Massiv dansker-klan får bøde for at tale dansk

Flensburg Handewitt er dansk som aldrig før

Jan E. Jørgensen var i flere sæsoner ene dansker i Flensburg Handewitt. Nu er der en start 7'er i grænseklubben (Foto: Erik Kragh)
Jan E. Jørgensen var i flere sæsoner ene dansker i Flensburg Handewitt. Nu er der en start 7'er i grænseklubben (Foto: Erik Kragh)

Da den nye træner i Paris, Noka Serdarusic efter en landskamp i Århus hentede venstrehåndsskytten Jan Eiberg Jørgensen til Flensburg Handewitt, var det ikke kun starten på en ny bølge af danske håndboldspillere til Bundesligaen.

Det blev også begyndelsen på trafik over grænsen, som ikke er set andet sted.

En regel om højst en udlænding pr. hold betød, at Jan Eiberg Jørgensen i 1992 var alene, men efter at arbejdskraften bevægelse indenfor EU er givet fri, har Flensburg Handewitt mere end alle andre taget for af danskere.

I denne sæson slår Flensburg Handewitt alle rekorder og kan for første gang stille med en ren dansk start 7'er med to spillere på stregen.

Se bare: Mål: Kevin Møller. Højre fløj: Lasse Svan Hansen. Højre back: Thomas Mogensen. Venstre back: Rasmus Lauge. Streg: Anders Zachariassen og Henrik Toft Hansen. Venstre fløj: Anders Eggert.

Selv om spillere fra Danmark er i klart flertal, tales der fortsat tysk på holdet.

- De får en lille bøde, hvis du taler dansk, men jeg ved faktisk ikke, hvad beløbet er, fordi jeg aldrig har fået bøden, siger Thomas Mogensen, som siden 2007 ellers har været en del af det mest rød/hvide 'danskerhold' af alle i sportens verden.

- Alle er tysktalende, så det er ikke problem, og det er vel rimeligt, at der tales tysk, når holdet er tysk.

Med ankomsten af bl. a. Rasmus Lauge og Henrik Toft Hansen har Flensburg Handewitt oprustet som få til den nye sæson for at få lukket hullet op til mestrene THW Kiel og Rhein-Neckar Löwen, der i seneste to sæsoner har kørt parløb om titlen.

- Vi har fået en bredde, der gør, at vi har en tro på, at vi kan komme tættere på titlen, men du får mig ikke at sige, at vi bliver mestre, fordi vi har et stort program med Bundesliga, pokal og Champions League.

- Jeg misunder ikke mine holdkammerater, der også har et landshold, og jeg vil godt se, hvilken stand de vil være i, når de efter 90 kampe vender tilbage fra OL i Rio Janeiro.

- Min familie og krop nyder den lille ferie i januar, når der spilles enten EM eller VM, sige Thomas Mogensen, der altså holder fast i afbuddet til landsholdet, selv om det er en OL-sæsonen, der venter forude.

Selv om der var færre kampe tilbage i 90'erne, stoppede Danmarks daværende topnavn, Jan Eiberg Jørgensen også i utide med landsholdet i kølvandet på den store fiasko i Island i 1995.

Han var stjerne i Flensburg Handewitt, som et halvt år efter hans ankomst fyrede Noka Serdarusic og erstattede ham med Anders Dahl-Nielsen.

Umiddelbart var fyringen ikke en succes, og grænseklubben rykkede ned, men da Milbertshofen fra München gik konkurs, fik Flensburg/Handewitt tilbudt den ledige plads.

Oveni kom målmand, Jan Holpert, der oprindeligt var fra byen ved den dansk/tyske grænse tilbage, da han stod uden klub med Milbertshofens kollaps.

- Jan Holpert kom og lukkede af i målet, og siden begyndte vi at spille med helt fremme, siger Jan Eiberg Jørgensen, som senere fik tilslutning af Lars Christiansen, Christian Hjermind, Lars Krogh Jeppesen m.fl., da spillermarkedet blev givet frit.

Inden da havde Flensburg Handewitt udnyttet, at den lange langskytte John Jacobsen som 'hjemmetysker' kunne få dobbelt statsborgerskab, så landsholdsspilleren fra Ribe kunne følge med Anders Dahl-Nielsen til grænseholdet.

- Flensburg Handewitt er et dejligt sted, og jeg fik en masse gode år. Der var aldrig problemer med at få lønnen, siger Jan Eiberg Jørgensen, der i dag har sin egen herre som tømrer med sig selv som eneste ansat.

Han er flyttet til Hvidovre og er af til en tur i Brøndbyhallen for at KIF Kolding København.

- Der er ikke mange tilbage fra min tid, siger Jan Eiberg Jørgensen, hvis efternavn fortsat spiller videre.

Senest er Stine Eiberg Jørgensen, Ajax kommet ind i U 17-truppen, mens en nevø, Tobias Jørgensen, søn af storebror Kenn, er røget af i svinget til det igangværende U 19 VM i Rusland.

På damelandsholdet har halvsøster Line Eiberg Jørgensen længe været i gang som en frygtet venstrehånd som broderen.

Fra Jan Eiberg Jørgensen til Rasmus Lauge og Henrik Toft Hansen: Se listen med danske spillere i Flensburg Handewitt

1. Jan Eiberg Jørgensen.

2. Anders Dahl-Nielsen, træner.

3. John Jacobsen.

4. Lars Christiansen.

5. Christian Hjermind.

6. Morten Bjerre.

7.  Søren Haagen.

8. Erik Veje Rasmussen, træner.

9. Lars Krogh Jeppesen.

10. Søren Stryger.

11. Joachim Boldsen.

12. Kristian Gjessing.

13. Kasper Nielsen.

14. Michael V. Knudsen.

15. Stephen Nielsen.

16. Anders Eggert.

17. Jan Paulsen, assistenttræner.

18. Thomas Mogensen.

19. Simon Friis.

20. Nichlas Holm.

21. Lasse Svan Hansen.

22. Lasse Boesen.

23. Jacob Thoustrup.

24. Søren Rasmussen.

25. Anders Zachariassen.

26. Rasmus Lauge.

27. Henrik Toft Hansen.

37 kommentarer
Vis kommentarer