Guld-træner skjulte trist hemmelighed før EM-finale

Thorir Hergeirsson tog direkte fra EM-triumfen til sin mors begravelse på Island

Søndag vandt Thorir Hergeirsson sin tredje EM-titel. Tirsdag begraver han sin mor. Foto: Jens Dresling.
Søndag vandt Thorir Hergeirsson sin tredje EM-titel. Tirsdag begraver han sin mor. Foto: Jens Dresling.
Følg Håndbold

Han er gjort af et særligt stof, den gode Thorir Hergeirsson.

Islændingen førte søndag aften de norske håndbold-jenter til den sjette guldmedalje i ti turneringer siden, han tog jobbet som norsk landstræner i 2009.

Knust og berørt: Gik i flyerskjul efter finale-skuffelse

Men midt i triumfen bar Hergeirsson på en trist hemmelighed, der først blev kendt, da guldet var i hus efter den spinkle sejr på 30-29 i finaledramaet mod Holland.

Succes-træneren mistede nemlig sin mor umiddelbart inden, EM-slutrunden blev skudt i gang. Tidligere på ugen bekræftede han sit tab overfor den norske avis VG, men understregede, at han opfattede det som et privat anliggende.

Men nu, hvor guldet er i hus, har han løftet sløret for sine tanker.

- Min mor havde ikke ønsket, at der var fokus på det. Så det er af respekt for hende. Så nu skal jeg hjem til begravelse. Det er det næste, siger Thorir Hergeirsson, der flyver til Island tirsdag morgen for at deltage i bisættelsen.

Han understreger, at han har fået den nødvendige støtte for de øvrige medlemmer af trænerstaben.

- Det er gået godt. Jeg har haft gode mennesker omkring mig, og mor har været syg længe. Så det var godt, hun fik fred, siger Thorir Hergeirsson, som afviser, at han på noget tidspunkt har overvejet at droppe EM.

- Nej, det var helt uaktuelt. Jeg havde forberedt forløbet længe. Jeg har haft fuld opbakning fra min familie på Island og alle her, fortæller han.

Thorir Hergeirsson har tidligere fortalt om opvæksten i Selfoss på den sydlige del af Island. Her var han nummer to i en søskendeflok på fire. Faren var politibetjent, mens moren gik hjemme om dagen, inden hun om aftenen supplerede familiens økonomi ved at  sy og vaske tøj for andre familier.

- Da jeg var ung, spillede jeg håndbold og syntes, at jeg voksede for lidt, selvom jeg spiste havregryn, drak tran og sov, som jeg skulle for at vokse nogle centimeter. Alligevel voksede den ene kammerat efter den anden mig over hovedet. Min mor trøstede mig og sagde, 'det er kvaliteterne i de centimeter, du har, der er vigtige, Thorir'. Hun gjorde det store arbejde, har den islandske guldtræner fortalt om sin mor.

Norge vandt alle deres kampe undervejs. Inklusive den mod Danmark i mellemgruppen. De danske håndboldkvinder endte som nummer fire efter nederlag til Frankrig i bronzekampen. Læs mere om den kamp her

Sviner håndbold-regel: Vil ikke vise, hvad jeg har under shortsene

Norsk stjerne: Jeg heppede på Danmark

Haha, Sandra Toft bedst? Det griner fransk træner af

Én dansker på All Star-holdet

Katastrofestart: Dét kostede os, Klavs!

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Lad os hermed rose de radikale
LIGE NU