Gudmundur: Danmark hører til i top fire

Gudmundur Gudmundsson fortæller detaljeret om sine nærmest videnskabelige arbejdsmetoder 

Vortes islandske landstræner er en detaljens mand. Her er han ved at rette en mindre fejl. Foto: Lars Poulsen
Vortes islandske landstræner er en detaljens mand. Her er han ved at rette en mindre fejl. Foto: Lars Poulsen

En VM-slutrunde med ni kampe på blot 14 dage kan slide silken af enhver. Også den ellers utrættelige danske landstræner, Gudmundur Gudmundsson.

Første februar tog han direkte fra håndboldhallen i Qatar til Island, hvor han trak stikket i en hel uge. Ingen håndbold. Ingenting. Men så kunne han heller ikke nære sig længere.

- Hvad gik du i gang med efter din friuge?  

- Jeg har lige siden arbejdet med analyse af kampene fra VM.

- Du har set alle ni kampe fra VM igennem igen?

- Ja, det har jeg gjort mange gange. Jeg tager dem sekvens for sekvens. Først fokuserer jeg på forsvaret og på returløb. Næste gang fokuserer jeg på angreb og på konstellationer. Jeg kan gå ind i min computer og finde hvert enkelt angreb frem. Jeg har delt det hele op i små bidder; når vi spiller i overtal og i undertal, og når vi spiller seks mod seks. Jeg kan gå helt ned i den enkelte detalje.

- Hvad har du lært om forsvaret?

- Generelt er jeg tilfreds med, hvordan forsvaret udviklede sig under slutrunden. Perioden op til VM og selve slutrunden var min første mulighed for at arbejde med holdet. Vi mødtes anden januar, og når man får et nyt hold, så kommer både jeg og spillerne med nogle ting. Jeg begyndte at se på hvilke spillere, jeg ville arbejde med i midterforsvaret. Jeg forsøgte med brødrene Toft, med Henrik Møllgaard og med Jesper Nøddesbo.

- Det var dem, jeg satsede på, og de gjorde det rigtig godt i store perioder. Jeg er ikke sikker på, at man tidligere har arbejdet så meget med Toft-brødrene sammen i midterforsvaret, så det er jeg glad for, at jeg gjorde, for det fungerede bedre og bedre under slutrunden. Det fungerede også godt med Nøddesbo, og han har ikke tidligere spillet meget i midterforsvaret. Han har spillet mere som back.

 - Inden VM snakkede vi alle om det offensive forsvar, men så offensivt var det vel heller ikke?

- Det er lidt af en misforståelse. Folk har tænkt, at nu skal vi meget langt frem. Men vi arbejder med et variabelt forsvar, hvor vi tager udgangspunkt i vores modstander. Mod Island spillede vi mere defensivt, og det gjorde vi ud fra en analyse af, hvordan Island spiller. De vil gerne løbe overgang fra fløj, fra playmaker og fra back. Så der stod vi lidt mere tilbage og mere kompakt.

- I andre kampe arbejdede vi med en strategi, hvor vi sendte en back eller en midterforsvarer frem. Så man kan kalde det offensivt, når vi går frem til ni, 10 eller maks 11 meter. Men jeg vil kalde vores forsvar for et fleksibelt 6-0 forsvar. Et eksempel er midterforsvaret, hvor Henrik Toft flere gange gik længere frem for at tackle. Det ggjorde Rene Toft ikke.

- Fordi Henrik er hurtigere på benene?

- Præcis. Det er sådan, vi arbejder. Henrik dækker mere offensivt end Rene. Nu hvor jeg har genset kampene i rækkefølge, glæder jeg mig i sær over vores præstation mod Kroatien, som har mange, der er rigtig gode mand mod mand. Her leverede vi en rigtig god forsvarspræstation. Det var både aggressivt og kompakt. Det var et godt hjælpeforsvar.

- Jeg har også analyseret angrebet. Hvilke konstellationer vi har spillet med, og så har jeg set meget på spilletid, som mange har snakket om. Vi har delt det meget godt op. Der er måske to eller tre, som ikke har spillet så meget. Bo Spellerberg for eksempel. Møllgaard og Kasper Søndergaard måske heller ikke, men de spillede alligevel halvanden time ud af de ni vi spillede i alt i Qatar. Man skal huske, at Møllgaard normalt kun spiller forsvar og Søndergaard kun angreb. 

- Syv spillede mellem tre og fire timer, så vi har skiftet meget ud, og det kan jeg se på statistikken. Jannick Green i målet spillede tre timer og 20 minutter. Det er meget, synes jeg, også meget mere end forventet på forhånd. Han præsterede også godt med en redningsprocent på 30 procent. Mikkel Hansen spillede meget, for han er en afgørende spiller på vores hold. Sammen med Mads Christiansen toppede han spilletiden. Mikkel spillede lidt over syv timer og Mads spillede seks en halv time. 

- Det siger vel noget om bredden i truppen?

- Ja, og det er jeg meget glad for. Jeg havde 16 spillere, eller rettere 17, for jeg skiftede Michael Damgaard med Mads Mensah, og jeg har brugt dem på en god måde.

- I Qatar var der en del debat om, at du skiftede folk ud i pausen, selv om de havde spillet en fortrinlig første halvleg. Er det noget, du har fortrudt?

- Nej. Hvis du tænker på fløjspillerne, så er jeg meget tilfreds. Højre fløj var verdensklasse. Den delte jeg fifty-fifty, og de præsterede altid. Jeg var også tilfreds med venstre fløj.

- Sådan en VM-turnering med kun en hviledag mellem kampene trækker store veksler. Kunne du ikke ønske flere hviledage?

- Det er i orden, hvis man bruger truppen, og det gjorde vi. Mine spillere var hele tiden friske. Jeg oplevede ikke, at de var slidte eller trætte. 

- Men jeg har kritiseret, at når vi kommer frem til 1/8-finalen ved VM, så bliver det en pokalturnering. Jeg savner den mellemrunde, vi havde tidligere. På den måde ville man sikre, at vi får de fire bedste hold i semifinalerne. Jeg siger det ikke, fordi vi tabte til Spanien i kvartfinalen, men med en mellemrunde har du mulighed for at tabe en kamp og stadig nå til semifinalen. Det er mere fair, når du skal finde en verdensmester. IHF har altså valgt at gøre det på en anden måde, og for nogle er det måske mere spændende. Men vi spillede altså ni kampe, tabte kun en og ender som nummer fem.

NÅR PRESSEN ER AGGRESSIV
Ved VM-slutrunden i Qatar var det bemærkelsesværdigt, hvordan journalister fra mange af de deltagende lande optrådte som fans. Også ved pressemøderne, hvor journalisterne enten festede eller sørgede med deres landstræner.

Gudmundur Gudmundsson er fra sin tid som succesrig landstræner for Island vant til at blive strøget med hårene. I sit nye job i det håndboldgale Danmark er pressen mere nuanceret, og det blev en ekstra stressfaktor under VM. 

- Jeg oplevede, hvor presset du virkede i perioder. Kunne du selv mærke en forskel fra dit tidligere job?

- Ja, i Danmark er der en kæmpe interesse for håndbold, og der var mange journalister til slutrunden. Men det er et privilegium for dansk håndbold. Jeg havde regnet med det store pres.

- Blev du ikke irriteret over, at vi gik til dig og stillede kritiske spørgsmål til dine dispositioner?

- Sådan oplevede jeg det ikke. Jeg ved, der er mange eksperter i pressen. Eksperter der gerne vil udtale sig om hvad som helst. Men det vigtige er, at det bliver gjort på en professionel måde.

Se også: Venner i håndboldkrig

- Føler du dig godt behandlet af den danske presse?

- Jeg tænker ikke så meget på det. Jeg koncentrerer mig om mit arbejde.

- Men er der forskel på den danske og den islandske presse?

- Den danske presse er mere aggressiv. Men det er ok. Jeg kan godt lide diskussionen, og tager gerne debatten. Men nogen gange følte jeg, at pressen blev lidt negativ. Det oplevede jeg efter kampen mod Tyskland, hvor nogle journalister virkede skuffede over resultatet. Det var en meget svær kamp, og det er vigtigt, at man har respekt for sin modstander. Vi spillede en god kamp mod en stærk modstander, og så bør man som journalist ikke blande sine følelser ind i arbejdet.

- Men du udviste selv stærke følelser efter Kasper Søndergaards vandflaskekast, og du ændrede procedure på pressemødet dagen før Islands-kampen. 

- Nogen gange er jeg nødt til at koncentrere mig om den næste opgave. Det gjorde jeg op til kampen mod Island, hvor jeg valgte ikke at lave en-til-en interview med pressen. For mig var det en speciel kamp, for jeg har trænet det islandske hold i mange år. Jeg ville ikke udtale mig for meget inden kampen, og jeg snakkede slet ikke med den islandske presse. Jeg valgt at holde fokus på kampen, og det havde ikke noget at gøre med vandflasken eller andre ting, siger Gudmundur Gudmundsson.

VI HØRER TIL I TOP FIRE
Næste store opgave for landsholdet bliver de to EM-kvalifikationskampe mod Hviderusland i april og maj.

Gudmundur Gudmundsson er i fuld krig med at kigge på emner, men ikke meget tyder på, at han laver de store revolutioner i truppen.

- Du har nogle gamle drenge i truppen, og spillere der ikke var så meget på gulvet i Qatar. Betyder det, at du skal skifte ud, nu hvor vi nærmer os kvalifikationskampene til EM?

- Det har jeg ikke taget en beslutning om. Jeg evaluerer stadig, samtidig med, at jeg nøje følger kampene i håndboldligaen og i Champions League.

- Kan du følge alle kampe fra Island?

– Jeg kan se det hele. Alle kampe i Champions League og i den danske liga. I næste uge kommer jeg til Danmark, for at se nogle kampe, og jeg skal også til Tyskland for at se Rhein-Neckar Löwen mod Kiel

Se også: Dansk stjerne dropper landsholdet på ubestemt tid

- Din kontrakt løber til 2017, så der venter både et EM, et OL og et VM. Hvor langt kan du drive dansk håndbold?

- Nu handler det om, at Danmark kvalificerer sig til EM i Polen, og jeg kigger ikke længere frem. Men jeg er sikker på at vi er på rette vej. Mange ting fungerer godt, men man skal respektere, at det tager tid for en ny træner at ændre på tingene. Det går fremad, og jeg har et rigtig godt samarbejde med spillerne. Det kan jeg mærke, og det er vigtigt.

- Selvfølgelig tænker jeg også på OL i Rio i 2016. Det var vigtigt for os at nå frem til OL-kvalifikationen, og det gjorde vi med vores femteplads ved VM. 

- Hører Danmark til i top fire i verden?

–-Ja, uden tvivl. Det har vi holdet til. Det er vores målsætning nu.

- Hvem er fremtidens spillere på landsholdet?

- Michael Damgaard er en af dem. Der er mange andre unge spillere på vej, uden at jeg kan sige, hvornår vi ser dem på landsholdet. Men jeg holder øje med Lasse Andersson i Kolding, Niklas Kirkeløkke fra GOG og målmanden Sebastian Franzen, Ribe-Esbjerg. Men der er også andre, som jeg kigger på.

- Kasper Søndergaard har fortalt, at han vil have en pause fra landsholdet. Men er der ellers spillere fra VM, som har signaleret, at de overvejer at stoppe?

- Nej, det kan jeg ikke sige.

- Har du bedt dem om at sige til, hvis de går med de overvejelser?

- Nej. Jeg tager en beslutning om fremtiden inden så længe. I løbet af marts udtager jeg en trup til kampene mod Hviderusland. Jeg regner med 18-19 spillere. Det er den størrelse, jeg gerne vil arbejde med. 

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere