Landstræner om presset: Man sover ikke så meget under en slutrunde

Strategen holder aldrig fri: Danmarks landstræner Gudmundur Gudmundsson sover kun fire-fem timer i døgnet under en slutrunde. Når han ikke træner med holdet, sidder han og analyserer modstandere

Gudmundur arbejder i døgndrift for at sikre, at forberedelserne er optimale, før de danske drenge går i kamp. (Foto: Linda Johansen)
Gudmundur arbejder i døgndrift for at sikre, at forberedelserne er optimale, før de danske drenge går i kamp. (Foto: Linda Johansen)

Da VM i Qatar var overstået 1. februar sidste år, rejste den danske landstræner Gudmundur Gudmundsson direkte hjem til Island, hvor han holdt ferie. I en hel uge.

Derefter gik han i gang med at forberede sig til EM i Polen, som for Danmarks vedkommende begynder på lørdag med opgøret mod Rusland i Gdansk.

– Ja. Det har taget lang tid at forberede sig til EM. Det er en lang proces, som varer et år. Da jeg så fik at vide, hvilken pulje vi var havnet i, begyndte jeg at samle oplysninger om vores modstandere. Det sidste lange stykke tid har vi været i gang med at analysere vores modstandere, Rusland, Montenegro og Ungarn, siger Gudmundsson.

Han har ikke spillerne til rådighed i så mange dage, som han kunne ønske det. Men sådan er vilkårene blevet. Vi lever i en tid, hvor klubhåndbolden fylder mere og mere. Derfor skal de få samlinger med landsholdet bruges effektivt, og det gør vores islandske landstræner.

Det er ikke mange af årets dage, Gudmundur har med det danske landshold. Han sørger derfor for at bruge tiden effektivt, når han har chancen. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Det er ikke mange af årets dage, Gudmundur har med det danske landshold. Han sørger derfor for at bruge tiden effektivt, når han har chancen. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
 

– Det er vigtigt, at vi bruger hver eneste samling til at spille holdet yderligere sammen og komme videre. Vi skal udvikle os.

– Betyder det, at du starter på et andet niveau denne gang end før VM i Qatar for et år siden?

– Ja, der er en stor forskel, for nu har jeg trænet holdet i længere tid, og jeg oplever nye ting, hver gang jeg er sammen med spillerne. Jeg har haft holdet i 23 kampe (26 efter Golden League, red.), og derfor lærer jeg dem bedre at kende, ligesom de også får større kendskab til mig.

– Vi er kommet et stykke videre med vores koncept, og vi er kommet længere som hold.

– Så vi står stærkere i dag end for et år siden?

– Ja, det mener jeg, men vi bliver selvfølgelig stadig påvirket af skader. Det havde været dejligt at kunne bruge René Toft i Polen.

Se også: Pytlick hjem til familien - og de fynske kvinder

– Men måske får du så nu et mere bevægeligt forsvar?

– Det bliver i hvert fald nogle andre typer. Det bliver et bevægeligt 6-0-forsvar, men ikke særlig offensivt. Vi er nødt til at prøve os lidt frem for at se, hvem der fungerer bedst sammen.

– Slutrunder er meget koncentrerede. Lærte du også noget om dig selv under VM? For os udefra virkede det, som om du aldrig havde tid til at hvile. Du analyserede hele tiden.

– Det gør jeg stadig. Det har ikke ændret sig. Men jeg synes, vi er kommet videre i processen med holdet, så måske bliver der mere tid til hvile.

Den danske landstræner får ikke mange hvil, når slutrunden er i gang. Her overvåger han koncentreret holdets træning. (Tariq Mikkel Khan)
Den danske landstræner får ikke mange hvil, når slutrunden er i gang. Her overvåger han koncentreret holdets træning. (Tariq Mikkel Khan)
 

– Men det virkede, som om du aldrig sov i Qatar. Gjorde du det?

– Jeg sover ikke så meget under en slutrunde. Jeg analyserer meget, og sådan er det. Det er jeg vant til.

– Hvor meget sov du om natten?

– Fire-fem timer og så vil jeg helst i gang igen med videoen.

– Sådan vil du helst leve, når du er til slutrunder?

– Ja, for det er en svær periode, og sådan har jeg altid gjort det. Men det kan da godt være, at der bliver lidt mere tid til hvile i Polen.

– Jeg har gode assistenter nu. Jeg har en mand fra GOG, som analyserer kampene for os om natten, og jeg har her i ledertruppen ved EM to mand, som jeg kan analysere med. Det er muligt at dele opgaverne ud, og så kan jeg måske hvile lidt.

– Nu har du haft holdet i halvandet år. Har den danske håndboldmentalitet overrasket dig?

– Kun positivt. Jeg synes meget, den ligner den islandske. Spillerne har en god mentalitet. De træner hårdt og kæmper godt. De giver alt hele tiden. Det så jeg også, da jeg var træner i GOG. På samme måde har det været en god oplevelse at træne det danske landshold. Jeg har også rost spillerne for, at de her op til EM har trænet meget intensivt og professionelt, siger Gudmundsson, der som målsætning har at føre holdet til mindst en semifinale.

Men som han siger. Derfra tager vi en kamp ad gangen.

Målsætningen er semifinalen - mindst. (Foto: Lars Poulsen)
Målsætningen er semifinalen - mindst. (Foto: Lars Poulsen)

***

Gudmundur om...

Rusland

De er bedre nu end for et år siden ved VM. Jeg har analyseret fire eller fem af deres seneste kampe. De har skiftet træner, og han har ændret holdets taktik. De er blevet skarpere i angrebet, hvor de har dygtige individualister. De har gode skytter og dygtige playmakere i Sidnikov og Altmann.

Gorbok er en rigtig farlig skytte som venstre back, og så har de fantastiske fløje. Russerne har spillerne, og hvis den nye træner kan få det til at fungere, så bliver det en rigtig farlig modstander.

Montenegro

De er ved at bygge et nyt hold på. Det er et ungt og anderledes hold. De er meget ambitiøse og aggressive. De dækker lidt anderledes op, gerne 3-2-1. Det er et hold, som er på vej frem, og som folk i Montenegro tror meget på. Sådan et hold er altid farligt, og dem må vi ikke undervurdere. Deres venstre back, højre fløj og målmanden er spillere, man skal lægge mærke til. Det er et interessant hold, som vi skal passe på.

Ungarn

Måske bliver det vores hårdeste modstander i gruppen. Det er et fysisk stærkt hold med mange høje spillere. De har dygtige skytter som László Nagy og hans bror, gode playmakere og gode fløje. Deres forsvar er meget fysisk, og i det hele taget er det et meget anderledes hold i forhold til Montenegro og Rusland.

kommentarer
Vis kommentarer
Håndbold
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen