Håndboldboss jubler over tilladelse til tacklinger

De nye retningslinjer for udendørssport tillader kropskontakt og fælles bolde. Det glæder DHF

Morten Stig Christensen er glad for udsigten til, at der igen kan tackles og i et vis omfang trænes i håndboldklubber landet over. (Arkivfoto) Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Morten Stig Christensen er glad for udsigten til, at der igen kan tackles og i et vis omfang trænes i håndboldklubber landet over. (Arkivfoto) Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Det vækker stor glæde hos generalsekretæren i Dansk Håndbold Forbund (DHF), Morten Stig Christensen, at Kulturministeriet onsdag har ændret sin retningslinjer for udendørssport.

De nye retningslinjer tillader kropskontakt og fælles bolde, og dermed minder udendørs håndboldtræninger mere om den sport, som håndboldspillerne i de seneste måneder ikke har kunnet dyrke indendørs.

- Vi er rigtigt glade for, at det er lykkedes for Danmarks Idrætsforbund (DIF) at få håndbolden så langt frem i forhandlingerne med Kulturministeriet og myndighederne, at vi igen kan spille noget, der minder om rigtig håndbold.

- Vi er mange, der har savnet at lave afleveringer, skud og en god tackling, og det er nu endelig muligt igen, takket være DIF's gode benarbejde, siger Morten Stig Christensen på DHF's hjemmeside.

I de tidligere retningslinjer måtte håndboldspillerne ikke have kropskontakt, men endnu vigtigere måtte de ikke røre den samme bold, hvorfor alle spillere skulle medbringe deres egen.

Håndboldspillerne må med de nye retningslinjer i lighed med øvrige udendørs sportsgrene maksimalt træne i grupper af ti personer på samme bane, så forsamlingsforbuddet overholdes.

Derudover skal en række andre retningslinjer, der har til formål at mindske smitterisikoen, overholdes.

Formanden i DIF, Niels Nygaard, er sikker på, at håndboldspillerne og andre udøvere af udendørs sportsgrene nok skal overholde retningslinjerne.

- Idrætsforeningerne har været enormt disciplinerede under hele coronakrisen, og jeg er sikker på, at det er stærkt medvirkende til, at der nu i et vist omfang bliver lukket op for idræt med kropskontakt.

- Jeg er fuldstændig overbevist om, at foreningerne håndterer de nye anbefalinger ansvarsfuldt, siger Niels Nygaard i en pressemeddelelse.

FAKTA: De nye retningslinjer for udendørssport

Retningslinjerne for udendørs idrætsaktiviteter er onsdag blevet opdateret.

Her er et udpluk af de nye retningslinjerne:

* Udendørs idræt med kropskontakt er tilladt, hvis der er tale om sporadisk kropskontakt. Opfordringen er at minimere andelen af træningstid med kropskontakt, særligt ansigt-til-ansigt-kontakt. Det forudsættes, at der er ekstra stor opmærksomhed på de øvrige anbefalinger, særligt ved hygiejne og forebyggelse af kontaktsmitte.

* Udendørs idrætter med kropskontakt kan udelukkende igangsætte træningsrelaterede aktiviteter - der må således ikke arrangeres turneringer, stævner og lignende på tværs af foreninger eller i egen forening.

* De nye retningslinjer gør det muligt at lave spilrelaterede træningsøvelser, hvor der for eksempel indgår nærkampe i fodbold, håndbold, basketball eller andre boldspil.

* Der må bruges fælles bolde i den udendørs idræt. Bolde og øvrige kontaktpunkter som redskaber, mål og kegler skal rengøres ofte og afsprittes før og efter aktivitet samt så hyppigt som muligt under aktiviteten.

* Udendørs idrætter uden kropskontakt kan genoptage turneringsvirksomhed, hvis forsamlingsforbud og de generelle sundhedsmæssige anbefalinger kan efterleves på forsvarlig vis. Det gælder for eksempel tennis, ridning og sejlsport.

* Redskaber, der normalt bruges til indendørs sport må ikke rykkes med udenfor. For eksempel madrasser brugt i springgymnastik eller kampsport.

* Klassiske indendørsidrætter kan etablere udendørs aktiviteter, hvis der kan stilles faciliteter til rådighed. Aktiviteterne kan kun være træningsrelaterede, og aktiviteterne organiseres uden kropskontakt. Det gælder eksempelvis springgymnastik.

* Kampsportsaktiviteter og dans kan dyrkes udendørs uden kropskontakt, hvis de generelle sundhedsmæssige retningslinjer, afstandskrav og forsamlingsforbud kan efterleves på forsvarlig vis.

* Forsamlingsloftet på maksimalt ti personer per bane gælder fortsat. En bane defineres som et optegnet eller på anden måde afmærket område. Det anbefales, at der er mindst to meter mellem hver bane.

* Deltagerne til aktiviteterne skal straks ved ankomst til idrætsfaciliteten placere sig i den gruppe, som de deltager i under aktiviteten. Deltagere må ikke skifte mellem forskellige grupper under aktiviteten.

* Deltagerne skal komme omklædte og forlade idrætsfaciliteten straks efter træning. Sociale sammenkomster i forbindelse med idrætsaktiviteter frarådes.

Kilder: Kulturministeriet, DIF og DGI.