EM-bosser slår hårdt ned på homo-symbol

EHF gav først tilladelse til at bære regnbuefarvet anførerbind – nu har pingerne fået særdeles kolde fødder midt i det ny-konservative Polen

Tobias Karlsson med regnbuebind på armen.
Tobias Karlsson med regnbuebind på armen.

GDANSK (Ekstra Bladet): Så er der allerede gået politik i EM-slutrunden! Det europæiske håndboldforbund EHF gav ellers tidligere på ugen grønt lys for, at eksempelvis den svenske kaptajn Tobias Karlsson som en tyst manifestation og stille støtte til bl.a. homoseksuelle kunne få lov at bære et regnbuefarvet anførerbind i kampene for Sverige.

I dag slog EHF-pingerne så bak i det brev, der som det første blev stukket i næverne på eksempelvis den danske delegationsleder Carsten Grønmann ved ankomsten til spillerhotellet i Gdansk.

Af brevet fremgår tydeligt i et særligt kapitel, der handler specifikt om anførerbindet, ’at det skal betragtes som en integreret del af spilledragten og matche den enten ensfarvet eller i de farver, der kendetegner den pågældende nation’.

Se også: Landstræner om presset: Man sover ikke så meget under en slutrunde

Og der kommer sgutte nogen fuld regnbue ud af at mikse blåt og gult. Eller rødt og hvidt for den sags skyld.

EHF-bosserne har i deres angst for politiske manifestationer, uanset hvor lavmælte de end er, forfattet et helt klude-direktiv, der bl.a. forbyder brug af flerfarvede tekstiler, hvilket bl.a. indebærer armbind, bandager, sokker, tights etc.  Den går heller ikke, hvis spillere omgår det haste-indførte regulativ og mixer sokker, bandager og tights i tre forskellige farver.

Så ved vi da, hvad håndboldens vise fædre får tiden til at gå med mellem besøgene på Wiens mange konditorier…

Den omfattende dresscode er rimeligvis skudt i gang af netop Flensburg-spilleren Tobias Karlsson, der for nylig annoncerede, at han under EM ville spille med et regnbuefarvet kaptajnsbind for at vise sin stille sympati med og støtte til de mennesker, der ikke lige passer ind i de gængse konservative kasser for livsopfattelse og straight livsførelse.

Eksempelvis homoseksuelle, der i Polen fører en hård tilværelse i et land, der er ramt af puritanisme, ny-nationalisme og netop nu regeres af et super-konservativt lov & orden-parti, som vil forbyde ægteskab mellem personer af samme køn.

Håndbold - 13. jan. 2016 - kl. 15:16 Se billederne: Her siger Brøndby farvel til håndbolddrengene

Det har endnu ikke været muligt at spørge den danske delegation, hvordan EHF-regulativet harmonerer med et dansk menneskesyn, men Tobias Karlsson siger til svenske Aftonbladet:

- Jeg synes, det er trist, at EHF hindrer os i at vise, hvad vi står for, når det gælder åbenhed, medmenneskelighed og alle menneskers lige værdi.

Skjerns norske landsholdskaptajn Bjarte Myrhol, og den tidligere AG København-spiller, den islandske superstjerne Gudjon Valur Sigurdsson, havde ifølge Aftonbladet begge bestilt et lignende regnbuebind hos Tobias Karlsson, og Tysklands anfører, Kiel-spilleren Steffen Weinhold, har overfor svenskeren udtrykt sin støtte og opmuntret initiativet.

- At der er flere, der sætter pris på bindet og vil bære det, understreger jo bare endnu tydeligere, at det er et vigtigt budskab, siger Tobias Karlsson, der har støtte fra det svenske forbund – som han også har rådført sig med hele vejen.

- Svenska Handbollförbundet har den indstilling, at alle personer har lige stor værdi uanset køn, etnicitet, seksualitet eller religiøse tilhørsforhold. For os har det været indlysende at støtte Tobias i hans ønske om at bære bindet, siger den svenske landslagschef Lasse Tjernberg til Aftonbladet.

Se også: Landsholdet klarede frisag: TV2-stjerner endte i rejsekaos

kommentarer
Vis kommentarer
Håndbold
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen