Kovending før VM: Dropper udskældt regelændring

Flere lande har vendt tommelfingeren nedad til de forslåede regelændringer i kvindehåndbold, og det får nu betydning for VM i december

Klavs Bruun Jørgensen og det danske kvindelandshold skal alligevel ikke forberede sig på nye regler til VM-slutrunden. (Foto: Lars Poulsen)
Klavs Bruun Jørgensen og det danske kvindelandshold skal alligevel ikke forberede sig på nye regler til VM-slutrunden. (Foto: Lars Poulsen)

Dommerne skal alligevel ikke have et blåt kort i lommen, og holdene får ikke mulighed for at spille med syv markspillere, uden en af disse er iklædt en målmandstrøje.

Det internationale håndboldforbund (IHF) havde ellers i sinde at lancere disse regelændringer samt to andre forandringer i forbindelse med den kommende VM-slutrunde for kvinder i december.

Men de planer er skubbet til side for en stund. Reaktionen hos flere af de nationale forbund har ganske enkelt været negativ i sådan en grad, at det har fået IHF til at kalde 'time out' og trække det reglement tilbage. Det fortæller Dansk Håndbold Forbunds formand Per Bertelsen til DR Sporten.

- Man (IHF, red.) har spurgt landene, og så er der lande, som er kommet tilbage med negative svar, og derfor bliver reglerne ikke taget i anvendelse til VM, siger Bertelsen.

- Vi er generelt tilfredse med, at man vælger ikke at indføre regelsættet på nuværende tidspunkt. Vi synes, at det at komme med det på så sent et tidspunkt op mod et mesterskab - det er ikke en fair måde at gøre det på over for holdende, lyder det fra formanden.

Ulrik Wilbek er generelt imødekommende overfor nye tiltag i håndbold. Men et af IHF's tiltag er alligevel på grænsen. (Foto: Jens Dresling) Håndbold Ulrik Wilbek inden VM: Det kan ende i kaos

Kovendingen kommer belejligt for den danske landstræner Klavs Bruun Jørgensen, der var en af mange i miljøet, som ikke lagde skjul på, at han fandt de nye tiltag skadende for sporten. Det fremgik af et interview med TV2 Sport, der blev frembragt 28. oktober.

- Det kommer til at ændre håndboldspillet fuldstændig. Det kan blive en dræber for alle offensive forsvar. Det kommer til at smadre den måde, vi spiller håndbold på, siger Klavs Bruun Jørgensen.

Landstræneren malede dog ikke fanden på væggen, og få dage senere fremstod han ganske optimistisk med henblik på, at det ikke var 100 procent sikkert, at de nye regler ville blive genneført.

- Jeg ved, at andre nordiske nationer er særdeles skeptiske over forandringen, og jeg vil tro, at andre nationer også har deres betænkeligheder, sagde Bruun Jørgensen til Ekstra Bladet.

- Det ender måske med, at det her slet ikke bliver til noget, og før jeg sidder med et fysisk skriv i næverne, begynder jeg i hvert fald ikke at tage mine forholdsregler, sagde han.

Håndbold Spillere og trænere enige: Mærkelige regler inden VM

Den fremgangsmåde viste sig at være fornuftig, for med de nye udmeldinger fra IHF er Klavs Bruun Jørgensen altså ikke tvunget til at lære sine kvindelige tropper om forandringer i reglementet.

De danske kvinder kan i stedet forsætte med at fokusere på de nye taktiske tiltag, den karismatiske landstræner selv havde medbragt frivilligt, da han overtog tjansen fra Jan Pytlick.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.