Snydt! Nu fortæller Gravholt om bruddet med Klavs Bruun

- Jeg kan stå 100 procent inde for, hvad der skete. Jeg har det godt med at have sagt fra til noget, som jeg ikke syntes var okay, siger den fyrede stregspiller om sine sammenstød med landstræneren

Mette Gravholt fortæller i ny bog om, hvad der skete under den fatale VM-slutrunde i Boxen i 2015. Foto: Philip Davali
Mette Gravholt fortæller i ny bog om, hvad der skete under den fatale VM-slutrunde i Boxen i 2015. Foto: Philip Davali

Mette Gravholt var den første, der blev kylet af landsholdet efter det kiksede VM på hjemmebane i Herning for snart to år siden. Målet var medaljer – resultatet en sjetteplads efter et nederlag på 21-25 til Rusland i placeringskampen. Ikke godt nok

Det var Klavs Bruuns første slutrunde oven på DHF’s fyring af Jan Pytlick året forinden. Siden fulgte den kiksede OL-kvalifikation, og i maj 2016 kunne Ekstra Bladet afsløre den massive spillerkritik, der var kommet frem i evalueringen.

Kort efter kunne TV2 vise det tre A4-sider lange brev i fuld og brutal udstrækning.

I ’Vejen til DM-guldet’, der fortæller historien om Nykøbing Falster Håndboldklubs vej mod triumfen denne sommer, har forfatteren Jens-Christian Borre Larsen naturligvis talt med bl.a. Mette Gravholt – også om det fatale VM, der blev hendes farvel til landsholdet.

Mette Gravholt efter nederlaget til Rumænien, der betød, at Danmark missede VM-semifinalen på hjemmebane. Mildest talt skuffende. Foto: /ritzau/Jens Dresling
Mette Gravholt efter nederlaget til Rumænien, der betød, at Danmark missede VM-semifinalen på hjemmebane. Mildest talt skuffende. Foto: /ritzau/Jens Dresling

Her følger et uddrag:

’Når Mette Gravholt tænker tilbage på forholdet til Klavs Bruun Jørgensen, føler hun sig snydt. For det begyndte ellers så godt. Samme sommer, som hun kom til NFH, tiltrådte Klavs Bruun Jørgensen som træner for kvindelandsholdet i stedet for den fyrede Jan Pytlick.

Hun udtalte til Lolland-Falsters Folketidende, at Klavs Bruun Jørgensens spillestil passede godt til hende. Angrebsspillet ville blive mere frit, og hun så frem til at spille i forsvaret. I samme artikel sagde landstræneren, at ’Mette har en skarp profil, og det kan jeg godt lide’.

Men under en træningsturnering i Spanien forud for VM havde Klavs Bruun Jørgensen trukket hende og Mulle til side og sagt noget i retning af: ’Jeg tror ikke på det spil, I kan. Jeg tror ikke på, at I altid kører det der kryds til højre back.’

Både hun og Mulle havde kigget uforstående på hinanden. I Mette Gravholts hoved rumsterede i forvejen en melding fra landstræneren om, at hun som stregspiller skulle rykke væk fra bolden, lave spærringer, så backerne kunne få plads til deres skud.

Jamen, det er jo det, hun er dårligst til. Hun er meget bedre til at være aggressiv. Til at screene og få indspillet fra Mulle eller til at rykke bag om den højtstående forsvarsback og så gribe bolden til scoringsforsøg.

Hjemme igen fra Spanien gnavede en lille orm i Mette Gravholts baghoved. Hvorfor skulle hun spille på et hold, der åbenbart ikke ville gøre brug af hendes spidskompetencer?

Klavs Bruun Jørgensen under træning i Boxen Mette Gravholt sidder som numme tre fra venstre i snak med Line Jørgensen. Foto: Lars Poulsen
Klavs Bruun Jørgensen under træning i Boxen Mette Gravholt sidder som numme tre fra venstre i snak med Line Jørgensen. Foto: Lars Poulsen

Hun forstod heller ikke Klavs Bruun Jørgensens mandskabsbehandling under kampene. Det havde hun selvfølgelig spurgt ind til. Beskyttergenet over for Mulle var også dukket op. Det var ikke venindens VM, og der havde været ’nogle ting’ omkring Mulle, hvor hun havde blandet sig.

Set i bakspejlet skulle hun nok have lukket øjnene. Men når der sker noget uretfærdigt over for dem, hun holder af, kan hun ikke - modsat de andre piger - holde kæft. Det var ikke, fordi hun havde haft nogle konfrontationer med Klavs Bruun Jørgensen på Hotel Scandic i Herning. De havde ikke råbt og skreget ad hinanden. Men det slog hende, den måde han kommunikerede på, når de snakkede håndbold. Og så kan hun godt blive lidt ’firkantet’.

Hendes anstrengte forhold til Klavs Bruun Jørgensen eskalerede, da hun under VM stillede op i TV 2’s studie i Boxen og sagde, at hun ’aldrig ville blive fan af landsholdets spillestil’. Hun ville gerne spille med flere kontraløb, det ville landstræneren ikke.

Da Mette Gravholt forlod tv-studiet, havde hun ikke en følelse af, at hun ikke stod inde for landsholdets spillestil. Hun havde bare sagt, at hun ikke var fan af den. Man kan vel godt have en mening.

Men det var kommet bag på hende, at journalisterne vendte og drejede hvert eneste ord. Hun kender dem jo udenfor, og hun troede, at de aldrig kunne finde på at misforstå hende.

Nu har hun lært, at hun ikke skal stole på medierne. Men hvor var DHF egentlig henne i den sag? Hvorfor var der ikke nogen, der havde sagt til hende: Mette, den der udtalelse, den var sgu lidt uskarp. Kan du ikke lige rette den af i morgen, for nu tror folk, at du igen er kritisk.

Så kunne hun have sagt noget i retning af, at det slet ikke var hendes mening at kritisere Klavs Bruuns taktik. Det, hun mente, var… I stedet havde hun ligget i sengen på hotelværelset og læst på TV 2’s hjemmeside, at Klavs Bruun Jørgensen havde svinet hende til på et pressemøde.

’Det har været meget tydeligt, at når hun har været på banen, så koster hun os et mål stort set hver gang, fordi de angriber hende med det samme. Der er modstanderne, desværre, ret intelligente.’

Mette Gravholt og Mulle efter det afsluttende nederlag til Rusland, der betød en sjetteplads ved VM - og en sværere kvalifikationsgruppe til det OL, holdet endte med at misse. Foto: /ritzau/Jens Dresling
Mette Gravholt og Mulle efter det afsluttende nederlag til Rusland, der betød en sjetteplads ved VM - og en sværere kvalifikationsgruppe til det OL, holdet endte med at misse. Foto: /ritzau/Jens Dresling

What the fuck, tænkte hun. Hvis det er sådan, det fungerer, er du bare ikke min type. Under ottendedelsfinalen mod Sverige sad hun på bænken i 45 minutter. Det var derude på sidelinjen, hun var havnet i et skænderi med Søren Herskind. Assistenttræneren forsøgte forgæves at råbe nogle dessiner til Mulle. Og så var det, at hun selv havde råbt ind til Mulle, som denne gang fangede beskeden.

- Hold din kæft, snerrede Søren Herskind.

- Jamen, jeg siger jo bare det, som du gerne ville sige.

Søren Herskind havde bare vendt det døve øre til. Efter sejren havde han været mand nok til at give hende en undskyldning. Rumænien slukkede Danmarks guld-drømme i kvartfinalen.

Personligt havde Mette Gravholt scoret seks mål og i det hele taget spillet fremragende i det, der skulle blive hendes 59. og sidste landskamp. Dagen efter det bitre nederlag i den forlængede spilletid stillede hun op til interview med TV 2’s Jonas Kristensen.

- Jeg kommer ikke til at udtale mig om mig selv, havde hun sagt.

- Hvorfor, ville journalisten vide.

- Medierne kan ikke håndtere snakken om mig.

Resten af spørgsmålene besvarede hun demonstrativt med et ja eller et nej. Bagefter tænkte hun, at interviewet var gået, som det skulle. Nu ville Klavs ikke være sur på hende mere. Hun havde lukket af, som han havde sagt, at spillerne skulle.

Han gik hele tiden og sagde, at de ikke skulle tale med pressen. Nu kunne han da se, at hun ikke mente noget med hans spillestil.

Mette Gravholt fortryder interviewet med Jonas Kristensen. Medierne karakteriserede det som komisk, bemærkelsesværdigt og ynkeligt. Der var bare blevet endnu mere blæst om hendes person.

VM-turneringen var i fuld gang, Klavs skulle ikke være sur, og de skulle slutte så godt som muligt.’

Der var skærmydsler på bænken, men Søren Herskind var mand nok til at stikke en undskyldning, nævner Mette Gravholt. Foto: Lars Poulsen
Der var skærmydsler på bænken, men Søren Herskind var mand nok til at stikke en undskyldning, nævner Mette Gravholt. Foto: Lars Poulsen

Mette Gravholt har fået sit helt eget kapitel i bogen, hvor hun får lejlighed til at reflektere over den bratte afsked med landsholdet.

- Jeg tænker, at jeg også lavede fejl. Dem vil jeg prøve at lære af, siger Mette Gravholt med sønderjysk accent, da hun har taget plads på en bænk ved et stort kastanjetræ.

- Men jeg har det godt i maven. Jeg kan stå 100 procent inde for, hvad der skete. Jeg har det godt med at have sagt fra til noget, som jeg ikke syntes var okay.

- Jeg vil have saglige forklaringer. Jeg kan ikke klare at blive spist af med, at ’sådan er det bare’. Så bliver jeg meget anti-autoritær.

Efter den kiksede OL-kvalifikation lækkede TV 2 et brev fra landsholdsspillerne, der over tre sider kritiserede Klavs Bruun Jørgensens ledelsesstil. - Klavs troede jo kun, at det var mig, men efter at brevet er kommet frem med alle de ting, så ved jeg, at folk kan se, at det ikke var mig, den var gal med. Jeg var bare den første, der under VM sagde, at der var noget, som ikke hang sammen.

Fik sparket af Klavs Bruun: Nu forsvarer klubben landsholdsstjernen

Så skete det - Mulle er blevet onkel!

Klavs Bruun: Derfor røg Gravholt af landsholdet

Tag med Mulle til håndbold sammen med de ægte ROELIGANS