Oprøret ulmer: Stjerner vil droppe landsholdet efter Nora Mørk-skandale

Nora Mørks kollegaer har sendt brev til det norske håndboldforbund og kritiserer ledelsen skarpt

Nora Mørk i aktion for Norge under VM-slutrunden i Tyskland i december. Foto: Christian Schroedter/All Over Press
Nora Mørk i aktion for Norge under VM-slutrunden i Tyskland i december. Foto: Christian Schroedter/All Over Press

Nora Mørk skal ikke være i tvivl.

Hvor forholdet til såvel det norske håndboldforbund som herrelandshold lider under sagen om de hackede og delte nøgenbilleder, så er opbakningen fra kollegaerne på det kvindelige landshold stor.

Hun har siden historien dukkede op i efteråret igen og igen mærket varmen og støtten fra mange i truppen, men nu kommer det også officielt til udtryk gennem et brev, flere af de største stjerner har sendt til forbundet.

Det fortæller Heidi Løke til avisen Verdens Gang.

- Det får mig til at spekulere på, hvorvidt man har lyst til at arbejde under sådan en ledelse. Andre vil nok tænke det samme, siger den rutinerede verdensstjerne.

Sammen med Stine Bredal Oftedal, Kari Aalvik Grimsbø og tre andre unavngivne spillere har hun skrevet under på et brev til forbundet, hvor de opfordrer ledelsen til at beklage sin håndtering af sagen.

Samme irritation har Nora Mørk selv siddet med - og har leget med tanken om at stoppe helt på landsholdet.

Bør komme med en beklagelse
Det norske håndboldforbund blev allerede 30. oktober informeret af Mørk selv om hacker-angrebet og delingen af billederne. Men i stedet for at gå i aktion og tage hånd om sagen, valgte man ifølge Mørk at forsøge at lægge låg på sagen.

Ifølge forbundets ledelse tog man dog straks fat i herrelandsholdet, da truppen blev samlet forud for den igangværende EM-slutrunde i Kroatien, hvor truppen tog afstand fra det, der var sket.

I brevet fra de seks spillere nøjes Løke og co. ikke med at beklage sig.

- Vi gav udtryk for, at det er en skam, at Nora overvejer at trække sig fra landsholdet. Vi skrev desuden, at forbundet bør komme med en beklagelse, at de erkender alvoren og tager hånd om sagen, siger hun.

- De bør lægge sig fladt ned og beklage det. Det har Nora behov for - for at komme videre. Men det er specielt, at så få mænd lader til at forstå alvoren i denne sag. Det er stort set kun kvinder, der har bakket op om Nora, siger Heidi Løke.

Hele vejen rundt er der samtidig kæmpe respekt for stjernens håndtering af situationen.

Kunne have været bedre
Først og fremmest skød hun brystet frem og tog med landsholdet til VM, hvor hun var en afgørende faktor i Norges finaleplads.

Men hun har gjort mere end det. For hendes advokat, John Christian Elden, har søgt erstatning hos 15 personer, der skal have delt billederne. Hvis de krav ikke bliver imødekommet, kan personerne regne med et søgsmål.

- Har man hentet intim-billeder ned, delt et link med billederne, eller beskrevet hvordan de intime billeder kan findes, bliver vedkommende nu fremover varslet med et søgsmål, har Elden sagt til Dagbladet.

Det norske håndboldforbund har efterfølgende sendt Nora Mørk en beklagelse.

- Norges Håndboldforbund har efter bedste evne forsøgt at varetage denne sag, fagligt, sagligt og ordentligt med et overordnet mål om at gøre det bedste for dig i din situation. Gennem en række møder, samtaler og tiltag har præsident og generalsekretær i forbundet arbejdet for at varetage dine behov på bedst mulige måde.

- Gennem den seneste periode har vi erfaret, at du giver udtryk for, at du ikke oplever at have fået tilstrækkelig støtte og opfølgning fra os. Vi beklager at det, vi har gjort, ikke opleves som tilstrækkeligt og rigtigt. Vores håndtering er gjort med de bedste intentioner, og vi erkender samtidig, at dele kunne være gjort anderledes og bedre, skriver præsident Kåre Geir Lio blandt andet.

Landsholdsspillere tvunget til at slette Noras nøgen-billeder

Fra ondt til værre: Avis publicerer nøgenbilleder af Nora Mørk

Stjålne nøgenbilleder gjorde ondt - nu får Mørk uventet hjælp