Kaos i håndboldverdenen: Underkender eget forbund

Håndboldens Appelinstans har ophævet DHF's beslutning om, at sæsonen for ligaen og 1. division afsluttes

EH Aalborg ser ud til at blive i kvindernes håndboldliga i den kommende sæson efter afgørelse fra Håndboldens Appelinstans. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
EH Aalborg ser ud til at blive i kvindernes håndboldliga i den kommende sæson efter afgørelse fra Håndboldens Appelinstans. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Dansk Håndbold Forbunds (DHF) beslutning om at afslutte sæsonen for ligaen og 1. division med øjeblikkelig virkning bliver ophævet.

Det har Håndboldens Appelinstans tirsdag besluttet efter at have behandlet sagen, skriver DHF på sin hjemmeside.

Det var Udvalget for Professionel Håndbold under DHF, der 7. april traf beslutningen om at afblæse resten af sæsonen for de danske håndboldligaer og 1. division.

Herefter blev der kåret mestre og rykket klubber ned på baggrund af den aktuelle stilling.

- Den af Udvalget for Professionel Håndbold den 7. april 2020 trufne afgørelse er ugyldig og ophæves hermed, skriver appelinstansen i sin kendelse.

Afgørelsen forholder sig ikke til nedrykninger og andre sportslige kendelser. Appelinstansen slår blot fast, at udvalget ikke havde hjemmel til at træffe den afgørelse, der blev truffet.

Hos DHF tager man beslutningen til efterretning, siger formand for Udvalget for Professionel Håndbold Per Bertelsen.

- Udvalget for Professionel Håndbold har taget beslutningen til efterretning, og anerkender til fulde det uafhængige retssystems beslutning, selv om udvalget stadig er af den overbevisning, at det ligger inden for de rammer, udvalget arbejder efter.

- Udvalget noterer sig dog samtidig, at det alene er formalia og ikke beslutningens indhold, der er underkendt, siger han til DHF's hjemmeside.

Stor glæde

I EH Aalborg er glæden stor.

- Vi er naturligvis utrolig glade for, at appelinstansen vurderer, at vi kunne appellere afgørelsen.

- Nu ser vi frem til en hurtig afklaring på, om tvangsnedrykningen står ved magt, eller om der findes en mere fair afgørelse på det, når den næste instans skal træffe en afgørelse, siger Henrik Skals, der er direktør i EH Aalborg.

I Nordsjælland Håndbold er man ligeledes tilfreds med, at første runde er vundet.

Her håber formand Jørgen Simonsen, at Dansk Håndbold Forbund (DHF) vil se til udlandet, når det på ny skal tage stilling til, hvad der skal ske med sæsonen 2019/20.

- Vi er, så vidt jeg ved, det eneste land, der har foretaget denne her tvangsnedrykning. Vi har en forhåbning om, at man ser med nye øjne på det og siger, at denne her sæson må man annullere og så starte helt forfra.

- Jeg mener, vi har presset på og gjort alt, hvad vi kan, og jeg har en tro på, at fornuften sejrer til sidst, siger han.

Det er de to klubber, der sammen med Odder Håndbold, der skulle rykke fra 1. til 2. division, har appelleret DHF's afgørelse om nedrykning til Håndboldens Appelinstans.

Sagen kan nu ankes til Danmarks Idrætsforbunds appelinstans inden for fire uger.

FAKTA: Sagen om skrivebordsnedrykningerne

Håndboldens Appelinstans har ophævet Dansk Håndbold Forbunds (DHF) beslutning om, at sæsonen for ligaen og 1. division afsluttes uden at blive spillet færdig.

Afgørelsen forholder sig ikke til nedrykninger og andre sportslige kendelser. Appelinstansen slår blot fast, at udvalget ikke havde hjemmel til at træffe den afgørelse, der blev truffet.

Udvalget for Professionel Håndbold under DHF vil nu indkalde til et ekstraordinært møde for at finde ud af, hvad der skal ske.

Her får du et overblik over sagen:

11. marts: Der bliver senest spillet ligahåndbold i Danmark, da Aalborg Håndbold på hjemmebane slår Mors-Thy i herrernes bedste række. Samme dag suspenderer Dansk Håndbold Forbund (DHF) ligaerne og 1. division på grund af coronakrisen.

13. marts: DHF beslutter af afblæse turneringerne for alle række undtagen ligaen og 1. division for mænd og kvinder.

7. april: DHF beslutter at afslutte sæsonen før tid for de danske håndboldligaer og 1. division.

Team Esbjerg og Aalborg Håndbold kåres som danske mestre for henholdsvis damer og herrer, mens EH Aalborg hos kvinderne og Nordsjælland Håndbold hos herrerne rykker ned.

I 1. division rykker Vendsyssel Håndbold op i kvindeligaen, mens Sæby HK og IF Stjernen rykker ned i 2. division. Hos herrerne i 1. division rykker TMS Ringsted op i ligaen, mens Odder Håndbold, FIF og Roskilde Håndbold rykker ned i 2. division.

20. april: Nordsjælland Håndbold og EH Aalborg appellerer DHF's afgørelse om nedrykning til Håndboldens Appelinstans.

21. april: Odder Håndbold følger trop og appellerer ligeledes klubbens nedrykning til 2. division.

27. april: Håndboldens Appelinstans sender en mail til alle klubber i ligaen og 1. division for herrer og damer. Klubberne anmodes om senest 29. april at komme med eventuelle bemærkninger til, at flere klubber er blevet tvangsnedrykket.

5. maj: Håndbolds Appelinstans kommer med sin kendelse og ophæver DHF's beslutning om, at sæsonen for ligaen og 1. division afsluttes uden at blive spillet færdig.

Kilder: DHF.