Søs brugte 60.000 kr. på sin hjerne

Landsholds-målmanden har fået det klart bedre efter en uge på amerikansk hjernecenter - men der er stadig langt igen, før hun kan bo på Nørrebrogade…

Søs Søby fik en kraftig hjernerystelse, da hun reddede et brasiliansk forsøg i slutfasen. Otte måneder senere er hun stadig hårdt ramt. (Polfoto)
Søs Søby fik en kraftig hjernerystelse, da hun reddede et brasiliansk forsøg i slutfasen. Otte måneder senere er hun stadig hårdt ramt. (Polfoto)

Søs Søby er stadig langt fra topformen, men en dyr uge på det amerikanske Carrick Brain Center i Atlanta, USA, har alligevel gjort underværker – og giver håb om flere fremskridt otte måneder efter, håndbold-målvogteren pådrog sig en grim hjernerystelse i en landskamp mod Brasilien.

- Før havde jeg kronisk hovedpine 24 timer i døgnet, var konstant træt og havde det afsindigt dårligt, selv om jeg prøvede al mulig medicin. Forleden tog jeg mig i ’kun’ at have virkelig ondt i hovedet i to timer, og selv om jeg så i dag og andre dage stadig har hovedpine, vil jeg sige, jeg har det langt, langt bedre nu, siger Søs Søby.

Landsholds-keeperen tog med sin behandler, kiropraktoren Lene Fich, til Georgia med tilhørende intense undersøgelser og specifik behandling. Pris:  Dyr nok til en økonomisk hovedpine!

Søs Søby spillede sig ind i Em-varmen med denne redning i Esbjerg - men desværre spillede hun sig samtidig ind i en alvorlig hjernerystelse. (Foto: Christer Holte). Håndbold Målvogter opgiver EM-drøm efter årets redning

- Fem dage koster 35.000 kroner inklusiv to dages diagnostik og tre behandlinger pr. dag. Med flybillet og hotel har det nok kostet 60.000 kroner, men det har hjulpet mig, siger den 24-årige målvogter, der de sidste fire måneder er rykket hjem til familien i nærheden af Aalborg.

- Nørrebrogade var ikke helt rolig nok til mig – i denne tilstand. Der er mere fred heroppe, siger Søs Søby.

De amerikanske specialister er længere fremme i behandlingen af hjernerystelser end det danske sundhedssystem.

- Jeg har på centret i Atlanta fået konstateret dysautonomi, som betyder, at mit hjerte, min hjerne og min mave ikke arbejder specielt godt sammen – endnu. Hjernerystelsen er for så vidt væk, men efterdønningerne er der stadig, og jeg har ud over hovedpine kolde fødder og hænder, hvilket jeg aldrig har lidt af før, og så har de fundet ud af, at jeg har en spasme i det ene øje,  som vi nu genoptræner herhjemme, fortæller Søs Søby.

Sandra Toft træner med igen efter at have  modtaget syv pletskud i ansigtet. Holdkammeraterne skyder hende ved fødderne - men hvad gør tyskerne på lørdag, hvis hun spiller? (Foto: Lars Poulsen) Håndbold Toft ramt i hovedet syv gange: Stadig hårdt ramt

- Heldigvis tror de, at jeg vil komme til at fungere godt på et tidspunkt, siger Søs Søby, der også periodisk har haft det så godt, at hun har vovet pelsen og tage på café med vennerne.

- Før kunne jeg maksimalt klare en time i selskab med højst to andre personer. Nu kan jeg, når jeg har det bedst, klare larmen på en café, bare jeg sørger for lige at gå ud og få lidt luft ind imellem. Det går bedre, og der er håb, men der er ingen tvivl om, at min livskvalitet i disse måneder er ændret fuldstændigt. Jeg håber bare, jeg bliver 100 pct. frisk igen.

Håndboldspilleren slog hovedet hårdt i gulvet under en landskamp mod Brasilien i oktober. Skaden kostede i første omgang EM i Ungarn – men otte måneder senere er Søs Søby stadig ikke i nærheden af at kunne leve et normalt liv.

Søs Søby sidder groggy på gulvet, mens Susan Thorsgaard og Stine Jørgensen er parat til at hjælpe. (Polfoto) Håndbold Ulykkelig målmand: Konstant hovedpine i syv måneder

- Jeg er chokeret over, hvor mange andre, der lider som jeg. Jeg har været nødt til at lukke lidt ned for min Facebook, hvor der pludselig dukkede over 100 beskeder op, men en dag tog jeg mig – trods smerter – sammen og svarede på nogle af dem, siger Søs Søby.

- Mit ophold i USA har hjulpet mig, og jeg synes, andre i samme situation skal overveje det. Men der findes ingen mirakel-kur, og mit råd må i alle tilfælde være, at folk konsulterer danske eksperter og går den vej, siger Søs Søby.

Maria Fisker spiller med en støddæmper i form af et pandebånd - som skulle tage op til 80 procent af stødene. (Foto: Philip Davali) Håndbold Landsholdsprofil efter hjernerystelse: Tæt på at stoppe

15 kommentarer
Vis kommentarer