Fantastisk dansk sejr efter vild afslutning

Sandra Toft reddede Danmark til sidst. Anne Mette Hansen og Mette Tranborg vågnede til dåd, da Danmark efter forrygende spændende kamp fik hævn over svenskerne

NANTES (Ekstra Bladet): Pyh ha! Stik mig en valium og en dobbelt brandy!

Tak Sandra Toft. Tak, tak. Du havde fand’me ikke vildt mange redninger denne fredag aften, men den helt store rev du sgu ud af ærmet. Et pareret straffekast på den svenske veninde Nathalie Hagmans forsøg efter tømt ur.

Klasse!

Danmark får en forrygende start på EM med sejren over arvefjenderne på 30-29 efter 15-16 ved pausen i en kamp, der dirrede af spænding til det sidste. Og lidt til. Men Danmark fik hævn for kvartfinalenederlaget i Leipzig sidste år – og nok så vigtigt: To afsindigt vigtige point til det videre forløb i EM, hvor grumme modstandere som Frankrig og Rusland venter i næste runde.

Men hvordan kan Stine Jørgensen dog brænde et straffekast med halvandet minut retur og 29-28 på tavlen… Der burde være en lov imod den slags. 29-29 på et tungt svensk flæk med en tyngde som en Scania Vabis, 36 sekunder retur og dansk timeout.

Artiklen fortsætter under billedet...

Danmark fik en tung start mod Sverige. Foto: Lars Poulsen.
Danmark fik en tung start mod Sverige. Foto: Lars Poulsen.

Anne Mette Hansen sender kuglen flot ud til Trine Østergaard, der svæver dybt ind i feltet og scorer til 30-29, og hallen koger. Koger! Men der er stadig få sekunder retur, og Sandra Toft når ikke ind i det tomme mål. Anne Mette Hansen forsøger sig som målmand med en fodparade. Det koster straffe og sender de kroatiske dommere en tur ud til håndboldens svar på VAR.

Rødt kort til Anne Mette Hansen!

Det lever hun nok med…

Håndbold må godt være spændende, men sådan en svenskerkamp behøver sgutte at være SÅ kriminelt flående i de yderste nervetråde. Folket sidder yderst på stolesæderne i såvel Nantes som hjemme ved kaffebordene, og ingen aner, om det ender med jublende opstrakte arme – eller slukkede øjne og tavs nærstudering af halgulvet.

Det blev en hæsblæsende slutspurt i XL-Arena i EM-åbneren, hvor intet fra start gik efter den danske plan. Meget langt fra endda.

Artiklen fortsætter under billedet...

Mette Tranborg fejrer en scoring. Foto: Lars Poulsen.
Mette Tranborg fejrer en scoring. Foto: Lars Poulsen.

Men der sker ofte ting, ingen helt havde regnet med, og på sådan en semi-mild vestfransk aften ved Loire-floden sprang Mette Tranborg pludselig ud som – umettelig…

Efter stort set ikke at have haft et pletskud i Møbelringen Cup i Norge op til EM fortsatte den onde stime med to afbrændere mod Sverige, men så tog fanden da pludselig ved den venstrehåndede back. Tre gange i træk hamrede hun bolde ind i den fase af første halvleg, hvor danskerne fik slæbt sig tilbage i kampen efter en grusom start.

Og hun fortsatte såmænd ufortrødent med flere afgørende mål efter pausen, hvor hun også trak straffekast og scorede syv i alt. Anne Mette Hansen, der heller ikke satte ret mange fødder rigtigt inden pausen, pludselig fik pustet ild i den danske bagkæde. Anne Mette Hansen vekslede fejl til scoringer og indspil og tonsede løs som sin helt egen bataljon i slutfasen med indspil til Kathrine Heindahl og tunge piruetter, der gav vigtige kasser.

Starten var gennemført hæslig!

Playmaker Kristina Jørgensen fik sin første udvisning efter sølle 42 sekunder for demonstrere en kombination af et græsk-romersk brydetag og begyndelsen på en Triple Axel udført af Hanna Blomstrand, der – og det må man sige – blev effektivt jordet og lagt død.

Artiklen fortsætter under billedet...

Det var en gyser til det sidste. Foto: Lars Poulsen.
Det var en gyser til det sidste. Foto: Lars Poulsen.

Da haluret rundede 5.45 rendte Kristina Jørgensen så ind i den næste tur i straffeboksen, og så var Klavs Bruun Jørgensen jo selvsagt nødsaget til at fin- og nytænke strategien for de sidste 54 minutter af arvesøstre-opgøret.

Da var Danmark bagud 1-5.

Hanna Blomstrand og hvirvelvinden Jamina Roberts på den modsatte back var i særklasse onde ved de rød-hvide, da Danmark blev jaget ud af VM i Leipzig for et lille års tid siden – og de fortsatte, hvor de slap i 2017.

Men for dem, der faldt, er der nogle gange nye – om ikke overalt, så dog ude på bænken. Mie Højlund blev sendt i aktion, og Odense-strategen er ikke en kvinde, der er specielt nervøs for at bryde ud af firkantede mønstre og udnytte de muligheder, hun ser.

Artiklen fortsætter under billedet...

Øjeblikket, hvor Sandra Toft redder Danmark i sidste sekund. Foto: Lars Poulsen.
Øjeblikket, hvor Sandra Toft redder Danmark i sidste sekund. Foto: Lars Poulsen.

Tre vidt forskelligt udførte scoringer inden pausen og to flotte assister blev det til for den importerede ’fynbo’, der kom til at operere i en bagkæde, hvor hverken Anne Mette Hansen eller Mette Tranborg havde den store succes.

Men det blev der i den grad lavet om på denne fredag, hvor Danmark så ud til at slå hullet ved 21-19, men blev indhentet og overhalet nok engang. Det lignede verdens mest ærgerlige omgang uafgjort.

Men Sandra Toft ville det anderledes!

GOG forlænger håndboldsaga med appel til DIF

Drop bortforklaringer: Danmark har gode EM-chancer

Polen tabte pusten i Danmarks EM-gruppe

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?