Smadret makedoner og nordmænd til grin

Makedonske Filip Mirkulovski og den norske landstræner Christian Berge troede, en femteplads kunne give billet til VM i Danmark - det kan den bare ikke

Ekstra Bladets dynamiske håndbold-duo, Jan Jensen og Jan Kjeldtoft, diskuterer aftenens kamp. Video: Lars Poulsen

VARAZDIN (Ekstra Bladet): Der er altid en femteplads at spille om, og som regel gælder den kejserens skæg og er en gratis omgang til tv-stationerne. Ved EM har det dog hidtil været sådan, at der var tre direkte pladser på spil til det kommende VM, og dermed kunne femtepladsen være interessant, hvis et tilstrækkeligt antal værter og en verdensmester landede på de fire første pladser.

Sådan er det bare ikke denne gang. EHF har op til denne slutrunde besluttet, at kun én nation høster en billet til næste VM i Danmark og Tyskland. Der er værterne og de regerende verdensmestre fra Frankrig selvskrevne, og dermed der det kun fjerdepladsen ved dette EM, der kan give en billet til slutrunden i 2019.

Den besked er bare ikke kommunikeret særligt godt ud til deltagerne. Eksempelvis troede nordmændene indtil i går også, at systemet var uforandret - og det troede Makedoniens Filip Mirkulovski også, da Ekstra Bladet fangede ham oven på nederlaget til Tjekkiet.

- Vi spillede godt i 50 minutter og førte med tre-fire mål, men… I don’t know. I de sidste ti minutter går vi ned i forsvaret, Ondrej Zdrahala scorer to lette mål, han aldrig burde have fået lov til. Vi har to unge spillere med, og vi laver alt for mange fejl i angrebet. Vi brænder to straffekast, siger den 34-årige Wetzlar-spiller.

Især den sidste fra syv meter…

- Katastrofe! Nu er vi ude.

- Så kampen mod Danmark skal bare overstås?

- Vi vil spille 100 procent, fordi vi kan nå fem point og tredjepladsen i gruppen og måske komme til at spille om femtepladsen ved EM. Jeg tror, det er sådan, at hvis Frankrig, Tyskland og Danmark også kommer i semifinalen, kan vi kvalificere os direkte til VM i Danmark og Tyskland næste år.

Men det er altså ikke sandt. Makedonien har reelt ikke andet end æren at slås for, når de kl. 18.15 går på banen mod Danmark.

I Norge falder nyheden også som en lille bombe før brødreduellen mod Sverige.

- Vi troede, der var flere VM-pladser at kæmpe om. Vi fik noget andet at vide i går. Det er muligt, vi har mistolket reglementet, indrømmer landstræner Christian Berge.

Filip Mirkulovski i guel med Jan Landa i kampen mellem Makedonien og Tjekkiet. Foto: /ritzau scanpix/
Filip Mirkulovski i guel med Jan Landa i kampen mellem Makedonien og Tjekkiet. Foto: /ritzau scanpix/

- Kan I vinde?

- Puh, Danmark er et meget stærkt hold, men vi vil give alt, og for Danmark er der jo ikke så meget på spil. Holdet er i semifinalen og kan føle sig sikkert – men jeg aner ingenting. Vi får se, hvad der sker, siger en skuffet Filip Mirkulovski.

- I spiller to kampe på 22 timer. Det er vel urimeligt?

- Ja, det er alt for hårdt. Vi har en meget smal bænk, i dag giver alle 100 procent, og det slider virkelig hårdt på dem, der spiller næsten fuld tid.

- I har i det mindste tilskuerne med jer…

- Ja, det ved jeg. Vi spiller med hjertet, for vores hold og vores land, men i dag var det ikke nok.

Tilbage står så spørgsmålet: Hvorfor fa'en spiller nogen så overhovedet om den femteplads?

Topkarakter til EM-heltene - men her halter det

Makedonsk stjerne før Danmark-brag: Jeg er blevet for fed

Nikolaj, her er din trup