Mors hammer: Må forlade sin datter for EM

Anne Cecilie la Cour skal fyre missiler af i Frankrig – og for første gang være væk fra lille Ellinor i ugevis

Anne Cecilie la Cour er en del af landsholdet, der skal sikre Danmark medaljer ved det kommende EM. Foto: Ritzau Scanpix
Anne Cecilie la Cour er en del af landsholdet, der skal sikre Danmark medaljer ved det kommende EM. Foto: Ritzau Scanpix
Følg Håndbold

Hun svinger en proper næve, men når Anne Cecilie hjemme i andelslejligheden på Vesterbro tumler med lille Ellinor Dornonville de la Cour Knutzon, bliver ’Mors Hammer’ billedligt talt iført moderlige fløjlshandsker.

Nu skal hun for første gang prøve at undvære sin snart 14 måneder gamle datter i lang tid. Mens de mandlige landsholdskolleger samlet kan fremvise en nærmest imponerende børneflok, er der meget få eksempler på mødre i dansk aktion for den feminine kamphær.

Og den sportslige succes har mildest talt været begrænset…

Den 24-årige venstrehånds-flækker er dog sikker på, at både Ellinor og hun selv sagtens kan klare savnet.

- Rent praktisk er det jo ikke den store udfordring, fordi hun bliver hjemme i Danmark, siger Anne Cecilie Dornonville de la Cour.

Men hvordan bliver det at undvære hende?

- Rigtig hårdt! Men hun har det fantastisk godt derhjemme, og hun har heldigvis sin far, mormor og morfar, onkler og tanter. Der er nok til at tage sig af hende. Ellinor er i vuggestue, så min mand tager nogle dage, hvor han arbejder hjemmefra, og på andre tidspunkter kan min familie hjælpe med at hente og bringe. Vuggestuen ligger tæt på vores hjem, og mine forældre bor lige rundt om hjørnet.

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
 

København Håndbold-spilleren har prøvet savnet før i forbindelse med Champions League, men har endnu ikke være væk hjemmefra længere end fem dage.

- Hun forstår lidt mere nu, da hun har rundet et år, men når jeg kommer hjem fra Champions League, er hun bare lidt mere morsyg i en periode, siger Anne Cecilie la Cour.

Hun får dog besøg af sin mand, Mads Knutzon, og lille Ellinor omkring sin 25-års fødselsdag den 8. december. Fødselsdagens clou kan blive en mellemrundekamp i Nantes, hvor Mads Knutzon pudsigt nok har passet venstre fløj for det lokale mandskab.

- De er der fra torsdag til søndag, og det er planlagt ud fra, hvad, vi vurderer, er bedst for Ellinor. Hun kan godt lide trygge rammer og er lige kommet ind i en god periode, efter vi er flyttet, og hun har skiftet vuggestue. Hun er tilpas begge steder, og derfor er der ingen grund til at tage hende tre uger til Frankrig på et hotelværelse, hvor jeg går og kommer.

- Det ville stresse mig helt vildt at vide, at de opholdt sig på hotellet lige inde ved siden af, uden jeg kunne være der for hende – ikke være MOR. For alles vedkommende er det bedst, hun bliver hjemme i Danmark, siger Anne Cecilie la Cour.

Hun flyttede hjemmefra som 15-årig på grund af håndbold og har altid følt sig lidt ældre, end hun er.

- Jeg har altid tænkt, det kunne være super fedt at blive mor i en ung alder. Samtidig er min kæreste syv år ældre end mig, så det passede fint. Nu skulle det være. Men det har også hele tiden være en del af planen, at jeg skulle tilbage på håndboldbanen så hurtigt som muligt, siger hun

Hvad har mor-rollen gjort ved dig?

- Jeg er blevet glad. Rigtigt glad. Jeg er blevet rolig og hviler i mig selv uden så meget palaver. Jeg er glad og stolt, for jeg ved, at derhjemme venter verdens bedste datter, og så er der jo ikke så meget andet, der kan gå galt, siger Anne Cecilie la Cour.

Med fødsel, dansk mesterskab og udtagelsen til EM er hun ikke i tvivl:

- Det har været det vildeste år i mit liv!

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
 

Næste projekt: At finde et passende studie

- Jeg læser en masse bøger og leder efter dét, jeg vil studere. Mine forældre er begge læger, min søster læser medicin lige som alle andre i min familie. Det har aldrig været mit kald. Jeg skal finde nye veje, haha. Bryde den sociale arv.

Danmark møder Sverige i aften kl. 21. Du kan naturligvis følge kampen live i tekst med ekstrabladet.dk

Mødre med børn til slutrunder

MOR STOD AF I SLAGELSE

ANETTE OLESEN

Bagspilleren tog 6. december 2000 toget fra hjemmet i Horsens med kurs mod Københavns Lufthavn – men stod af i Slagelse! Landstræner Jan Pytlick måtte holde et improviseret pressemøde i skaldyrsbaren i Kastrup, hvorefter han og holdet daffede til EM i Rumænien med blot 15 spillere ombord.

Kolding-flækkeren havde altid døjet med hjemve, men havde dog lige overlevet en uge i træningslejr i Brøndby, så hun troede, hun kunne undvære sin datter Katrine, der på det tidspunkt var fire år.

DHF forsøgte at lokke med flybilletter til Katrine og far to dage senere, men der var intet at gøre. Hjemveen var for voldsom, og Anette Olesen opgav som 27-årig landsholdet.

Jan Pytlick jokede senere med, at han hvert år på turen til Kastrup forlangte toget aflåst i god tid inden, det nåede frem til perronen i Slagelse…

SENDT HJEM FRA MAKEDONIEN

HENRIETTE MIKKELSEN

Straffekast-helten fra OL-finalen i 2004 spillede de indledende gruppekampe ved EM i Makedonien i 2008, men rejste så pludseligt hjem til knap otte måneder gamle Frida inden mellemrunden.

Venstrefløjen havde ellers tilbudt at blive og spille EM færdigt, selv om hun savnede sin datter. Men hun erklærede i samme åndedrag, at hun efter slutrunden ville holde pause et halvt år og dermed misse VM-kvalifikationskampe, og så valgte landstræner Jan Pytlick at bytte hende ud med Mie Augustesen med det samme.

BALLADE TIL OL I LONDON

LOUISE SVALASTOG SPELLERBERG

Forsvars- og stregkrigeren havde sin og Bo Spellerbergs datter med til VM i Brasilien i 2011, da Mille var tæt på tre år gammel. Farmands bror Lars og mor Vitte var med som barnepiger i starten af turneringen, inden de rejste hjem sammen med Mille.

Sommeren efter – ved OL i London – havde Louise Svalastog også allieret sig med børnepasning, men turneringen endte i tumult og voldsomme ord, da landstræneren siede hende fra som den sidste på grund af en rygskade, parterne ikke var enige om omfanget af.

Dansk kæmpe-skifte: Stortalent skifter til verdens stærkeste liga

Håndboldklubben BSV splittes op

Friede på banen: Nu er landsholdsstjernen gift

Mere fra Ekstra Bladet+

Der skides grønne grise i Statsministeriet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind