Ny Champions League-struktur kan få voldsomme konsekvenser

Håndboldens nye Champions League-format er fuldstændig uigennemskueligt – til gengæld betyder det langt flere og langt hårdere kampe og truer landsholdene

Flensburg har lige sikret sig Champions League-titlen, og jubelen er ubeskrivelig. Her flyver Lasse Svan helt forbi klumpen med Thomas Mogensen i bund. (Foto: AP)
Flensburg har lige sikret sig Champions League-titlen, og jubelen er ubeskrivelig. Her flyver Lasse Svan helt forbi klumpen med Thomas Mogensen i bund. (Foto: AP)

Jubelen var voldsom, da Flensburg Handewitt 1. juni 2014 gaflede Champions League-trofæet. Her på billedet er Thomas Mogensen ved at blive mast, mens Lasse Svan i flyvende stil åbenlyst har mis-timet sit afsæt mod guldklumpen…

- Altså, det er jo ikke lige i vores omklædningsrum, der bliver jublet højest, når vi hører, at vi skal spille to eller fire kampe på højeste niveau ekstra pr. halvsæson!

Thomas Mogensen har – desværre – for længst meldt fra til landsholdet. Med Flensburg Handewitt når han 40 bogførte kampe alene inden nytår, og den 32-årige playmaker med licens til blå mærker i begge ender af banen misunder bestemt ikke sine kolleger.

Ikke nok med, at Flensburg i det ny Champions League-format formentlig skal spille 19 europæiske kampe før finalen – holdet skal altså også hver gang konfronteres med de hårdeste modstandere allerede fra start. Ingen ’bløde’ kampe…

TV: Toft smadret ned - Landin blev helt

- Jeg kunne aldrig gennemføre det her, hvis jeg også spillede på landsholdet. Jeg sagde fra med blødende hjerte, men der var bare ingen anden mulighed. Vi spiller fuld knald hver tredje aften, og med transport over de afstande, vi har i Tyskland, en krop, der konstant er smadret, et hoved, der hele tiden er på overarbejde, så går det ikke. Jeg har også en familie, jeg selvfølgelig prioriterer højt, siger Thomas Mogensen.

Alene i efteråret når danskerklubben ved den tyske fjord op på 36 ’Punktspiele’ – altså betydende kampe om point eller avancement i den tyske pokalturnering.

- Jeg kan godt forstå, at klubber som Veszprem, Barcelona og Celje med videre, der alle spiller i ligaer, hvor de er suveræne, gerne vil have flere hårdt kampe i Champions League. Det er jo et fair ønske. Men for os betyder omlægningen, at vi hele tiden møder klasse-modstandere – der er ikke længere en ’nem’ hjemmebanekamp, siger strategen, der var med til at vinde CL-trofæet i maj 2014.

Eggert stjal billedet fra Danmarks dyreste

- Jeg tror ikke, almindelige mennesker forstår, hvad det vil sige at være kørt i bund på det her niveau. Jeg elsker at være med, men jeg overlever bl.a. strabadserne ved at se frem til, at jeg om seks uger har jeg en pause, hvor jeg kan nå at restituere, siger Thomas Mogensen.

Han erkender, at balancen er svær:

- På den ene side vil vi jo enormt gerne spille de her tætte og hårde kampe mod de bedste. Dem lever og ånder vi for. Men vi har dem jo hele tiden med 34 kampe i Bundesligaen til en start… FC Barcelona bliver måske udfordret to-tre gange i den spanske liga, men vi skal koncentrere os hele tiden, siger Thomas Mogensen.

Dansk håndboldstjerne tæt på at blive blind

Risikerer landsholdene ikke at blive Sorteper?

- Jeg kan kun tale for mig selv og begrunde min beslutning. Men jo! Det tror jeg da. Det er ikke noget, vi som sådan taler om, men vi spillere er jo bare brikker i det store spil, og alt afhænger jo af alt – eksempelvis økonomi. Jeg ved bare, at for mig kunne det ikke hænge sammen længere, og med det ny program… Jamen, det bliver bare sindssygt hårdt!