Hård medfart efter VM-fiasko: Landsholdet er forkælet

De danske håndboldherrer havde tydeligvis ikke godt af OL-triumfen, der er medvirkende til VM-nedturen, mener sportspsykolog

Foto: Lars Poulsen
Foto: Lars Poulsen

- Som regel klapper vi dem, der har succes, på skulderen, mens vi sparker til dem, der har det modsatte. Det burde være omvendt.

Sportpsykologisk konsulent Erik Østenkjær er dagen derpå ikke videre overrasket over, at det gik galt for det danske herrelandshold ved VM i håndbold.

Det er et halvt år siden, Gudmundur Gudmundssons tropper nappede OL-guld i Rio de Janeiro, og søndag blev 1/8-finalen så endestationen, da Ungarn, som vi ellers har haft et godt tag på i mange år, kom på tværs.

Han ser tilbage på to tidligere tilfælde, hvor landsholdet strøg til tops - for at falme i den efterfølgende turnering.

I begge tilfælde var det OL, der dannede den kedelige ramme om nedturen: I 2008 og 2012 kom Danmark som forsvarende europamester og røg ud i kvartfinalen efter nederlag til Kroatien og Sverige.

For Erik Østenkjær er det typisk. Og typisk dansk.

- Vi har set det mange gange med fodboldhold, der udråber sig selv til favorit. Man kigger på sig selv og tænker, selvfølgelig vinder vi. Det er en egenopfattelse om at være vindere. Det kan meget vel være lige så stort et handicap, siger han.

Overvurderer sig selv
- Problemet er, at man skal iagttage sig selv, og tit oplever man, at man overvurderer sig selv. Vi skal helst være på røven for at klare os godt. Det er typisk dansk, siger han.

I den danske trup var der glæde og tilfredshed, da gruppesejren allerede inden sidste gruppekamp mod Qatar var sikret. For så slap man for at møde de franske værter og forhåndsfavoritter før finalen...

- Der hersker en form for magelighed i den danske kultur, og det hænger også sammen med, at vi sjældent falder alt for dybt. Livet går jo videre, selvom vi taber, siger han og forsøger at banke lidt vindermentalitet ind i danskeren.

- Vi skal i stedet dyrke følelsen af, hvor meget det betyder at vinde. Den mangler måske...

Ganske utraditionelt oplevede Danmark en landskamp, hvor de rød-hvide ikke var foran en eneste gang i løbet af de 60 minutter. Til gengæld kæmpede de sig tilbage efter at have været nede 18-22 til 23-23.

Alligevel tillader Erik Østenkjær at efterlyse viljestyrke på det danske hold.

- Jeg plejer at omtale viljestyrken, når jeg holder foredrag - og hvor meget den betyder. Den manglede her. Vi så ikke et landshold, der rejste sig og viste, hvem der bestemte. De var for slappe i koderne. Jeg siger som regel, at viljen begynder, når lysten stopper. Viljen får man typisk i modgang. Men det her landshold har måske haft medgang for længe. Og så er viljestyrken blevet slap.

- Jeg ved ærlig talt ikke, om det er en overdrivelse at kalde landsholdet forkælet. Alting lå klar for dem her. De har vundet OL, oplevet medgangen. Som regel klapper vi dem, der har succes, på skulderen, mens vi sparker til dem, der har det modsatte. Det burde være omvendt. I det her tilfælde havde landsholdet haft godt at et los over benet, siger han.

Danmark undervurdere Ungarn i VM-ottendelsfinalen, og det kostede, vurderer to eksperter. Foto: Lars Poulsen Håndbold Eksperternes dom: Overmod gav dansk VM-fiasko

Landin, Toft Hansen og resten af det danske mandskab er i en tilstand af chok og skuffelse, da nederlaget er en kendsgerning søndag aften. Foto: Lars Poulsen Håndbold Norge i chok: Dansk VM-fadæse stjæler overskrifterne

Håndbold VM-exit gjorde ondt: I tvivl om fremtiden - igen

Dansk Håndbold Forbunds generalsekretær, Morten Stig Christensen, garanterer ikke for Gudmundur Gudmundssons stilling frem til sommer. Foto: Ernst van Norde Håndbold Skuffet håndbold-chef: Garanterer ikke Gudmundurs fremtid

Dansk glæde efter premieresejren over Argentina. Foto: Lars Poulsen Håndbold Trods dansk VM-fiasko: En mand overstrålede alle andre

35 kommentarer
Vis kommentarer