Snød døden to gange - nu kæmper han med tordnende tinnitus

ØREDØVENDE SUCCES: Christian Berge blev ad to omgange ramt af kræft - nu lever den norske langslags-sjef med tordnende tinnitus, der tvinger ham til at bruge konens specialdesignede øreprop

- Han ligner en død mand!

Sagt af en dansk toptræner om norsk håndbolds ubetinget største succes lige nu: Landsholdschefen Christian Berge, der fredag aften sender sine tropper på banen i Norges første ever VM-semifinale.

Det indledende udsagn gik selvsagt på den 43-årige nordmands kropsprog - eller snarere mangel på samme. Christian Berge er ikke nogen gestikulerende latinotype med tilhørende voldsomt kropssprog, brutal brug af tillægsord og heftig udvekslen af mundvand.

Man skal dog ikke tage fejl: Chefen fra Trondheim har masser af temperament, men når han bivåner løjerne, ofte med tommel - og pegefinger spekulativt anbragt rundt om hagen, forsøger han at bevare kroppen i ro - og hovedet iskoldt.

Christian Berge ved EM-slutrunden i Polen. Foto: AP.
Christian Berge ved EM-slutrunden i Polen. Foto: AP.

Lymfekræft

Og døden har han allerede snydt to gange! Da han som 31-årig var på toppen af sin karriere som playmaker i Flensburg Handewitt, opdagede han nogle kugler på halsen og fik diagnosen: lymfekræft.

Nordmanden kom straks i stråle-behandling og vendte i begyndelsen af 2005 tilbage på håndboldbanen - for blot syv uger senere at blive ramt igen.

- Jeg ville ikke have været foruden sygdommen. Det er klart, at det ikke er let, når du står midt i det, men jeg har skaffet mig en del erfaringer undervejs. Det, jeg har lært af at være i denne situation, har gjort mig godt - både som menneske og træner. Man prioriterer lidt anderledes, sagde Christian Berge til VG, da han i februar for tre år siden fik jobbet som norsk landslagssjef.

Kræften er væk, men den har givet Christian Berge en uvelkommen, livslang, følgesvend: Meniéres sygdom, der skyldes uorden i trykreguleringen i det indre øre og giver en ubehagelig cocktail af svimmelhed, kvalme, opkastninger, hørenedsættelse, tinnitus og trykken for øret.

Ikke særligt rart, når man spiller mod Frankrig i en fyldt hal i Nantes - eller måske igen på søndag i en kogende AccorHotels Arena i den franske hovedstad...

Norge i stor jubel efter at have besejret Danmarks overmænd fra Ungarn. Foto: AP.
Norge i stor jubel efter at have besejret Danmarks overmænd fra Ungarn. Foto: AP.

Christian Berge er nødt til at tage sine forholdsregler, og derfor har han altid monteret et specialdesignet høreværn i venstre øre konstrueret af konen Turid Domaas Berge, der passende nok er uddannet audiograf.

- Det er som at være skidefuld uden at have drukket alkohol, har Christian Berge forklaret om lidelsen, der tvinger ham til konstant at være på forkant med de anfald, der kan komme.

- Det vil sige masser af søvn, opmærksomhed på baggrundsstøj og eksempelvis ved pressemøder - og indimellem to timer på langs i et nærmest lydisoleret lokale. På en måde har øre-problemet været værre at leve med en selve kræften, fordi det rammer balancen og alt muligt andet, forklarer Christian Berge.

Høreværn i aften

Christian Berge gør klogt i at huske sit øre-værn i aften, for hvis det lykkes Norge at slå Kroatien og spille sig i søndagens VM-finale, vil han selv blandt 15.000 euforiske tilskuere i Berci ved Seine-kanten, kunne høre vildt brølende norske tv-kommentatorer lade drøblerne gjalde jubelen ud, så det runger over Haradangervidda, gennem Lysefjorden, forbi Preikestolen og ud over Norske-havet. Det vil i bogstaveligste forstand være øredøvende.

Erik Veje Rasmussen, der er tæt knyttet til Christian Berge. Foto: AP.
Erik Veje Rasmussen, der er tæt knyttet til Christian Berge. Foto: AP.

Alle Veje fører til Berge

- Vanvittigt dedikeret og bidt af håndbold - det er dét, han vil med sit liv!

Erik Veje kender om nogen Christian Berge. Den gamle danske storspiller nåede selv i karrierens efterår, da han stadig lagde lækre bolde og stablede de sidste schweizerfranc i Otmar St. Gallen, at møde et ungt norsk stortalent i kamp for Viking Stavanger i Champions League.

Christian Berge var den tids Sander Sagosen. Ikke nær så skydende og scorende - men stratetisk tænkende og assisterende.

- Christian har et behageligt væsen, og er et godt menneske for hvem det betyder meget, at mennesker omkring ham har det godt, anpriser Erik Veje manden, hvis veje han ofte har krydset.

Erik Veje hentede som træner Christian Berge til Flensburg. Efter kræftsygdommen lokkede han nordmanden til Aarhus, og her havde Christian Berger sin sidste sæson som spillende assistenttræner. Nu kan han fra næste sæson overtage Flensburg Handevitt, og så er ringen næsten sluttet.

Christian Berge under EM-slutrunden i Polen. Foto: AP.
Christian Berge under EM-slutrunden i Polen. Foto: AP.

Har en sindssyg tænding

Erik Veje kan tilføre adskillige nuancer til billedet af en top-professionel, 'kedelig' håndboldtræner.

- Han er et stort legebarn. Det gælder computerspil, det gælder alt, og Christian er på INGEN måde et roligt menneske. Han har en sindssyg tænding, han er temperamentsfuld - og han har kort til grin. Han er en hyggelig mand - og super-seriøs, når det er formålstjenligt.

- Han går hele vejen, men man må godt skeje lidt ud. Den svenske askese, hvor man ikke må spise så meget som et bolsje, har aldrig været hans stil, og han har fået sine colaer og McDonald's-burgere.

- Men tag ikke fejl: Han trænede selv som en vanvittig! Men man skal også bevare sig selv og have det sjovt og en enkelt pomfrit skader altså ikke en håndboldspiller, siger Erik Veje.

- Vi har været gode venner i en årrække. Mine børn passede hans børn, og vi mødes en gang imellem, når han er her - eller jeg er i Norge. Det er altid superfedt, når vi ses.

Erik Veje og Christian Berge, da nordmanden blev præsenteret som Aarhus GF-spiller tilbage i 2006. Foto: Polfoto.
Erik Veje og Christian Berge, da nordmanden blev præsenteret som Aarhus GF-spiller tilbage i 2006. Foto: Polfoto.

Konsekvent

Christian Berge var som spiller - bl.a. otte sæsoner i Flensburg - ikke den store målskytte.

- Han var ekstremt meget organisator, og i de første sæsoner blev han sjældent voldsomt farlig selv. Han var i en periode en af tidens absolut bedste playmakere. Hans forsvarsspil var ikke på samme niveau, men han var fremragende til at læse spillet og havde frem for alt timing, siger Erik Veje.

- Han var en super-dygtig spiller, og det lå jo lige til højrebenet, at han naturligvis skulle være træner. Det var også det, han ville - og det han kan, siger Erik Veje.

Han ringer op ti minutter senere, for der er sgu lige noget, han har glemt.

- To ting. For det første: Alle kan lide Christian! Jeg kan slet ikke forestille mig nogen, der ikke kan. For det andet: Han insisterer på at sige, hvad han mener. Han er hudløst ærlig og umulig at købe til et formål. Han er konsekvent og ved, hvad han vil - og når han har besluttet sig, SKAL spillerne indordne sig. Ellers...

De danske nordmænd

Sander Sagosen - Aalborg Håndbold. Tidens hotteste stjerne, 21 år og kan det hele. Spiller næste sæson med Mikkel i Paris.

Bjarte Myrhol - Skjern Håndbold. Super stregspiller, der efter flot turné i udlandet stadig mestrer alt i begge ender af banen.

Espen Christensen - GOG. Dygtig målmand, der under VM står i skyggen af den helt store norske keeper-profil.

Magnus Jøndal - GOG. Fantastisk venstrefløj, der har nettet 25 gange på 30 forsøg og stort set spillet fuld tid.

Eivind Tangen - HC Midtjylland. Behersket succes i sin første liga-sæson, men kors for en venstrehånd, han demonstrerer.

Torbjørn Bergerud - THH Holstebro. Lukkede butikken mod Ungarn, og bliver rost til skyerne. Nummer 26 på keeperlisten i Danmark...

Espen Lie Hansen - HC Midtjylland. Et kraftværk, der tidligere floppede i BSV, 27 år - men har allerede spillet i fem ligaer!

Se også: Pytlick må undvære gravid landsholdsspiller resten af sæsonen

Se også: Udspillet fra start: Danmarks bødler sendt hjem

Mikkel i bragende godt humør under VM. Stemningen er også fin, når han smutter i netbanken. Foto: Lars Poulsen Sport og Spil Mikkel og de andre: Så meget tjener VM-stjernerne

10 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere