Grotesk scenarie: Norge missede VM - kan alligevel få billet

Norge overraskede alle, da de ved EM i Polen endte som nummer fire og undervejs sendte Frankrig ud - nu har de misset VM-slutrunden, eller har de?

Hassan Moustafa sammen med Ulrik Wilbek tilbage i 2011, da danskeren blev kåret som åres træner (Foto: Lars Poulsen)
Hassan Moustafa sammen med Ulrik Wilbek tilbage i 2011, da danskeren blev kåret som åres træner (Foto: Lars Poulsen)

Det var en kæmpe skandale, da Tyskland kom med til VM i håndbold i Qatar i 2015 på bekostning af Australien, der ellers havde kvalificeret sig. Årsagen var, at IHF's magtfulde præsident, egypteren Hassan Moustafa, ikke ville undvære det enorme tv-publikum på det tyske marked.

Vupti, så havde man opfundet et wildcard, og med var Tyskland.

Wildcard-muligheden blev gjort permanent sidste år, og denne groteske beslutning kan nu komme Norge til gode.

For vores nordiske naboer kunne - trods det faktum, at de for fem måneder siden sluttede EM som nummer fire - ikke klare sig videre fra playoff-kampene mod Slovenien.

En forfærdelig første kamp i Slovenien blev tabt med seks mål, og selv om nordmændene onsdag allerede inden pausen havde bragt sig foran 13-8, blev det blot til en to-måls sejr på 29-27. Exit Norge.

Men måske skal de ikke lave alt for mange ferie-planer i VM-perioden i januar næste år. For på tilskuerpladserne i DNB Arena i Stavanger sad føromtalte egypter. Og han havde en god nyhed til de ellers triste norske håndboldfans og spillere.

- Norge er et stort land. De spiller en stor rolle i udviklingen af håndbolden i Norge, Europa og hele verdenen. I næste måned har vi et møde i rådet, hvor vi beslutter, hvem der skal have et wildcard, siger Hassan Moustafa til TV2 Norge og fortsætter:

- Norge er en af de stærkeste kandidater. Men det er ikke mig, som bestemmer. Det er hele rådet.

Norske håndboldspillere efter mislykket OL-kvalifikation tidligere året i Herning. Nu har de også misset VM (Foto: Jens Dresling)
Norske håndboldspillere efter mislykket OL-kvalifikation tidligere året i Herning. Nu har de også misset VM (Foto: Jens Dresling)
 

Ingen kriterier for wildcard
Og hvad ligger så til grund for at kunne være berettiget til en fribillet til VM?

Der er skam fri leg for det Internationale Håndbold Forbund. Eller som Moustafa siger med et skævt smil:

- Der er ingen kriterier. Det er IHF's råd, der afgør det.

I Norge splitter den uventede mulighed håndboldfolket. Norsk TV 2's ekspert og tidligere landsholdsspiller Randi Gustad mener ikke, at Norge skal tage imod tilbuddet, skulle det komme dertil.

Spillerne vil selvsagt gerne til VM, mens forbundet ikke vil forholde sig til muligheden, mens det fortsat er spekulationer.

- Det siger selv efter de resultater, vi har leveret. Hvis de går efter resultater, har vi et godt udgangspunkt. Men det er et wildcard. Han har gjort mange mærkelige ting før, ham chefen der. Vi må se, hvad der sker. Vi tager på sommerferie og ser, hvad der sker om en måneds tid, smiler den bomstærke forsvarsspiller Bjarte Myrhol.

Præsident for IHF Hassan Mustafa ved åbningsceremonien med vennerne fra Qatar. (Foto: Polfoto/Lars Poulsen) Sport Håndboldens griske egyptiske godfather

Korrukt og magtsyg pamper
Skjern-spilleren Myrhol har i hvert fald ret i en ting. 'Ham chefen der' har gjort mange mærkelige ting, og hvad der kommer til at spille ind på beslutningen om et wildcard, kan man kun gisne om - men med sikkerhed frygte for.

I håndboldens verden betragtes han nemlig af mange som værende korrupt og en magtsyg pamper. Det kan du læse meget mere om her.

Ekstra Bladets håndboldkommentator Jan Jensen advarer også mod Moustafas luner og giver sit bud på, hvorfor egypteren overhovedet overvejer at hive Norge med til slutrunden i Frankrig.

- Det er en uskik med disse wildcards, som bliver delt ud alt efter hvilket humør, Hassan Moustafa er i. Han er klar over, at Norge vil trække mange tusinde tilskuere med til VM i Frankrig, og fyldte haller gør sig godt på tv. Men Norge formåede jo ikke at kvalificere sig, og derfor går det her ud over sportens integritet. Hassan Moustafa fortsætter med at lege solkonge, og det skader håndboldens anseelse og troværdighed. Og ingen har jo glemt VM sidste år i Qatar, hvor Australien blev dumpet for at gøre plads til Tyskland, som ikke havde formået at kvalificere sig. Det var en svinestreg, siger Jan Jensen.

Danmark kvalificerede sig - modsat Norge - onsdag til slutrunden efter en samlet storsejr over Østrig. Efter 35-27 på hjemmebanen i Odense sikrede man sig VM-billetten med en 23-20 sejr i returkampen. Især Niklas Landin var i hopla, som du kan læse i artiklen herunder.

VM spilles i Frankrig fra den 11.-29. januar.

Niklas Landin stod en forrygende første halvleg i Wien og var på et tidspunkt over 80 i redningsprocent. (Foto: Anders Brohus) Håndbold Forrygende Landin: Danmark klar til VM

Med Mikkel Hansen i front er Danmarks godt rustet til OL i Rio. Foto: Anders Brohus Jan Jensen Det kan blive sjovt i Rio: Men disse danskere dumpede

Præsident Hassan Moustafa og resten af IHF valgte at tildele Tyskland en plads ved VM i Qatar - på bekostning af Australien. (Arkivfoto: Jens Dresling) Håndbold Husker du: Skandalen, der sendte Tyskland til VM

Niklas Landin har været Danmarks helt store spiller i de to playoff-kampe (Foto: Anders Brohus)
Niklas Landin har været Danmarks helt store spiller i de to playoff-kampe (Foto: Anders Brohus)
 

18 kommentarer
Vis kommentarer