Holdkammerat afslører: Sådan er VM-stjernens overtro

Skæbnens ironi: René Toft Hansen var så smadret, at han var nødt til at spare på sig selv – men aldrig nogen sinde før har der været så meget at tale om…

Storebror muger ud mod Sverige, lillebror bakker op. René og Henrik Toft Hansen på arbejde i nationens tjeneste. Foto: Lars Poulsen
Storebror muger ud mod Sverige, lillebror bakker op. René og Henrik Toft Hansen på arbejde i nationens tjeneste. Foto: Lars Poulsen

PARIS (Ekstra Bladet): Der skal slagtes nogle ænder og ridses et par flæskestege, når familien Toft Hansen holder juleaften på gården i Rybjerg – der dybest set ikke engang er en landsby, snarere et par gårde, og selv de lokale i Salling kalder flækken for et OMRÅDE.

Det er en stor familie – med god appetit!

Det er her René Toft Hansen er vokset op blandt malkekøer og slagtesvin på bedriften, der i virkeligheden er to gårde, som farmand Bøje indtil for nylig drev i samarbejde med sin bror Thomas, der netop er gået på pension.

Nu er køerne væk, men svin er der nok af her midt i Salling, hvor bonderøv er en hædersbetegnelse, og børn kan håndtere halmballer og køre traktor selv i en tidlig alder.

René og Henrik fik mælk direkte fra ’tanken’, og der må have været godt med krudt i den hvide likør, for lillebror Allan er også blevet en kleppert på 197 cm, mens de to søstre Majbritt og Jeanette også stikker i vejret.

Britta Toft Hansen stod på mål i Hjerk-Harre-Roslev Håndboldklub af 1974, knægtene lå i starten pænt i barnevognene, men demonstrerede hurtigt, at næverne også kunne bruges til andet end at smide halmballer og kastrere pattegrise.

Faktisk er familien nu oppe på hele fire landsholdsspillere! Hvor René, 32, og Henrik, 30, længe har været indbegrebet af et dansk tæskehold – folk, der kan muge ud i stalden – følger Allan, 20, Majbritt, 23, og Jeanette, 16, trop.

De fire ældste er alle stregspillere – den yngste højre back i FCM’s ungdomsafdeling og hende, de spøgefuldt qua hendes venstre hånd kalder familiens helt store håb… Allan holder pt. pause fra U21-landsholdet og bliver student til sommer, mens den yngste for nylig var med U17-landsholdet i Polen.

Alt imens har Britta gennem årene skiftet rolle fra at være den, de andre ventede på, til hende, der henter og bringer de fem håndboldtossede børn. Dét i et omfang, så folk på egnen kalder hende Rybjerg Taxi!

Sjældent festens midtpunkt - men altid i centrum på banen. René Toft Hansen jubler efter sejren over Egypten sammen med Lasse Andersson, Michael Damgaard og Niklas Landin. Foto: Lars Poulsen
Sjældent festens midtpunkt - men altid i centrum på banen. René Toft Hansen jubler efter sejren over Egypten sammen med Lasse Andersson, Michael Damgaard og Niklas Landin. Foto: Lars Poulsen

Det er selvfølgelig stadig de to store karle, der løber med stjernestatus i familien, og René Toft Hansen er i særklasse den, der er rendt med overskrifterne de sidste par uger.

Ironisk nok efter, det sivede fra DHF, at den store Kiel-anfører på grund af mental træthed ikke orkede at deltage i presse-seancer op til og under VM, er alverdens ulykker raslet ned over hovedet på ham.

Først de noget amatør-agtige film- sekvenser mod Ungarn i Aalborg, som dommerne dog hoppede på og straffede med rødt kort til en brølstærk ungarsk stregspiller. Danmark var i knibe i en testkamp, men vendte kampen efter match-straffen, og man kan bestemt ikke afvise, at det lige præcis og fuldstændig kynisk var derfor, René Toft Hansen filmede det, der på stedet lignede en knockdown.

Han er selvfølgelig en vinder, der både giver og tager. Men når man taler med tyske journalister, er det faktisk af og til et samtaleemne i Bundesligaen, at danskeren helst vil give – og ikke så gerne tage. Han bliver spøgefuldt tituleret René Soft Hansen…

Tavsheden hang formentlig især sammen med, at René Toft Hansen og lederstaben siden OL i Rio har vidst, at en nu berømt albuebeskytter ville give enorme problemer i dette VM.

Kammeraterne er fuldt og fast overbeviste om, at presse-pausen rent faktisk skyldes, at den store forsvars-dirigent ER mentalt smalt kørende efter en lang og vanvittig OL-sommer, der fulgte oven på et heftigt forår med rekord-hurtig genoptræning efter hans anden korsbåndsskade.

- Jeg tror, han er træt oven i hovedet, og det synes jeg virkelig, man skal respektere. Jeg tror ikke, han er interesseret i at holde pause - han føler bare, han er NØDT til at gøre det, analyserer den tre år ældre Kasper Søndergaard, der er født bare halvanden kilometer fra Rybjerg i Breum.

Og Breum er en by…

Albueskinnen kostede den første kamp ved VM, men siden har modstanderne i gruppen givet tilladelse. Her er René Toft Hansen i selskab på tilskuerrækkerne til kampen mod Argentina i selskab med DHF's delegationsleder Jan Kampman. Foto: Lars Poulsen
Albueskinnen kostede den første kamp ved VM, men siden har modstanderne i gruppen givet tilladelse. Her er René Toft Hansen i selskab på tilskuerrækkerne til kampen mod Argentina i selskab med DHF's delegationsleder Jan Kampman. Foto: Lars Poulsen

René Toft Hansen er bestemt ikke en mand, der taler over sig – men når den store jyde åbner gabet, bliver der lyttet. Der er udstråling for alle pengene, og så kan han faktisk godt gi’ den gas, når han har fået et par bajere i festligt lag. Især oven på guldmedaljer!

På holdet har han i årevis delt værelse med Mikkel Hansen, og to større modsætninger – en larmende ’københavner’ og en sindig jyde – kan man vel næsten ikke finde i den trup. Måske netop derfor, det funker så fint. Og man skal ikke tage fejl: Der er gensidig respekt!

Når René slukker lyset, bliver der stille…

Det er skæbnens ironi, at René Toft Hansen i dén grad bliver midtpunkt før og under et VM, hvor han har idømt sig selv tale-forbud. Foto: Lars Poulsen
Det er skæbnens ironi, at René Toft Hansen i dén grad bliver midtpunkt før og under et VM, hvor han har idømt sig selv tale-forbud. Foto: Lars Poulsen

Overtroisk: Spillede i de samme sokker

PARIS (Ekstra Bladet): Danmark dinglede i tovene under EM 2012 i Serbien. Kun Hans Lindbergs sidste sekunders sejrsmål mod Makedonien i en vanvittig kamp kombineret med andre gunstige resultater reddede holdet fra en hjemtur i skam.

I stedet vandt de guld!

- Efter den sejr spillede René i de samme strømper resten af turneringen. Han skyllede dem op, tørrede på badeværelset og spillede i dem, til vi havde vundet guld. Jeg håber, han vaskede dem…

Kasper Søndergaard kan fortælle om en mand med ritualer og hang til faste, daglige rutiner.

- Han er ret overtroisk. Det betyder meget for ham, at tingene er, som de var i sidste kamp, og han vil gerne have tingene linet op på en bestemt måde, fortæller Kasper Søndergaard.

Hvordan kan du beskrive hans betydning for et hold?

- Da jeg spillede med ham i Kolding, var han korsbåndsskadet det første år, og vi spillede okay – men kom ikke i DM-finalen. Så blev han klar igen, og vi gik i to DM-finaler i træk, vandt den første og tabte den anden. Det var selvfølgelig ikke alene hans fortjeneste, men alligevel… Renés betydning for et hold er efter min mening kæmpestor, den kan faktisk ikke undervurderes, siger Kasper Søndergaard.

René Toft er en mand, de andre læner sig op ad, stoler på – håber på.

- Målmænd ELSKER at stå bag ved ham, og det kan du også se på vores landshold. Vi vandt også OL-guld, og det havde han bestemt store aktier i. Der er masser af udstråling, og det er tit og ofte ham, der går forrest. Kaster sig efter bolde, kommer med udbrud - han er anfører i Kiel, og det bliver man ikke bare lige, pointerer Kasper Søndergaard.

Det ville være synd at påstå, at René Toft Hansen ligefrem søger opmærksomhed – uden for banen…

- Han kan sagtens slå sig løs, og når vi engang imellem er ude at hygge sig, så er han med helt fremme og byder ind. Det er virkelig hyggeligt. Men ellers, nej. Han er sjældent midtpunktet.

Det blev han så alligevel denne søndag!

Husk, at du kan følge VM-kampen mod Ungarn live på ekstrabladet.dk fra klokken 16...

Se også: Nu støtter Frankrig også ’ulækker’ dansk VM-sag

Se også: Meget træt af dansk stjerne: Han har provokeret længe

Se også: Talende Toft: Ingen kan erstatte René på banen

3 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere