EM-fiasko kan ende i katastrofe: OL er også i fare

Sportschefen advarer: Danmark risikerer at ryge helt ud af spil i kampen om at komme til Tokyo i 2020

Klavs Bruun må give fortabt. Danmark var ikke i nærheden af at true Frankrig, og hvis EM ender helt galt, kan drømmen om OL også ryge allerede i næste uge. Foto: Lars Poulsen
Klavs Bruun må give fortabt. Danmark var ikke i nærheden af at true Frankrig, og hvis EM ender helt galt, kan drømmen om OL også ryge allerede i næste uge. Foto: Lars Poulsen

NANTES (Ekstra Bladet): Drømmen om semifinale og medaljer eksisterer i den yderste teori, men i praksis er projektet skamskudt af serbiske krigere og formidable franskmænd. Og slutfacit på dette EM kan blive endnu mere katastrofalt med udsigt til de olympiske mestre fra Rusland og Montenegro, der bare elsker at banke Danmark.

Klavs Bruun og holdet risikerer at gå til bunds blandt de sidste 12 hold, og det er alt andet end ligegyldigt. Der kan være en verden til forskel på plads fem og nummer 11!

Hvorfor? OL 2020 i Tokyo!

- Alle placeringer tæller i dette mesterskab. Alt har betydning i forhold til rangeringen i forhold til OL-kvalifikation og seedning i den forbindelse. Det er klart meldt ud, siger DHF’s sportschef Morten Henriksen, der er manden, der skal køre med det lange lys tændt.

Holdet, der søndag i næste uge kåres som europamester, og næste års verdensmester kvaler direkte til OL i Tokyo. De øvrige pladser fordeles efter kvalifikation i tre puljer af fire hold. Før OL 2016 gaflede Danmark hjemmebane for både mænd og kvinder med succes til de første og fiasko for de sidste.

Hvis EM ender i katastrofe, risikerer kvinderne slet ikke at komme i spil.

- Vi ved, at OL-kvalifikationsturneringen bliver lavet på baggrund af resultaterne af placeringerne hernede, men vi kender ikke detaljerne, siger Morten Henriksen.

- Jeg og vi i dansk håndbold har jo en kæmpe drøm om at få to hold med til Tokyo, og det er klart, at lige nu er det ikke det, der er i fokus for hverken pigerne eller lederne omkring holdet, men i mit hoved er vi jo allerede i gang med at kigge på Tokyo 2020, siger sportschefen.

Morten Henriksen vil have landsholdet på podiet hver gang, men holdet har langt fra spillet til det ved dette EM - og nu kan Danmark også ryge ud af spil til OL i Tokyo. Foto: Lars Poulsen
Morten Henriksen vil have landsholdet på podiet hver gang, men holdet har langt fra spillet til det ved dette EM - og nu kan Danmark også ryge ud af spil til OL i Tokyo. Foto: Lars Poulsen


Holdet kan naturligvis gå efter at bliver verdensmester om et år i Japan… Men allerede inden, kan problemerne tårne sig op. De tre bedste ved EM ud over Frankrigs regerende verdensmestre kvaler til VM.

De ni næste - deriblandt Danmark – bliver seedet og skal i playoff i juni, men når hold som Slovakiet, Makedonien og Ukraine formentlig er i hatten sammen med Polen, Kroatien, Tjekkiet og evt. Slovenien er det ikke bare sådan lige at vinde samlet over to kampe.

Danmark har i nyere tid kun misset et VM i 2007, da Brian Lyngholm kun drev holdet til en 11. plads ved EM i Sverige og blev fyret. Siden tabte landsholdet VM-kvalen over to kampe mod Ukraine og missede OL i Beijing.

- Lad mig sige det på den måde, at som damehåndbolden har udviklet sig, vil al seedning være væsentlig for os at spille for. Det er klart, at vi vil være vanvittigt skuffede, hvis vi lige pludselig har en december uden en slutrunde, siger Morten Henriksen.

DHF’s drømmemål er medaljer, målsætningen er top fire – og i forhold til Team Danmark er det acceptable udkomme en plads i top otte.

- Vi vil gerne være en fast bestanddel af top otte. Men jeg har altid sagt, at vi kraftedme skal spille efter top fire, og der skal vi også være nogenlunde fast. Jeg gentager: Vi kæmper ikke for sjettepladser - vi kæmper for at stå på medaljepodiet hver gang, siger Morten Henriksen.

Hvis de danske kvinder redder OL-kvalifikationen hjem, skal der nok fedtes pænt for Hassan Moustafa, hvis den igen får dansk hjemmebane…

- Vi vil søge om det. Det specielle ved OL-kvalen er, at den spilles fredag, lørdag og søndag, men vi kan jo i teorien risikere at skulle rejse verden rundt til Sydamerika eller Australien.

Se også: Måber over tv-billeder: Hvad er det de sniffer?

Se også: Dansk EM-profil i tårer

Se også: Derfor skred Klavs: - Ville være flot med en lille smule respekt

Se også: Helt væk: Danmark ydmyget

76 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere