Topkarakter til EM-heltene - men her halter det

Ekstra Bladet har bedt fem eksperter vurdere landstræneren og EM-drengene inden kampen mod Makedonien - det ser helt godt ud...

Solen skinner på Mikkel Hansen og landsholdet under træningen i Mursko Sredisce tirsdag eftermiddag. Danmark er sikker på at nå semifinalerne i Zagreb. Foto: Lars Poulsen
Solen skinner på Mikkel Hansen og landsholdet under træningen i Mursko Sredisce tirsdag eftermiddag. Danmark er sikker på at nå semifinalerne i Zagreb. Foto: Lars Poulsen

VARAZDIN (Ekstra Bladet): Godt eller snot, hit og skidt? Der bliver helt klart flået flest tillægsord fra den positive hylde, når Ekstra Bladet beder fem håndbold-eksperter vurdere landsholdets og landstrænerens EM indtil videre.

Der var en grum svipser mod Tjekkiet, vi efterlyser et par brandkampe fra Niklas Landin, Mikkel Hansen er nøglespilleren – men har defensive udfordringer. Vi har et problem på højre back, og René Toft Hansen er uundværlig.

Læs her, hvad de fem håndboldkyndige mener om EM-kampagnen indtil nu.

SPØRGSMÅL

1: Hvad har overrasket dig positivt?

2: Hvad har overrasket negativt?

3: Hvor er der spørgsmålstegn?

4: Hvordan går det mod Makedonien?

5: Hvem møder vi i semifinalen?

6: Hvilken karakter (0-6) vil du give Nikolaj Jacobsen?

Ole Nørgaard regner med, kampen mod Makedonien bliver så ensidig, at han dårligt ved, om han gider se den. Foto: /ritzau/René Schütze
Ole Nørgaard regner med, kampen mod Makedonien bliver så ensidig, at han dårligt ved, om han gider se den. Foto: /ritzau/René Schütze

OLE NØRGAARD, CHEFTRÆNER SKJERN

1: - Holdet spiller, som jeg har forventet, og spillerne bliver brugt fornuftigt og stringent. Dog har det danske overtalsspil imponeret mig. Det er simpelt hen i verdensklasse, når Danmark spiller seks mod fem og gang på gang formår via skarpe, målgivende afleveringer at spille sig til frie chancer og scoringer. Syv mod seks er godt, men ikke bedre, end jeg havde forventet.

2: - Vi er jo godt forvænte med Niklas Landins målmandsspil, og han har da også glimtvis stået ganske fornuftigt. Men vi er jo vant til, at han i perioder lukker buret af og afgør kampe, og det niveau har vi endnu ikke set. Men som sagt: Vi er også forkælede.

- Det tog lidt tid, inden holdet fik gang i kontrafasen, hvilket jo selvfølgelig hænger lidt sammen med det, jeg nævnte lige før. For et hold med Mikkel Hansen på banen ligger det jo lige til højrebenet at løbe en masse kontraer.

3: - Hvis vi kommer op mod en modstander, der formår at lukke målet helt af og løbe kontra på os, kan det blive grimt. Norge og Sverige vil være hold, der har redskaberne til at gøre ondt på Danmark.

- Hvor meget har EM indtil nu slidt på René Toft? Der har været hårde kampe mod Slovenien og Tyskland i mellemrunden, og han og holdet har godt nok hviledage – men der er altså tre kampe endnu, forhåbentlig.

4: - Dem kører vi let hen over, uanset om Kiril Lazarov genopstår eller ej. Jeg tror overhovedet ikke på, de er i stand til at yde Danmark modstand, og det bliver en så ensidig kamp, at jeg næsten ikke gider se den!

5: - Det tør jeg ikke sige. Men jeg ville personligt foretrække at få Kroatien i en semifinale frem for Norge eller Sverige af de grunde, jeg nævnte før. Rent spillemæssigt vil kroaterne ligge fint til os.

6: - Jeg vil ikke uddele karakter, for det er jeg ikke tæt nok på holdet til at kunne. Men Nikolaj er det tætteste, man kommer på en kåring af en landstræner, og det er velfortjent. Han har alt det, der skal til for at sidde i det job i mange år, så selv hvis semifinalen skulle glippe, sidder han sikkert i sadlen. Og det er vi godt tjent med – ganske godt endda.

Claus Møller Jakobsen er skeptisk over for Mikkel Hansens forsvarsspil. Foto: /ritzau/Gregers Tycho
Claus Møller Jakobsen er skeptisk over for Mikkel Hansens forsvarsspil. Foto: /ritzau/Gregers Tycho

CLAUS MØLLER JAKOBSEN, TV 2-EKSPERT

1: - Der er mange ting, men det, der har sat sig nu, er det defensive omkring de to Toft-brødre. Set i lyset af, at vi ikke har set store målmandspræstationer, har den danske defensiv være utroligt solid.

- Det har været mærkbart hver gang, specielt René Toft har skullet have en pause. Han er i mine øjne klart landsholdets vigtigste spiller.

2: - Vi er vant til at se Niklas Landin som en af verdens bedste målmænd, og det ER han! Han har bare ikke vist det endnu, og jeg håber, det kommer, for det får vi brug for. Niveauet i målet har ikke været tilstrækkeligt højt indtil videre.

- Jeg har været meget begejstret for det ansvar, Mikkel Hansen har påtaget sig – han har gjort det fortrinligt offensivt og er en nøglespiller – men vi har haft problemer defensivt i den side, når Mikkel bliver lidt træt. Mensah havde også problemer mod Tyskland, så vi har udfordringer på den venstre toer.

3: - De sidste to kampe har vi set fløjspil på meget højt niveau efter de tre første, hvor vi var lidt betænkelige. Ellers ser det fornuftigt ud over hele linjen, og Danmark har mange strenge at spille på. Jeg er tryg ved den offensive del, men man skal selvfølgelig holde øje med, hvor slidt René Toft bliver. Indtil videre ser han heldigvis frisk ud, men Gud forbyde, han får en skade!

4: - Jeg kan ikke forestille mig andet, end at Danmark vinder den kamp uanset hvad.

5: - Mit bud inden EM fra den halvdel var Kroatien og Frankrig, og det er det fortsat, men hvem af dem… Den er svær. Jeg tror til gengæld, at Nikolaj Jacobsen vil foretrække Frankrig frem for et kroatisk hold på hjemmebane i Arena Zagreb med en spirrevip som Luka Sindric, der kan løbe rundt med de to Toft-brødre. Det er ikke lige deres kop te. Det kan lyde forrykt, men de foretrækker faktisk en fysisk type som Karabatic.

6: - Han tog en chance mod Tjekkiet, fordi han ligesom alle os andre ikke troede, Danmark kunne tabe. I den kamp ventede han eksempelvis for længe med at få René Toft på banen til at stabilisere et forsvar, der sejlede.

- Men inden og efter den kamp har han haft styr på holdet, han finder hele tiden løsninger. Syv mod seks, 5:1-forsvaret og timingen mod Tyskland var skarpt trænerarbejde, så han får et fem-tal af mig, og så er der et my at hente, når vi står i Zagreb.

Lars Krogh Jeppesen hygger sig sammen med Rasmus Lauge og den kutteklædte Morten Olsen før træningen tirsdag eftermiddag. Foto: Lars Poulsen
Lars Krogh Jeppesen hygger sig sammen med Rasmus Lauge og den kutteklædte Morten Olsen før træningen tirsdag eftermiddag. Foto: Lars Poulsen

LARS KROGH JEPPESEN, DR-EKSPERT

1: - Jeg synes, vi er mere omstillingsparate og hurtigere til at reagere, når der sker noget i kampene, og holdet er ikke bange for at løbe risiko – det var ikke tilfældet med den tidligere træner. Det overrasker mig egentlig ikke, men det har været godt at se.

2: - Der var jo ingen, der havde set, vi skulle tabe til Tjekkiet. Det var en kæmpe negativ overraskelse, at bundniveauet kunne falde så dybt, at vi ikke kunne komme af hullet igen. Forhåbentlig virker det nederlag som en mavepumper. Det har historisk været sådan, at hold, der taber i starten, får en advarsel. Det gør rigtigt ondt og er med til at skærpe alle sanser.

3: - Vores højre back angrebsmæssigt. Balling spillede et brag af en kamp, men har efterfølgende haft svært ved at leve op til det spil, der på sin vis også var vanvittigt af en mand, der pludselig stempler ind.

- Der er et stor tryk på midteraksen med brødrene Toft, og får en af dem en skade, hvad er vores niveau så?

4: - Det bliver en kamp, vi kommer til at sætte os på. De er meget svingende og afsindigt afhængige af Kiril Lazarov. Det er fint nok, de nu melder ud, at han er klar mod Danmark, men lad os nu se, hvilken forfatning han er i. Hvis vi trykker dem fra start, tror jeg, det bliver en ensidig forestilling.

5: - Kroatien. Jeg var i hallen og så dem mod Norge, hvor deres tilskuere lagde et massivt tryk på dommerne og samtidig fungerede som den ottende mand på et hold, der ellers ikke imponerer mig voldsomt. Nordmændene virkede trykkede, og kroaterne præsterede bedre.

6: - Det er altid svært at vurdere efter fem kampe, for en træner bliver altid vurderet på det endelige resultat. Indtil videre har der været opture – og en kæmpe nedtur – så han ligger vel på et fire-tal. Med et spillermateriale er forventningen jo, at vi er med i topstriden, så det er jo det, han er oppe imod. Det vil være skuffende, hvis vi ikke rammer en semifinale – men det gør vi også!

Daniel Svensson var indtil for nylig aktiv i Skjern. Nu optræder han på tv i nobel habit og dansesko. Foto: /ritzau/René Schütze
Daniel Svensson var indtil for nylig aktiv i Skjern. Nu optræder han på tv i nobel habit og dansesko. Foto: /ritzau/René Schütze

DANIEL SVENSSON, TV 2-EKSPERT

1: - Omstillingsparatheden har overrasket mig mest. Jeg er imponeret over, hvor taktisk dygtige både spillere og trænere er. Hvor dygtige de er til at implementere nye tiltag og spillere på nye positioner. Det har været det mest opløftende.

2: - Det har været, hvor lang tid det tog for Danmark at få kontrafasen i gang. Jeg er selvfølgelig klar over, at der skal foretages nogle kompromiser forsvarsmæssigt og angrebsmæssigt, og derfor har det kostet lidt på kontrafasen.

3: - Det største spørgsmål er nok, om Kiril Lazarov er med. Men jeg håber, Danmark stiller i stærkeste opstilling fra start, og så kan de senere spare nogle spillere, hvis de gør det godt nok i starten af kampen.

4: - Vi kommer til at vinde, uanset om de stiller med Lazarov eller ej. Danmark er et bedre og et bredere hold, og så har vi den unfair fordel af at have haft to hviledage, mens Makedonien skal spille to dage i træk.

5: - Både Danmark og Frankrig vinder deres puljer. Så det bliver enten Kroatien eller Sverige. Jeg tror Sverige slår nordmændene. Danmark kommer til at møde Sverige, tror jeg.

6: - Jeg giver ham et femtal. Han skal vinde noget, før det kan blive et sekstal. Jeg er lidt utilfreds med Tjekkiet-kampen, hvor jeg synes de skulle have startet i stærkeste opstilling. Han skulle have bragt René Toft i spil fra start.

- Ellers synes jeg, han er omstillingsparat og taktisk skarp. Han har en bred vifte af ting, han kan bringe i spil. Og så viser han et fantastisk engagement. Jeg har den største respekt. Et stort femtal!

Peter Bredsdorff-Larsen er svær at overraske. Foto: /ritzau/Ernst van Norde
Peter Bredsdorff-Larsen er svær at overraske. Foto: /ritzau/Ernst van Norde

PETER BREDSDORFF-LARSEN, CHEFTRÆNER BSV

1: - Der er ikke så, meget der har overrasket mig. Jeg synes, Danmark har løst opgaverne flot og på forskellig vis. Det er godt at se Rasmus Lauge tilbage på højt niveau og spændende at se Peter Balling lyse op, men ellers er det jo 'the usual suspects,' der trods alt er OL-guldvindere.

2: - Jeg ved ikke, om der er noget. Jeg mener stadig, der er brug for at løfte både forsvars- og målmandsspil i forhold til at få en god weekend Zagreb. Det er der, hvor jeg tænker, vi lige skal have det sidste med.

3: - Jeg synes ikke lige, jeg har nogen.

4: - Danmark skal finde et fornuftigt niveau, så er jeg sikker på, vi også slår Makedonien, der også historisk og per tradition har det sværest i slutningen af turneringen.

5: - Jeg tror, det bliver Kroatien eller Frankrig. Men uanset hvem, har vi gode muligheder for at komme videre.

6: - Jeg synes, at han har klaret opgaven rigtig flot i betragtning af, det er hans første slutrunde. Vi kan sådan først rigtig evaluere på det, når vi har set, hvad ugen bringer, men jeg synes, at han indtil videre har fundet løsningerne.

- Der var en fuser mod Tjekkiet, men ellers er vi kommet godt igennem det og har spillet godt mod blandt andet Spanien og Tyskland.

Slovenien hjælper Danmark snublende tæt på semifinale

Imponeret over dansk dynamo-duo: De har aldrig været bedre!

Håndbold-heltenes opskrift på sejr: Kopierer EM-heltene fra '92

Makedonsk stjerne før Danmark-brag: Jeg er blevet for fed