Dansk drømmestart: Smadrer Ungarn i EM-åbning

Stort drama, slag til ansigtet og mærkværdige kendelser, da Danmark efter 40 minutter endelig fik slået hul på ungarerne

Sådan forventede Ekstra Bladets kommentator, kampen ville forløbe

VARAZDIN (Ekstra Bladet): Forbudt for børn og nervøse hunde! Sikke et drama, da Danmark fik en forrygende start på EM med en storsejr over et heroisk fightende og godt forberedt ungarsk hold. 32-25 over Ungarn efter 14-12 ved pausen lover godt – men det var længe langt mere spændende, end cifrene antyder.

Danmark overlevede endda et rødt kort til Mikkel Hansen, der ikke forstod noget som helst, da de til tider tvivlsomme kroatiske fløjtenister for tredje gang strakte to stive kløer i vejret over helsingoranerens åbenbart syndige hoved, efter han havde grebet en bold i luften over eget felt.

Farvel til Hansen midtvejs i anden halvleg. Foto: Lars Poulsen
Farvel til Hansen midtvejs i anden halvleg. Foto: Lars Poulsen
 

Da var der blot spillet ti minutter af anden halvleg, og danske Hansen havde lige scoret et par flotte kasser i den fase, da Danmark endelig, endelig, endelig begyndte at trække fra ungarerne i en thriller, hvor der også rundhåndet blev uddelt blå mærker og barske knubs. Såvel Morten Olsen og Michael Damgaard fik på tuden undervejs.

Rasmus Lauge sprang ud i fuldt flor som regissør, duelspiller, duel-vinder og målscorer med en selvtillid og fremskudt brystkasse af en anden verden. Flensburg-strategen får simpelthen bare et flot EM – hvis han ikke hviler på Lauge-bærrene…

Danmark overvandt et ungarsk tryk af den anden verden og halvstore, defensive problemer de første 40 minutter af en kamp, hvor Niklas Landin kun så kuglen, når han fiskede den ud af et net.

De danske EM-drømme lever i bedste velgående. Stor tak til Rasmus Lauge, Janick Green, snigskytten Michael Damgaard, snurrige Morten Olsen – og at den ungarske fysik ikke holdt i 60 minutter. Ironisk nok trak Danmark afgørende fra Ungarn netop, da Mikkel Hansen var blevet fordrevet til den røde stol…

Hæsblæsende er vel et temmelig mildt udtryk for de fysiske og taktiske løjer, to drevne landstrænere – og skakspillere – satte i scene i Danmarks åbningskamp mod bødlerne fra Albertville. Ungarn viste sig igen at være en uregerlig størrelse, og tilskuerne i hallen og dem derhjemme fik en kamp, der lignede krig.

Foto: Lars Poulsen
Foto: Lars Poulsen
 

Når Mikkel Hansen med blottede tænder kan juble som en næsten afsindig med et løvebrøl, der bliver startet syd for mellemgulvet og armene strakt ud, knyttede næver og juble over en assist til Henrik Toft og 13-11 kort før pausen, så VED man, at det her bliver tæt.

Umiddelbart efter udnytter Hansen fra Helsingør – og Paris – så en sjælden åbning i det ungarske forsvar og knalder kuglen ind ved roden af den fjerne stang til 14-11, og hvis du tror, han jublede lige før, jamen så gang det lige med to og læg 18 procent til.

De skulle slide og slæbe for hver en scoring. Ungarerne havde til gengæld kørt det tunge artilleri ind nærmest overalt: En back på højre fløj, en playmaker på den modsatte, vævre Mate Lekai som orkesterleder, en skarp Zsolt Balogh på højre back plus den tonstunge stregspiller Bence Banhidi, der har voldt René Toft og resten af forsvaret enorme problemer siden en testkamp i Aalborg for godt et år siden.

Niklas Landin så ikke en bold og blev langt om længe byttet ud med Jannick Green efter 22 minutter, og vi skal hilse at sige, at Nikolaj Jacobsen ikke forsøgte at lægge skjul på sin utilfredshed og undren over, at kaptajnen gang på gang blev snydt af de snurrige ungarske skytter.

Niklas Landin slog beklagende ud med armene, men den slags kommer der som bekendt sjældent redninger ud af. Én sølle parade på 22 minutter er bare ikke nok på dette niveau, og landstræneren var synligt forbløffet allerede fra start – og burde nok have byttet langt tidligere.

Jannick Green fik i hvert fald fat, og Danmark havde to gyldne chancer for at slæbe sig til pausen med plus tre. Men efter ungarsk reducering til 12-14 præsterede Henrik Toft på opgiverkastet at sende bolden en halv meter over overliggeren, og da Casper U. Mortensen med nærmest ingen tid tilbage blev spillet i kontra og scorede, faldt kassen lige akkurat hundrededele af sekunder for sent. No goal – desværre…

Nu gik det lige akkurat, og Nikolaj Jacobsens tropper har fået redt de sitrende nervetråde på plads inden Tjekkiet og en ny alvorlig hurdle mod Spanien.

Rasmus Lauge blev kåret som man of the match. Vi er fuldstændigt enige!

Dansk drømmeaften: Han rakte ud mod stjernerne

Havde ikke spillet én landskamp: Nu er han til EM og aflyste bryllup

Frankrig sikrer sen sejr over Norge ved EM i håndbold

Island overrumpler Sverige og sejrer ved EM i håndbold