen. Foto: Tim K. Jensen

NANTES (Ekstra Bladet): Hun strækker sig 192 cm mod hal-loftet, og det giver naturligvis kæmpe fordele til en pige, der kender kunsten at hoppe endnu højere og smadre dygtigt mod mål med venstre lab.

Men når man er 14 år, teenage-rookie, skal konfirmeres og måler tæt på 190 cm, er det knap så sjovt at være den, der skiller sig voldsomt ud.

- Jeg har skullet arbejde lidt med at acceptere, at jeg var høj – specielt fordi jeg var høj i en tidlig alder. Det har nu aldrig givet mig særligt store problemer, og jeg har altid tænkt, der ikke var super meget at gøre ved det. Jeg accepterede det hurtigt, og jeg kan faktisk godt li’ at være høj, siger Mette Tranborg.

Var du nervøs for, det aldrig ville stoppe?

- Jeg vil sige, at da jeg blev ved med at vokse, og de andre var stoppet… Da tænkte jeg, det godt måtte standse. Jeg ville være lidt ked af at måle to meter, siger Mette Tranborg.

- Jeg havde jo ikke behov for at skille mig ud fra alle andre, da jeg var teenager og usikker, så dengang havde jeg nogle issues. Det havde alle de andre sikkert også – mit var bare meget let at placere. Det var højden.

Kvinder og sko skal man tage alvorligt!

- Dét skal man. Det er praktisk taget umuligt at finde andet end sneakers, og jeg må altid over i herreafdelingen. Det er svært at finde sko i plus 40, men jeg har det fint med at gå i sneakers. Jeg har både pæne og mere stilede, og så går jeg i øvrigt ikke så meget op i tøj og sko, siger hun.

Og stiletter skal vi vel slet ikke snakke om?

- Det er ikke dem, jeg har flest af, haha. Men jeg har enormt mange sneakers, siger hun på klingende aarhusiansk og med et af de mange grin, der følger den glade pige det meste af tiden.

Mette Tranborg på hjemmebane i Odense. Mandag aften skal hun give den max gas, når Rusland venter i en EM-gyser. Foto: Tim K. Jensen
Mette Tranborg på hjemmebane i Odense. Mandag aften skal hun give den max gas, når Rusland venter i en EM-gyser. Foto: Tim K. Jensen

Interviewet blev lavet i Odense før EM. Selve EM har været en mere broget affære for den lange back, der som holdet har spillet op og ned – men haft nok at se til i forsvaret, hvor hun er en klippe.

Mette Tranborg har i snit spillet 54,25 minutter pr. kamp og nappet en udvisning pr. opgør, så tættere på fuld spilletid kan man næsten ikke komme. Og der bliver knoklet, selv om 13 basser på 21 forsøg nok er lige i underkanten.

Men hun er med egne ord typen, der aldrig giver op:

- Aldrig nogensinde. Jeg slår aldrig op i banen. Sådan er jeg generelt opdraget.

Dav med dig! Fransk løvinde møder muren i form af Mette Tranborg. Foto: Lars Poulsen
Dav med dig! Fransk løvinde møder muren i form af Mette Tranborg. Foto: Lars Poulsen

Du bliver beskrevet som en, der kan tåle at brænde fire – og så alligevel plaffe de næste ind. Korrekt?

- Det synes jeg. Jeg hviler i mig selv og meget mere end dengang, jeg var lille og genert. Jeg er stadig ikke den frembrusende type, men jeg tør godt sige, hvad jeg tænker og mener. Også på håndboldbanen. Jeg har en ro, der kommer af, at jeg ved, hvad jeg kan, og det skal nok komme, bare jeg bliver ved, siger hun.

- Apropos Erik Veje og hans tankegang. Hvis man ikke laver fejl, prøver man ikke nok.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Erik Veje havde afgørende betydning

NANTES (Ekstra Bladet): Selveste Erik Veje har faktisk en stor andel i, at Mette Tranborg pludselig så sig selv som talentfuld håndboldspiller.

- Jeg var gode venner med hans datter Mathilde, og han begyndte så at træne os i VRI. Stille og roligt begyndte han at fortælle mig, at han syntes, jeg var god – at det godt kunne blive til noget, fortæller Mette Tranborg.

- Dengang tænkte jeg bare: Ja ja… Jeg spillede jo bare, havde det sjovt og tog det slet ikke ind. Når jeg løb og konditionstrænede var der ikke noget specielt formål, det kom bare af lyst og indefra.

- Det var virkelig godt. Erik Veje var en helt vildt god træner for os, fordi han var så god til at sige: Bare spil! Når man er pige og spiller U12 og U14, så kan man godt gå rigtigt meget op i alle de fejl, man laver. Man tør ikke skyde og tænker. Åh nej!

-  Men han var god til sige: Bare spil, skyd og gør det, du er god til. Lad være med at tænke så meget over, hvad du laver af fejl, for dem begår vi sgu alle sammen.

Er det noget, piger gør mere end drenge i den alder?

- Det tror helt sikkert. De fejlfinder og tænker meget mere, end drenge gør. Specielt i den alder – men nok også generelt, haha.

Så Erik Veje skal have et flueben?

- Ja, det vil jeg sige. Han har haft rimeligt stor betydning for, at jeg blev ved med at spille håndbold. Det var en god start på en håndboldkarriere. Jeg havde ham tre-fire år, så vidt jeg husker. Det var netop i den periode, hvor mange falder fra, fordi så meget andet begynder at blive sjovt.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Mette Tranborg har et hav af sneakers i alle farver og til alle formål. Foto: Tim K. Jensen.
Mette Tranborg har et hav af sneakers i alle farver og til alle formål. Foto: Tim K. Jensen.

Mette startede som målmand

NANTES (Ekstra Bladet): Livet består ofte af en række vilkårligheder, og sådan er det naturligvis også med Mette Tranborg, der blev håndboldspiller ved et rent tilfælde. Familien består nemlig ikke af ’harpikstosser’.

- Det er jeg herligt befriet for. Min mellemste storesøster har gået til håndbold, men ellers er der ingen, der har haft noget med håndbold at gøre. Jeg begyndte kun, fordi mine forældre sagde: Du SKAL gå til et eller andet med noget fællesskab, hvor du bruger din krop. Der var nogle piger fra min klasse, der gik til håndbold. Så prøvede jeg, og det var sjovt.

Mette Tranborg var dengang en – høj – otteårig, der røg på kassen som målmand.

- Jeg stod på mål et par år, men så fandt de ud af, at jeg var venstrehåndet og smed mig ud på højre fløj. Jeg var større end de andre. Jeg fik en god fysik rimeligt tidligt og blev højere og højere, og så endte jeg på højre back.

Resten er historie.

Mette Tranborg er en ’garvet’ 22-årig, der spillede ligahåndbold på dispensation allerede som 16-årig, debuterede på landsholdet som 18-årig og i 2014 som reserve blev fløjet til EM i Ungarn dog uden at blive brugt. Hun læser til fysioterapeut på deltid og har netop i dette efterår været i praktik i efteråret.

Næste opgave bliver Rusland. Den skal afleveres ca. kl. 19.30 mandag aften…

Morten Ankerdal og Bent Nyegaard fik tåregassen at mærke. Foto: Claus Bonnerup Håndbold - 9. dec. 2018 - kl. 10:22 Fanget i gadekampe: TV2-værter på flugt fra tåregas

Se også: Sverige giver EM-værter store problemer

Se også: Håndbold-fans straffet ved EM: Får bandlyst støjende tradition

6 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere