Alt på spil i total EM-forvirring: Sådan afgøres håndboldshowet i dag

Der er semifinale-billetter og OL-kvalifikation på spil, når EM går håndbold-bonanza med hele seks kampe onsdag

TV: Se vurderingen af Danmarks kamp mod Sverige: Her er de danske bekymringer

WROCLAW (Ekstra Bladet): Danmark kan selv afgøre det, men selv med et nederlag har vi chancen for at komme i semifinalen. Rusland har nemlig i den grad noget at kæmpe for, når de efter Danmarks kamp mod Tyskland skal møde Spanien.

Svenskerne skal tidligt i aktion, men er afhængige af resultatet i aftenens sidste kamp, før de ved, om de kan drømme om OL.

I den anden gruppe skal det afgøres, hvem der kan blive Danmarks modstander. Uhyggeligt nok ser det lige nu ud til, at det kan blive Frankrigs Europa- og Verdensmestre.

De skal dog forbi overraskelsen Norge, der kan ende med at vende op og ned på det hele, hvis de chokerer.

Er du forvirret? Ekstra Bladet giver dig det store overblik, inden det går amok med tre kampe i begge grupper fra kl. 16.00

Sådan afgøres det

Indbyrdes kampe tæller først. Er tre hold lige indbyrdes, er det intern målscore. Er den også lige, er det den samlede målscore.

Udover semifinalebilletter er der også OL-kvalifikationsbilletter på højkant, hvorfor både Sverige og Rusland har noget at spille for.

Danmark er allerede sikre på OL-kval, men kan sikre sig direkte adgang ved blive europamester eller tabe finalen til Frankrig, der som verdensmester er sikret adgang til Rio.

Der uddeles to kvalpladser ved dette EM, og Norge har sikret sig den ene, da de ikke kan slutte dårligere end nummer seks og dermed tager den første. Rusland og Sverige kæmper om den anden.

Skulle det utænkelige ske, at Norge bliver Europamester eller slutter som nr. 2 efter Frankrig, er de direkte kvalificerede til OL, og dermed går den sidste kvalifikationsplads til det dårligst placerede hold af Sverige og Rusland.

Det er indviklet. Det er håndbold og OL i skøn forening. Herunder kan du se, hvad de enkelte hold kan ende med, så du er klædt på til en fantastisk håndbolddag med seks skønne kampe.

Se også: Møllgaard efter svensk nedtur: Skal død og pine levere

Se også: Før danskerbrag: Tyskland må undvære deres Mikkel

GRUPPE 1:

16.00: Makedonien-Hviderusland

Ingen af holdene kan nå noget som helst i dette EM – andet end at undgå sidstepladsen i gruppen, så kampen handler mest af alt om noget så gammeldags som æren.

Makedonien har dog som VM 9’er stadig en chance for at komme i OL-kvalifikation, hvis Frankrig, Polen, Spanien, Danmark, Kroatien eller Tyskland vinder EM.

Det har bare ikke så meget med denne kamp at gøre…

18.15: Frankrig – Norge

Direkte duel om en plads i semifinalerne. Norge kan nøjes med uafgjort, mens et nederlag formentlig sender brødrefolket helt ned som nummer tre i puljen – eftersom Polen i den sene kamp næppe får problemer med at nedlægge et kroatisk hold, der intet har at spille for, hvis Frankrig vinder.

At Norge har sikret sig en af de to EM-pladser i OL-kvalifikationen, vil næppe være nogen større trøst, selv om Norge ikke har været til OL siden 1972. Frankrig er som verdensmester allerede OL-klar.

20.30: Polen-Kroatien

Den interessante trekant opstår, hvis Norge rydder Frankrig af vejen, og Kroatien skulle gå hen og overvinde værterne. I givet fald vil alle tre hold slutte på seks point, og dermed vil de indbyrdes kampe blive afgørende, men Kroatien skal ikke bare vinde – men også vinde kæmpestort.

I den givne trekant har Polen plus 6, Frankrig plus 2 på målscoren og Kroatien foreløbig minus 8 – Balkan-folket skal altså slå Polen med 10 eller måske 11 mål, og den udgang er der givetvis pæne odds på…

Se også: Svensk redningsmand får dansk EM-profil som holdkammerat: Fandens også!

Se også: Kæk Michael Damgaard efter infight: Stop med at lyve!

Svenskerne skal bruge sejr over Ungarn og håbe på spansk hjælp. Se hvorfor herunder (Foto: Lars Poulsen)
Svenskerne skal bruge sejr over Ungarn og håbe på spansk hjælp. Se hvorfor herunder (Foto: Lars Poulsen)
 

GRUPPE 2:

16.00: Ungarn - Sverige

Ungarn kan med en sejr få en ligegyldig 5. plads. Sverige kan derimod med sejr eller uafgjort hente Rusland og nå den for dem vigtige OL-kvalifkationsplads. De er afhængige af spansk hjælp i den sene kamp.

Svensk sejr betyder, at Rusland skal slå Spanien for at slutte højere. Uafgjort vil betyde, at Rusland skal tabe til Spanien.

18.15: Danmark -Tyskland

Her bliver det sjovt. Danmark er med en sejr eller uafgjort sikker på at vinde gruppen og skal dermed møde nr. 2 fra gruppe 1. Nederlag til Danmark giver tysk semifinalebillet. Danmark kan dog fortsat komme i semifinalen ved nederlag, hvis Spanien ikke vinder over Rusland.

Ender Danmark som sorteper, skal man spille en fuldstændig ligegyldig plads om 5-6. pladsen fredag aften i Wroclaw, mens festen er i Krakow.

Tyskland er i semifinalen ved sejr. Spiller de uafgjort er de afhængige af spansk nederlag.

20.30: Spanien - Rusland

Spanien er i semifinalen ved sejr. Men de kan kun vinde puljen, hvis Danmark taber til Tyskland. I så fald er de á point med tyskerne og har bedre målscore. Uafgjort kan også være nok til semifinale-plads for Spanien, hvis Danmark vinder eller spiller uafgjort.

Dansk sejr vil have sendt spanierne i semifinalen, inden de går på banen. Det vil nok glæde russerne, der skal have en sejr for at sikre sig OL-kvalifikation, hvis svenskerne har vundet tidligere på dagen. Har Sverige spillet uafgjort, kan russerne også nøjes med uafgjort, mens et svensk nederlag vil gøre kampen ligegyldig for Rusland.

Sådan så de ud, da de netop var vendt hjem fra VM i Makedonien. Niklas Landin er en årgang yngre, men var alligevel med. Se i bunden af artiklen, hvordan det gik dem allesammen (Foto: DHF) Sport og Spil Sådan gik det den gyldne årgang: Landins hjernedøde sommer

Frankrig er forsvarende mestre i alt. EM, VM og OL. Her det den nuværende assistenttræner Didier Dinart, der står med guldet i Londen (Foto: AP)
Frankrig er forsvarende mestre i alt. EM, VM og OL. Her det den nuværende assistenttræner Didier Dinart, der står med guldet i Londen (Foto: AP)
 

Disse europæiske lande er sikret OL-kvalifikation:

Polen (nr. 3 ved VM)

Spanien (nr. 4 ved VM)

Danmark (nr. 5 ved VM)

Kroatien (nr. 6 ved VM)

Tyskland (nr. 7 ved VM)

Slovenien (nr. 8 ved VM)

Sådan er OL-kvalifikationen skruet sammen:
Obs! Da Qatar er asiastisk mester og direkte til OL, skubbes alle pladser. Ellers havde nr. 2 fra VM været i kvalifikationspulje 1 osv.

Kvalifikationspulje 1Kvalifikationspulje 2Kvalifikationspulje 3
Nr. 3 ved VM (Polen)Nr. 4 ved VM (Spanien)Nr. 5 ved VM (Danmark)
Nr. 8 ved VM (Slovenien)Nr. 7 ved VM (Tyskland)Nr. 6 ved VM (Kroatien)
Nr. 3 fra Panamerika (Chile)Nr. 2 fra Asien (Iran)Nr. 2 fra Europa (formentlig Norge)
Nr. 2 fra Afrika (findes 30. jan)Nr. 3 fra Europa (Sve eller Rus)Nr. 3 fra Asien (Bahrain)

Nummer et og to fra grupperne ryger til OL.

12 lande kommer med til OL - Værterne Brasilien, verdensmestrene Frankrig, Europamestrene (eller nr.2 efter Frankrig), de asiatiske mestre (Qatar), de panamerikanske mestre (Argentina), de afrikanske mestre og to fra hver af de tre kvalifikationspuljer.

Stadig forvirret? Så sæt dig tilbage og nyd den gode håndbold i dag. Ekstra Bladet livedækker selvfølgelig Danmarks gyserkamp fra kl. 17.45 med kampstart kl. 18.15.

Se også: Damgaard: Vi blev taget lidt på sengen Se også: Skuffet Mikkel: Vi kvajede os

kommentarer
Vis kommentarer
Håndbold
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen