Forfærdelig halvleg: 14 frygtelige minutter kostede Danmark alt

Trætte danske spillere tabte med fire til Holland efter grusom start på anden halvleg – men fat mod: Nu gælder det bronzemedaljerne!

Sandra Toft og Danmark tabte med 22-26 til Holland. Foto: Lars Poulsen
Sandra Toft og Danmark tabte med 22-26 til Holland. Foto: Lars Poulsen

GØTEBORG (Ekstra Bladet): En forfærdelig start på anden halvleg dræbte endegyldigt finaledrømmen. 14 scoringsløse minutter overlever de færreste hold, og det gjorde det danske selvfølgelig heller ikke på en fesen festaften.

Vi må nøjes med en bronze-kamp på søndag efter et nederdrægtigt nederlag til Helle Thomsens hollandske monster-fightere, der vandt semifinalen 26-22 og spiller weekendens sjoveste kamp.

Holland var i teten stort set hele vejen, men Stine Jørgensen og Co. sloges med alle de ressourcer, der var tilbage. Der var benzin til en halvleg. Men fra 13-13 ved pausen gik alt grusomt galt. Danmark var ude af stand til at passere fjendernes palisader, og vupti – pludselig var stillingen 13-19!

Danske Helle Thomsen og Holland er klar til finalen efter sejren over Danmark. Foto: Lars Poulsen
Danske Helle Thomsen og Holland er klar til finalen efter sejren over Danmark. Foto: Lars Poulsen
 

Der var mere blus på lamperne, bulder i højttalerne og gang i den på lægterne i Scandinaviums enorme oval målt i forhold til Malmø og Helsingborg, der ind imellem mindede lidt om en salmeaften i et menighedshus – dog med enkelte trompettrut ind imellem.

5.000 sejrsvante nordmænd fylder jo altid en del, men der var dog pænt med danskere, der havde taget den halvlange tur til Gøteborg, og de støttede det bedste, de kunne. Men man kunne selv på afstand se, hvor tungt det nogle gange var for Stine Bodholt og Anne Mette Hansen at rejse sig fra gulvet selv efter scoringer.

Så på den måde fik vi også nogle svar:

Hvad sker der med et hold, når det når en EM-semifinale efter at have overgået alle forventninger – både egne og især de officielle?

Hvad sker der med et hold, hvor syv spillere har trukket et afsindigt stort læs i seks forudgående kampe på 12 dage?

Ville en vis grad af mæthed og en endnu større og forståelig dosis træthed sætte sig som bundslam i en godt rystet cocktail, hvor ingredienser som voldsom nervøsitet og klistret præstationsangst kunne give en ækel blanding?

Det var vel blandt andet det, vi fik svaret på fredag aften i Scandinavium – hallen, hvor Joachim Boldsen for snart 15 år siden steg til vejrs mellem to snusgnaskende svenske forsvarsspillere og blev hængende så længe, at man aldrig troede, han skulle komme ned igen. Men han scorede et forrygende mål, og Danmark tog turen helt til Globen i Stockholm, scorede EM-bronze, og siden har intet været, som det var engang i dansk herrehåndbold.

Estavana Polman i en af sine mange afslutninger. Foto: Lars Poulsen
Estavana Polman i en af sine mange afslutninger. Foto: Lars Poulsen
 

Sådan kan det også gå i den mere feminine udgave af spillet.

Danmark har gjort det bragende godt i Malmø og Helsingborg, men denne fredag aften i Scandinavium var der dømt tung start, indledningsvis enorme scoringsproblemer, en klar mango, når det gjaldt redninger i målet.

Det så drøjt ud, når Stine Jørgensen forsøgte at sætte drev i offensiven, og Anne Mette Hansen blev hurtigt – efter to missere, en teknisk fejl og to minutter i boksen – sendt på bænken til fordel for Lotte Grigel. Det pyntede en anelse.

Hollænderne virkede præcis lige så tunge, stressede og pressede af kampens betydning. Helle Thomsens nye ’landsmænd’ hamrede en del kasser ind efter hurtige opgiverkast, men danskerne fik efterhånden styr på den delikate finesse.

Men de knap så flyvende hollændere havde trods alt teten målt på cifre inden pausen. Aldrig bagud – men blev hentet ved 8-8, og pausestillingen var 13-13.

Estavana Polman scorede syv kasser mod Danmark. Foto: Lars Poulsen
Estavana Polman scorede syv kasser mod Danmark. Foto: Lars Poulsen
 

Nycke Groot startede sit helt eget score og assist-show i starten af anden halvleg. Tess Wester tog fra i buret, og hullet blev simpelt hen for stort.

Mulle fik chancen, som selvfølgelig ikke var en reel mulighed, da Danmark var bagud 13-19. Da var der 17-18 minutter tilbage. Helle Thomasen og Oranje så sig aldrig tilbage, førte komfortabelt med fem-seks stykker resten af opgøret, og de danske spillere bukkede sammen i afmagt og skuffelse.

Det ændrer ikke på, at de stadig har gjort det flot – og stadig kan komme hjem med medalje. Det bliver nok ikke ligefrem med jager-escorte, men de har alligevel sået en masse frø, der kan ende i noget stort og flot – om nogle år.

Dansk succes-træner står uden job på mandag

Så meget tjener håndboldpigerne

Det skete i virkeligheden under OL-balladen i Rio: Sådan endte guld i kaos

Anja om OL-guld i ny bog: Far sagde intet