Mulles menstruations-opråb: Derfor gør jeg det

- Det er vigtigt, at man får dyrket sport og deltager i idrætstimerne. Det hjælper og giver ny energi, siger Kristina ’Mulle’ Kristiansen, som vil italesætte problematik omkring menstruation i idrætsmiljøet

Kristina 'Mulle' Kristiansen går forrest - i debatten, men også når mesterskabet skal fejres og øllene konsumeres! (Video/redigering: Per Rasmussen/Mikkel Cramon)
Følg Håndbold

En ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Libresse, viser, at menstruation i høj grad er med til at fraholde piger fra at dyrke sport.

Således fortæller 67 procent af de adspurgte kvinder, at de har udeladt at deltage i idrætstimer på deres uddannelsesinstitution som følge af menstruation.

Det er et tema, en af Danmarks største kvindelige håndboldprofiler nu forsøger at kaste lys over. Den nykårede DM-vinder Kristina ’Mulle’ Kristiansen fra Nykøbing Falster har i samarbejde med Libresse kastet en bold op i luften for at få skabt fokus på - og udbedret - problematikken.

- Jeg blev ringet op og spurgt, om jeg vil være med i det, fordi jeg selv dyrker sport. De (Libresse, red.) havde kørt en lignende kampagne i Sverige med en fodboldspiller, og nu ville de også gøre det i Danmark. Det projekt vil jeg gerne være en del af, siger Kristina ’Mulle’ Kristiansen til Ekstra Bladet.

- Det er vildt interessant og spændende at være med i, og forhåbentlig kan jeg være med til at italesætte den her problematik. Jeg vil ikke sige, at det er et tabu, men det er noget, man ikke snakker så meget om, når man er en ung pige. Jo ældre man bliver, jo mere er man i stand til at tale om det, siger håndboldprofilen.

Hun mener, det er afgørende, at menstruation ikke må blive sygeliggjort. Og Kristina ’Mulle’ Kristiansen slår samtidig fast, at kvinder sagtens er i stand til at dyrke topidræt, selv om de har menstruation. Det vigtige er, at man i klubberne og ude på skolerne bliver bedre til at tale om det. For sådan er det ikke alle steder på nuværende tidspunkt.

- Jeg kan huske tilbage på min egen skoletid, hvor nogle piger ikke altid var med til idræt, fordi de havde deres menstruation, siger Mulle.

Den tidligere landsholdsspiller fremhæver forskellige løsningsmodeller, der kan gøre situationen nemmere i forbindelse med idrætsaktiviteter på skolen.

- Man kan jo snakke med klasselæreren og høre, om det er muligt at gå i bad tidligere end de andre elever. Det skal være sådan, at det er behageligt at have idræt, selv om man har menstruation. I klassen eller i idrætshallen kan man måske også have en taske stående med de ting, man skal bruge, når man har menstruation, siger Mulle.

Qua en tilværelse som idrætsudøver på topplan fylder sport selvsagt en enorm andel af hendes tilværelse – men budskabet fra Mulle er det samme, uanset om piger dyrker sport på eliteplan eller deltager for sjov. Uanset om de gør det i klubber eller i skolen.

- Det er vigtigt, at man får dyrket sport og deltager i idrætstimerne. Det hjælper og giver ny energi, siger Mulle.

- Det handler om, at piger skal have en god oplevelse med det (menstruation, red.) og ikke være genert over det. Man skal være godt rådgivet, lyder det.

Tal fra undersøgelsen - hver tredje kvinder dropper træning under menstruation

-  35 procent af de danske kvinder, der motionerer regelmæssigt, holder pause fra deres træning en eller flere dage under menstruationen.

-  60 procent af de adspurgte kvinder, som holder pause fra træningen under menstruation, sagde at de gjorde det pga. smerter, mens 39 procent følte sig for trætte.

-  29 procent angav at de var bange for at bløde igennem.

-  67 procent af alle danske kvinder angav, af de havde undladt at deltage i skolens idrætstimer på grund af menstruation

Om undersøgelsen
Undersøgelsen er gennemført af analysefirmaet YouGov blandt 1.036 danske kvinder i alderen fra 18 år.

Skodder TV2: Nu bliver eks-stjerne landsholdsassistent

Håndboldherrer dumper ned i andet lag i EM-lodtrækning

Husker du? Her er de glemte sportsstjerner

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby