Pytlick om dansk EM-trick: Det kan gå grueligt galt

Danmark har haft succes med at spille uden målmand i undertal. Et risikabelt trick, der kræver klare aftaler

Jan Pytlick er ikke bange for at spille uden målmand i undertal, men erkender, at tricket er forbundet med en stor risiko. (Foto: Lars Poulsen)
Jan Pytlick er ikke bange for at spille uden målmand i undertal, men erkender, at tricket er forbundet med en stor risiko. (Foto: Lars Poulsen)

Nogle gange skal man være villig til at løbe en risiko for at få succes, og det ser temmelig risikabelt ud, når håndboldkvinderne ved EM igen og igen spiller uden målvogter.

Når det danske hold har bolden i undertal, stormer målvogteren ud og bliver erstattet af en markspiller i en målmandstrøje. Dermed kan danskerne spille seks mod seks i angrebet. Ulempen er, at målet til gengæld står gabende tomt i den anden ende.

- Det er en kalkuleret risiko, forklarer landstræner Jan Pytlick.

- Hvis vi scorer et mål, og modstanderen derefter kaster bolden ned i et tomt mål, så gør det ikke noget. For så spiller vi lige op. Og det er fint i undertal, siger han.

Endelig. Louise Burgaard er tilbage, når Danmark kæmper videre for en semifinaleplads mod EM-værterne Ungarn i mellemrunden. (Foto: Lars Poulsen) Håndbold Rask Louise Burgaard er klar til Ungarn-brag

At tage målmanden ud og sætte en ekstra markspiller ind har tidligere været brugt som en absolut nødløsning, hvis et hold jagtede et mål i de sidste sekunder.

Gennemgående taktik
Men nu har det danske landshold altså udvidet tricket til at omfatte stort set alle undertalsperioder.

- Det er et skaktræk, vi laver for at hyle modstanderen ud af den. Det er med til at understrege, at vi hele tiden udvikler os, siger playmakeren Lotte Grigel.

- Vi har en plan med det, og det kræver, at alle er indstillet på at overholde aftalerne. Det kan jo gå grueligt galt, hvis man ikke holder planen.

Kristina Kristiansen er muligvis også ramt nu (Foto: Lars Poulsen) Håndbold Influenza-epidemi hærger landsholdet

Og netop risikoen for fiasko er formentlig årsagen til, at Danmark foreløbig er det eneste hold, der laver tricket konsekvent.

- Jeg tror, at de andre hold lader sig skræmme af at have et tomt mål, men man skal jo også se alt det andet.

- Der er også en mental fordel i det, fordi det ligger dybt i alle modstanderhold, at de skal vinde deres overtalsperioder. Men det er selvfølgelig en kalkulation, om det kan betale sig, siger Pytlick.

Accepterer fejl
Det er danskerne altså overbeviste om, at det kan. De tager gerne med i købet, at det ind imellem går galt, som mod Norge, hvor Kristina Kristiansen ikke nåede ud, da bolden blev tabt og derfor måtte agere ubehjælpsom målvogter inde på stregen.

- Jeg stresser helt vildt for, at de skal løbe ud igen, for jeg vil ikke efterlade et tomt mål. Og det er den eneste udfordring i det for mig. Det er en supergod idé, men det er jo også et sats, siger målvogter Sandra Toft.

Håndbold Rumænsk nedtur: Danmark kan nu selv afgøre EM-skæbnen

Foreløbig har Danmark altså noget nær eneret på tricket i international kvindehåndbold, og Jan Pytlick er ikke sikker på, at det kommer til at brede sig særlig langt.

Mange ønsker simpelthen ikke at løbe den risiko, mener han.

- Og jeg håber det ikke, at det breder sig. Vi vil gerne have det her for os selv, siger landstræneren med et smil.

0 kommentarer
Vis kommentarer