Kl. 22 lørdag kan han være fyret

OL-kvaler: Ulrik Wilbek risikerer alvorlige flænger i jubelattesten, og for Gudmundur Gudmundsson er jobbet i spil

Ekstra Bladets sportsjournalist Jan Kjeldtoft var igennem til studiet tidligere og tale om morgendagens kamp. Se med her

Onsdag eftermiddag i Tjørring.

Nordvesthallen. Ulrik Wilbek og Gudmundur Gudmundsson chatter under opvarmningen.

Ikke helt tvangsfrit, én stols afstand, en del gaben og få smil.

Det er alvor nu. Crunch time nærmer sig. I morgen aften lige efter 22 kan islændingen i dén grad være på vej ud af jobbet, hvis Danmark efter kampen mod Norge står skamskudt uden billetter til det hold, der er nomineret til at hente et sæt medaljer med hjem fra Rio de Janeiro.

Sidst, Danmark mødte Tyskland, var i Wroclaw under EM. Danmark tabte 23-25, Danmark drønede ud af slutrunden, tyskerne vandt senere EM med turneringens yngste hold. (Foto: Lars Poulsen) Håndbold Mikkel og Landin topper før OL-kval

Sportschefen og borgmesterkandidatens renommé er også i den grad på spil.

Gudmundur Gudmundsson afviser naturligvis, at presset er større end ellers:

- Jeg tænker ikke så meget på det. Jeg vil bare meget gerne vinde og til OL - det handler primært om det.

- Jeg glæder mig først og fremmest til disse opgør, og jeg glæder mig til at spille i Boxen - det er det, jeg fokuserer på. Jeg koncentrerer mig om at forberede holdet så godt som muligt, jeg tænker ikke på andet end det.

- Jeg holder fokus på mit job, og på at gøre det så godt som muligt, fordi jeg - som alle spillerne - meget gerne vil til OL.

Mangler killer-instinkt Det var Gudmundur Gudmundsson - og assistenten Tomas Svensson - selv, der introducerede begrebet crunch time efter EM i Polen.

Håndbold Gudmundur overrasker: Sender målmand ud af OL-truppen

Han mente, spillerne i nogen grad mangler killerinstinkt, evnen til at knuse modstanderen, når muligheden er der, sætte hjørnetænderne i nakken og flænse, til byttet dingler livløst og forbløder.

På det afsluttende pressemøde i Wroclaw gik han i rette med medierne og det forventningspres, han føler bliver bygget op på et alt for spinkelt grundlag. Den slags lyder let som tudefjæs, når det kommer fra en taber - Ulrik Wilbek advarede på forhånd og var mildt sagt knotten, da landstræneren alligevel holdt sin prædiken.

Pointen er ikke, om manden har delvis ret eller ej - spillerne er trods alt ikke rekrutteret i rene ludo-foreninger... Hans problem: Landsholdet gik fra 2011 til 2014 i fire finaler i rap - Gudmundur Gudmundsson har ramt ved siden af semifinalerne i sine to forsøg!

Wilbek er sikker på, at landsholdet nok skal kvalificere sig til OL. (Foto: Philip Davali)
Wilbek er sikker på, at landsholdet nok skal kvalificere sig til OL. (Foto: Philip Davali)
 

Kan han overleve en ny nedtur? Næppe! Her er, hvad Ulrik Wilbek sagde efter kvindernes katastrofale OL-attentat i Aarhus:

- De to landstrænere har hver haft to kiksere. Nu er der vel endnu mere pres på Gudmundur?

- Selvfølgelig er der det. Jeg ville da lyve, hvis jeg ikke bare så hurtigt som muligt vil have den OL-billet i hus.

- Kan Gudmundur tåle en...

- Det vil jeg ikke kommentere på nuværende tidspunkt. Det er hypotetisk. Jeg kan ikke forestille mig, vi ikke kvalificerer os.

Det kan Ekstra Bladet godt! Hør her: Danmark møder EM's nummer tre og fire (vi blev sekser), to succeshold, to nationer med masser af nationalstolthed og bankende hjerter under svedtrøjerne.

Kroatien var væk, skulle slå Polen med 11 - i Polen - og vandt med 14! Norge kan spille sig til sit første herre-OL Hvis katastrofen indtræffer, kan situationen mandag være den, at Norge og Sverige hver kan sende to landshold til OL i august - mens Team Danmark står med 40-50 ledige flybilletter.

Ulrik Wilbek er fortsat sportschef i DHF, mens han er borgmesterkandidat for Venstre. Polfoto: Lars Poulsen. Dansk politik Wilbek-effekten: Folk strømmer til Venstre

En afmålt Gudmundur Gudmundsson holdt sin hidtil korteste intro på pressemødet onsdag. Hans forberedelser er blevet skamskudt, og hvor man under en slutrunde kan spille sig op, er der no mercy fredag og lørdag: Det er direkte ind i to finaler, hvor alt skal klappe - trods sygdom og forvredne ankler.

Han får ildstøtte fra Tomas Svensson. Den svenske assistent har på klubplan vundet en bagatel af seks Champions League-trofæer, seks spanske mesterskaber - med landsholdet to gange VM-guld, fire EM-guld.

Og tabt tre OL-finaler!

- Danmark har vundet to europamesterskaber. Man har aldrig vundet VM, og man har aldrig vundet OL, konstaterer han lakonisk om holdet, vi har (haft) det med at betragte som guld-kandidat hver gang.

- Danmark har været et meget stabilt hold i ti år, men tror man, at Danmark altid skal spille finale, er det helt forkert. Så gode er vi ikke, og det kan ikke engang Frankrig gøre krav på, siger Tomas Svensson og tilføjer:

- Jeg er meget taknemmelig for mine to år i Danmark, men jeg bliver en gang imellem lidt overrasket over, hvor naive vi er, når vi kigger på vore modstandere.

Wilbek er den eneste, der har fungeret som sportschef i DHF. Nu skal han hjælpe med at finde sin egen afløser. (Foto: Philip Davali) Håndbold Wilbek skal være med til at udpege sin egen afløser

Respekten er væk
Niklas Landins EM-evaluering indeholder både marginaler, held og uheld - og crunch time! - Vi har tidligere været meget konsekvente med at dræbe kampe og altid vinde til sidst.

Det formåede vi ikke at gøre mod Sverige, hvor vi lavede personlige, uprovokerede fejl og lukkede dem ind i kampen. 28-25 med to minutter igen Der må man ikke give tre bolde væk.

Det er det, der irriterer mig mest.

- Vi skal være mere PÅ i crunch time. Modstanderne har tidligere haft en anden respekt for os, fordi de vidste, vi altid var kølige til sidst og udnyttede chancen, når vi fik den. Den respekt er lidt væk nu, erkender anføreren.

- Jeg ved ikke, om vi har mistet evnen - men modstanderne har mistet angsten for at tabe, hvis kampen er lige. Det må vi kæmpe os ud af. Vi ved, vi kan. Det kan lynhurtigt vende - se bare på Tyskland. Det er gået meget stærkt.

Fredag kl. 20.30 får vi begyndelsen til svaret. Det er crunch time - også for Gudmundur Gudmundsson!

Du kan følge kampen live på Ekstra Bladet fra kl. 20.00

Håndboldkvinderne bliver hjemme fra turneringen i Norge. (Foto: Jens Dresling) Håndbold Håndbolddamer melder fra til turnering efter OL-nedtur

Wilbek giver ikke kvindelandsholdets træner lov til at træne et klubhold. (Foto: Lars Krabbe) Håndbold 'Drøm videre': Wilbek afviser Klaus Bruuns ønske

24 kommentarer
Vis kommentarer