Irriteret svensk landstræner enig med Danmark

Programmet for mellemrunden kan i værste fald koste Sverige OL-billetten, frygter landstræneren

Ola Lindgren og Staffan Olsson. (Polfoto)
Ola Lindgren og Staffan Olsson. (Polfoto)

Der var engang, hvor Danmark var en decideret nobody, og hvor Sverige styrede international herrehåndbold.

Tre gange i træk (1992-2000) nåede de blå-gule med legender som Magnus Wislander, Ola Lindgren og Staffan Olsson OL-finalen (og tabte dem godt nok alle sammen).

Siden er det gået en anelse ned ad bakke, og svenskerne har tabt terræn til blandt andre Danmark.

Forfatningen er ganske fin anno 2016, men Sverige må stadig skele til fortiden med misundelig mine og konstatere, at olympisk deltagelse ikke er nogen selvfølge.

Faktisk står holdet i skrivende stund med en risiko for at misse legene i Rio de Janeiro.

Ved det aktuelle EM i Polen kom Sverige som bekendt over i mellemrunden med nul point og sikrede sig med det yderste af de harpiksklistrede negle et point fredag aften mod Rusland.

Netop det russiske mandskab, der pudsigt nok heller ikke kan bide skeer med fordums helte fra øst, kommer Sverige sandsynligvis til at slås med om den OL-billet, der er til salg ved EM.

Og ifølge Ola Lindgren, der i dag er landstræner for Sverige (sammen med føromtalte Olsson), risikerer svensken at blive taberen, fordi kampene i sidste ende ligger forskudt af hinanden.

Ola Lindgren i midten ved siden af notorisk langhårede Staffan Olsson under EM i håndbold i Danmark for to år siden. (Arkivfoto: Tariq Mikkel Khan)
Ola Lindgren i midten ved siden af notorisk langhårede Staffan Olsson under EM i håndbold i Danmark for to år siden. (Arkivfoto: Tariq Mikkel Khan)
 

Det siger han til Aftonbladet, der er gået i det hypotetiske hjørne og har regnet på resultaterne af mellemrundekampene.

Her forventer man, at Spanien napper deres sejre mod Danmark og Ungarn, mens Sverige og Rusland sandsynligvis ikke får point i deres næste kamp mod Danmark og Tyskland.

Dermed er de á point inden sidste runde onsdag, mens spanierne er klar til semifinalen. Og her skal Sverige møde Danmark, inden Rusland møder Spanien senere på dagen. Spanierne vil i så ikke har noget at spille for.

Derfor kan russerne afvente Sveriges resultat mod Danmark og spille på det.

Og dét bryder Lindgren sig ikke om.

- Kampene burde spilles samtidig, hvis der skal være tale om nogen form for retfærdighed, siger han til avisen.

- Det er ikke godt! De (spanierne, red.) kommer ud som klare gruppevindere og vil hvile spillere til semifinalen. Det er worst case scenario, siger han.

- De vil ikke møde Frankrig i semifinalen men snarere Polen, og Frankrig slutter nok som toer i den anden gruppe, siger han og antyder, at Spanien med fordel kan tabe til Rusland og dermed overlade førstepladsen i gruppen til sandsynligvis Danmark.

For Danmark er problemet med programmet lidt anderledes strikket sammen. Her er det tre dages pause inden kampen søndag mod Spanien, hvorefter de to kampe mod Sverige og Tyskland spilles med mindre end et døgns mellemrum.

- Det er rigtig ærgerligt. Nu har vi fået strukket turneringen ud, så er det også ærgerligt, at vi presser den sammen på denne måde, siger næstformand i Dansk Håndbold Forbund, Carsten Grønmann Larsen til Ekstra Bladet.

Frankrig strøg til tops ved VM i Qatar sidste år - og er derfor selvskrevet til OL i Rio de Janeiro. (Foto: All Over Press)
Frankrig strøg til tops ved VM i Qatar sidste år - og er derfor selvskrevet til OL i Rio de Janeiro. (Foto: All Over Press)
 

- Der er ikke noget, vi kan gøre nu, men det bliver vores vigtigste punkt i tilbagemeldingen, at der SKAL være to dage mellem kampene, siger han.

EHF's kommunikationschef giver her forklaringen på programstrukturen her
Landsholdet får lov at vente. Først søndag skal de i aktion igen. (Foto: Lars Poulsen) Håndbold EM 2016 - 22. jan. 2016 - kl. 11:27 EM gakgak: Derfor er Danmarks program så underligt

Kvalifikationen til OL er knudret. Så hold tungen lige i munden:

  • Kun 12 hold kvalificerer sig til OL til sommer. Fire af dem er allerede fundet: værterne, de franske verdensmestre, Argentinas pan-amerikanske mestre samt Qatar som vinder af den asiatiske kvalifikationsturnering.
  • Europamesteren i Polen bliver næste deltager (eller den næstbedste nation, der ikke i forvejen er kvalificeret), mens vinderen af de afrikanske mesterskaber ligeledes kvalificerer sig efter finalen 30. januar.
  • De resterende seks mandskaber skal findes i den olympiske kvalifikationsturnering 7.-10. april, hvor der i alt deltager 12 lande i tre grupper.
  • Her er top 6 fra VM i Qatar sidste år - fraregnet Frankrig og Qatar, der er kvalificeret på anden måde - (Polen, Spanien, Danmark, Kroatien, Tyskland og Slovenien) kvalificeret til.
  • Det felt rummer sandsynligvis de nationer, der slutter foran Sverige ved det igangværende EM, hvorfor pladsen i kvalifikationen, der er tiltænkt europamesteren, meget vel kan gå til nummer syv.

MEN det er meget hypotetisk, og EM kan fortsat byde på mange overraskelser. Og at Sverige slår Danmark ved et stort internationalt stævne er ikke usandsynligt. Mange håndboldfolk vil nok med irritation huske OL-kvartfinalen i London, hvor Danmarks stjernespækkede mandskab (og forsvarende europamestre) overraskende tabte til naboen, der siden nåede finalen.

FAKTA: Her er puljerne i mellemrunden

Programmet for mellemrundens gruppe II

Fredagens program: Sverige-Rusland, Tyskland-Ungarn.

Søndagens program: Spanien-Danmark (kl. 20.30), Tyskland-Rusland.

Tirsdagens program: Sverige-Danmark (kl. 20.30), Spanien-Ungarn.

Onsdagens program: Spanien-Rusland, Tyskland-Danmark (kl. 18.15), Sverige Ungarn.

Hvordan går det Danmark i mellemrunden?

Se resultat

Hvordan går det Danmark i mellemrunden?

Din stemme er modtaget

Vis afstemning

Fejl

Der skete desværre en fejl, prøv igen senere.
kommentarer
Vis kommentarer
Håndbold
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen