Norge jubler efter sølv: Vi er verdens bedste!

Et enkelt punkt kritiseres ved VM-slutrunden, der har sendt Norge forbi Danmark som verdens bedste håndboldnation

Norge har overtaget titlen som verdens bedste til håndbold. Foto: Jens Dresling
Norge har overtaget titlen som verdens bedste til håndbold. Foto: Jens Dresling

Det var Danmark, der opfandt håndbold-sporten, og i de seneste mange år har Danmark med rette kunnet prale af at være verdens bedste håndboldnation, hvis man kigger på de samlede resultater for kvinder og mænd.

Men med sølv i mændenes netop overståede VM-slutrunde, så føler Norge, at de har overtaget tronen.

- Norge er uden tvivl verdens bedste håndboldnation, skriver Gunnar Stavrum, der er chefredaktør for norsk TV2s Nettavisen, i en klumme.

- Det er interessant at reflektere over, hvorfor Norge er så gode til håndbold. En af årsagerne kan være, at hal-idrætten er som skabt til det norske klima. Man kan træne håndbold i gymnastiksale og små idrætshaller året rundt over hele landet, lyder det.

- Måske har det også noget at gøre med vinderkultur og troen på at kunne vinde internationale mesterskaber, lyder det.

Mens Norge altså fik sølv ved mændenes VM og guld ved kvindernes EM denne vinter, så sluttede de danske mænd som nummer 10 og kvinderne som nummer fire.

I norsk logik betyder det således også, at Frankrig er verdens næstbedste håndboldnation efter herrernes VM-guld og kvinders EM-bronze.

Kun kritik af ét punkt ved VM
Og Norge kunne endda muligvis være løbet med guldet i søndagens VM-finale, hvis det ikke havde været for den manglende hviletid forud for kampen.

Norge førte med 14-11 syv minutter før pausen i søndagens VM-finale i håndbold mod værtsnationen Frankrig, men tabte derefter de næste 37 minutter med 12-22, og så måtte de nøjes med sølv.

Efterfølgende spekuleres der i det utrolige kollaps, og i Norge hentyder eksperter til det urimelige i, at Frankrig spillede semifinale torsdag, mens Norge først spillede fredag.

- Det Internationale Håndboldforbund synes åbenbart, at det er fint, at værtsnationen før finalen får dobbelt så meget hvile som modstanderen. 67 timer i forhold til 43 timer er en gigantisk fordel, skriver VGs håndboldkommentator Josetein Overvik i sin kommentar i avisen.

- Der er ingen grund til at klynke, for Frankrig havde formentlig vundet uanset hvad. Som de gjorde, da alle ben var friske i Nantes 15. jaunar. Men Norges håndboldforbund bør måske lufte problemstillingen internationalt, lyder det.

Norge tabte med tre mål, da de mødte Frankrig tidligere i turneringen. Foto: AP
Norge tabte med tre mål, da de mødte Frankrig tidligere i turneringen. Foto: AP
 

Spillernes egne forklaringer går da også på, at de løb tør for kræfter.

- Det eneste punkt, hvor vi kan give mesterskabet lidt kritik, det er, at Frankrig fik en ekstra hviledag før finalen, siger den rutinerede stregspiller Bjarte Myrhol ifølge Dagbladet.

- Der er stor forskel på en og to fridage, siger Myrhol.

- Hvis vi havde haft medvind, så havde det måske set anderledes ud, men da vi kommer bagud, så koster det dobbelt så meget. Vi blev alle meget trætte til sidst, siger Myrhol og bakkes til dels op af træner Christian Berge.

- Vi blev trætte i anden halvleg, men vi spillede en fremragende første halvleg og burde have ført ved pausen, siger Berge til VG uden dog at ville give VM-programmet skylden.

Norge dækkede fint op i starten af VM-finalen. Foto: AP
Norge dækkede fint op i starten af VM-finalen. Foto: AP

Se også: Mikkel eller Karabatic? Hvem er verdens bedste

Og måske ramte den manglende hviledag Norge ekstra hårdt, fordi de har praktiseret en spillestil, hvor der løbes stærkt i kontraangreb og andenbølge.

- Nu bør systemet udvikles endnu mere. Med endnu mere konditions- og løbestærke spillere. Selvom al verdens træning næppe kan udligne et døgns mindre hvile, skriver VG-kommentator Jostein Overvik.

Også i bronzekampen havde det ene hold en hviledag mere end det andet, og også her gik det helt galt mod slutningen for det hold med kort hviletid. Kroatien uden hviledage førte med otte mål med et kvarter igen mod Slovenien med en enkelt hviledag, og alligevel endte Slovenien med at snuppe bronzen.

Ved tidligere slutrunder har begge semifinaler været spillet samme dag, ligesom finale og bronzekamp tilsvarende har været placeret på samme dag.

Det internationale håndboldforbund har indrømmet, at det ikke er hensigtsmæssigt, og at man vil kigge på løsninger fremadrettet.

Næste slutrunde for mændene spilles i januar 2018, hvor der er EM i Kroatien, mens der til december er VM for kvinder i Tyskland. Indtil da må Danmark nok anerkende Norge som verdens pt. bedste håndboldnation.

Norge faldt sammen som tiden gik i VM-finalen, og nu er der kritik af kampprogrammet. Foto: AP
Norge faldt sammen som tiden gik i VM-finalen, og nu er der kritik af kampprogrammet. Foto: AP
 

Se også: Norske opkomlinge smadret: Frankrig vinder VM

De to bedst tjente håndboldspillere på kvindelandsholdet er Sandra Toft og Lotte Griegel. Foto: Lars Poulsen Sport og Spil Så meget tjener håndboldpigerne

Brødrene Toft jubler efter OL-triumfen i Rio. Foto: Jens Dresling Sport og Spil Drengene, der blev til OL-helte

Mikkel i bragende godt humør under VM. Stemningen er også fin, når han smutter i netbanken. Foto: Lars Poulsen Sport og Spil Mikkel og de andre: Så meget tjener VM-stjernerne

19 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere