Annonce:
Annonce:

Måber over tv-billeder: Hvad er det de sniffer?

De succesrige russiske håndboldkvinder møder Danmark i næste kamp. Nu viser tv-billeder, hvordan de sniffer løs før kampstart - tidligere har tysk ekspert kaldt det doping

De russiske håndboldkvinder sniffer ammoniak i sekunderne før EM-kampene. Foto: Jean-Christophe Verhagen/Ritzau/Scanpix
De russiske håndboldkvinder sniffer ammoniak i sekunderne før EM-kampene. Foto: Jean-Christophe Verhagen/Ritzau/Scanpix
Annonce:
Følg Håndbold

Rusland er på mandag Danmarks næste modstander ved håndbold-EM, og russerne har fået en fantastisk start på slutrunden, hvor de har de maksimale fire point med over i mellemrunden.

Tv-billeder fra deres seneste viser, at de russiske kvinder sniffer fra en flaske blot få sekunder før kampstart. Det klip vækker nu opsigt i Norge.

- Hvad er det for noget? Det har jeg aldrig set nogen gøre før. Det må være noget, russerne har. Vi på det norske hold holder os langt fra snifferi, siger landsholdsspilleren Camilla Herrem til Dagbladet.

Heller ikke Heidi Løke og Veronica Kristiansen har set det før. Sidstnævnte forklarer, at hun kender til spillere, der tygger koffein-tyggegummi eller drikker Red Bull før kampe, men ikke dette.

Russerne forklarer, at der er ammoniak i flasken.

Annonce:

- Det er ikke på dopinglisten eller forbudt hos WADA. Tusindvis af udøvere i USA og Europa bruger det. Fansene er lidt ligeglade, siger de russiske håndboldkvinders pressechef, Artem Lisovskij, til Dagbladet.

En tidligere norsk cykelrytter, Mads Kaggestad, fortæller, at han oplevede, at flere i cykelmiljøet sniffede til pebermynte, men ammoniak kender han ikke til.

Rusland møder Danmark på mandag, ligesom de gjorde ved VM i december sidste år. Foto: AP
Rusland møder Danmark på mandag, ligesom de gjorde ved VM i december sidste år. Foto: AP
 

Tidligere har WADA-rådgiver og professor Inggard Lereim udtalt sig om emnet.

- Det giver en lokal irritation, som gør, at man bliver mere vågen. Det er en gimmick, som tyskerne har brugt i en del år. Blandt andet i forsvaret for at vække folk, der er lidt væk. Det er et kendt fænomen, men det er ikke defineret som et dopingmiddel og fører ikke til nogen bedre præstation, har han sagt til avisen.

Han påpeger, at det er uheldigt, hvis unge sportsudøvere får en vane, hvor de tror, at det er nødvendigt med sådanne midler. Du kan se tv-klippet, hvor russerne sniffer LIGE HER.

Noget tyder på, at der er tale om et særligt russisk trick, for til sommerens fodbold-VM blev der også sniffet i spillertunnellen.

Annonce:

Dengang fortalte tyske Bild, hvordan man på tv-billeder kunne se flere russiske spillere stå og sniffe noget fra en bomuldsbold. Avisen skrev, at der var tale om ammoniak - en gas, som længe skulle have været benyttet af sportsfolk i diverse former for styrkesport.

- Ammoniak udskyder træthed og er meget kraftfuldt. Det virker hurtigere end nikotin og koffein, da det går lige i lungerne. Hvis man lægger alt det sammen, så er det definitionen på doping. Spørger du mig, så burde det være forbudt, sagde tyske Fritz Sörgel, der er chef på det biomedicinske institut i Nürnberg, dengang til Bild.

- Alle ved, at en kombination af nikotin, koffein og noget som ammoniak har samme effekt - mindst - som et forbudt stof. Doping-forskere kalder det her for 'kombineret doping'. Vi har set den type af doping i fodbold i mange år. At blande alt muligt med alt muligt, sagde Sörgel.

Det er mandag klokken 18, at Danmark møder Rusland, og her kræves dansk sejr, hvis håbet om semifinale stadig skal leve.

Afslører VM-spillere: De sniffer i spillertunnel - det er doping!

Håndbold-fans straffet ved EM: Får bandlyst støjende tradition

Annonce:

Intern regel kan stoppe Noras EM-drøm

Topscorer, Superliga-kæreste og landsholds-bobler: Mød ligaens nye stjerneskud!

Stjerne løber maraton i dette kostume: - Mangler plads til mit udstyr

Kærester og topklasse: Drømme-duoen har indtaget Danmark

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den syge velfærdsstat skal dominere den kommende valgkamp
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: